Γνωρίζατε ότι το καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να μειώσει το άγχος;

Φανταστείτε: Φτάνετε σπίτι, βλέπετε ψίχουλα από το πρωινό στο τραπέζι, μετά θέλετε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι και δεν μπορείτε να βρείτε θέση γιατί τα ρούχα που θα φορούσατε έχουν μείνει με τα χθεσινά. Στη συνέχεια, θέλετε να απαντήσετε σε μερικά email, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά χαρτιά στο γραφείο σας που δεν μπορείτε καν να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας. Τι βάσανα! Λοιπόν, το καθάρισμα μπορεί να μειώσει το άγχος!
Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου
Ο αντίκτυπός του των καθαρών και τακτοποιημένων χώρων στην ψυχική υγεία έχει γίνει ακόμη και θέμα μελέτης. Με τη σειρά της, η ακαταστασία συνδέεται με τη σύγχυση και την ένταση.
Και παρόλο που σπάνια το σκεφτόμαστε, το χάος στο σπίτι έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ζωής, ειδικά σε συναισθηματικό επίπεδο. Ποιες είναι οι συνέπειές του; Πώς να το βελτιώσετε; Εδώ είναι οι λεπτομέρειες.
Οι συνέπειες της ακαταστασίας στο μυαλό σας

Πόσες φορές έχετε χάσει χρόνο προσπαθώντας να βρείτε κάτι που νομίζατε ότι ήταν σε ένα μέρος και δεν ήταν; Ποιο ήταν το συναίσθημα; Απογοήτευση, θυμός, άγχος; Σίγουρα πρέπει να σας έχει συμβεί κάποια στιγμή, ή πολλές φορές. Ωστόσο, η έλλειψη καθαριότητας και τάξης έχει αυτά τα αποτελέσματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά.
Άγχος: Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλεί επίσης ένα αίσθημα απώλειας ελέγχου.
Μειωμένη συγκέντρωση: Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δέχεται συνεχώς πολλά ερεθίσματα όταν αντιμετωπίζει υπερφορτωμένα μέρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία συγκέντρωσης.
Δυσκολία χαλάρωσης ή ύπνου: Σε σχέση με το προηγούμενο σημείο, το μυαλό επίσης δεν βρίσκει χώρο να ξεκουραστεί. Για παράδειγμα, ένας χώρος γεμάτος πράγματα συχνά καταλήγει να μας κατακλύζει και να μας θυμίζει όλα όσα έχουν απομείνει στις λίστες υποχρεώσεων μας.
Σπατάλη: Η κακή οργάνωση οδηγεί επίσης σε σπατάλη. Για παράδειγμα, η εύρεση ληγμένων κουτιών κονσερβοποιημένων τροφίμων επειδή είχαν μείνει στο κάτω μέρος των πάντων οδηγεί σε σπατάλη τροφίμων.
Περιττή συσσώρευση: Πρέπει επίσης να σκεφτόμαστε την περιττή προσκόλληση μας σε ορισμένα αντικείμενα. Συχνά δεν πετάμε πράγματα, δεν τα δωρίζουμε ή τα ανακυκλώνουμε όταν πραγματικά θα έπρεπε να τα χρησιμοποιούμε. Η συσσώρευση δεν είναι υγιής.
Προβλήματα σχέσεων: Η ακαταστασία επηρεάζει επίσης τη συνύπαρξη και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η ζωή σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι κάνει τη ζωή πιο εύκολη για όλους τους κατοίκους του.
Ο καθαρισμός μπορεί να ανακουφίσει το άγχος
Η ακαταστασία στο σπίτι έχει ψυχικές και συναισθηματικές συνέπειες. Μπορεί να μειώσει την απόδοση και να προκαλέσει άγχος. Πώς ο καθαρισμός βοηθά στη μείωση του άγχους
Γνωρίζετε ήδη τα αποτελέσματα. Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς ο καθαρισμός μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος.
- Η τακτοποίηση των πραγμάτων σας θα σας βοηθήσει να τα βρείτε πιο εύκολα για να τα χρησιμοποιήσετε όταν τα χρειάζεστε. Έτσι, θα μπορείτε να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας.
- Ο καθαρισμός σας βοηθά επίσης να αισθανθείτε μια αίσθηση ελέγχου, η οποία μειώνει το άγχος.
- Ένα άλλο όφελος έχει να κάνει με το αίσθημα της ολοκλήρωσης, του να ξεκινήσετε μια εργασία και να μπορέσετε να την ολοκληρώσετε, ειδικά με ένα θετικό αποτέλεσμα που σχετίζεται με μεγαλύτερη ευημερία και απόλαυση του σπιτιού σας.
- Το να έχετε τα πράγματά σας στο χέρι θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε την κατανάλωσή σας. Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να αγοράζουν κάτι που πιστεύουν ότι χρειάζονται αλλά είχαν ήδη απλώσει κάπου γύρω στο σπίτι τους.
- Η συγκέντρωση και η παραγωγικότητά σας θα αρχίσουν να βελτιώνονται.
Η ψυχολογία πίσω από την καθαριότητα

Η υγειονομική περίθαλψη γενικά – και η ψυχική υγεία ειδικότερα – έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζει ένα άτομο. Έτσι, τα ακατάστατα μέρη δημιουργούν ένα αίσθημα κατάθλιψης, δυσθυμίας και δυσφορίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές συστάσεις όσον αφορά τη φροντίδα των χώρων σας.
Ορισμένοι κλάδοι της ψυχολογίας έχουν προτείνει ακόμη και την εστίαση στον καθαρισμό με επίγνωση, που είναι η πρακτική της ενσυνειδητότητας στην παρούσα στιγμή (εδώ και τώρα).
Όταν το άτομο εστιάζει σε μια ακριβή και συγκεκριμένη εργασία, μειώνει το άγχος και τις αρνητικές ή ανήσυχες σκέψεις για το μέλλον. Φυσικά, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο βελτιώνοντας τη διάθεσή του.
5 συμβουλές για καθαρισμό και μείωση του στρες
Το να βλέπει κανείς την καθαριότητα ως υποχρέωση είναι ένας τρόπος να προδιαθέσει κανείς για τα αρνητικά. Ωστόσο, εάν η ιδέα είναι να εξαλείψετε την ακαταστασία, ξεκινήστε να εφαρμόζετε πιο τακτικές ρουτίνες καθαρισμού. Λοιπόν, πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές τις εργασίες για να μειώσετε το άγχος;
- Προσπαθήστε να διαλέξετε μια μέρα για να το κάνετε, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα άτομα του σπιτιού αν μένετε με κάποιον. Είναι σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη και να μην γίνεται απλώς ατομική εργασία.
- Μην σχεδιάζετε ένα αδύνατο έργο ή μην θυσιάσετε άλλα σχέδια μόνο για να καθαρίσετε. Αν το Σάββατο είναι μέρα ξεκούρασης, μην ξυπνήσετε νωρίς μόνο για καθαρισμό. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χαλαρά, με ένα καλό πρωινό, και στη συνέχεια συμπεριλάβετε τις δουλειές του σπιτιού.
- Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να είναι κάτι δύσκολο ή δυσάρεστο. Μπορείτε να παίξετε την αγαπημένη μας λίστα τραγουδιών ή οτιδήποτε θέλετε κατά τον καθαρισμό, ώστε να είναι πιο διασκεδαστικό.
- Ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε τον αέρα να κυκλοφορήσει. Όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αλλά θα φροντίσετε επίσης την υγεία σας προλαμβάνοντας τις αλλεργίες με αυτόν τον τρόπο.
- Κουτιά και καλάθια. Χρησιμεύουν για την ταξινόμηση αντικειμένων και διευκολύνουν την εύρεση τους όταν τα χρειάζεστε.
- Ο χρόνος που δαπανάται για τον καθαρισμό του σπιτιού μπορεί να είναι ο χρόνος για να εξασκηθείτε στη συνείδηση του εαυτού σας
Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το άγχος και τις συνήθειες καθαρισμού σας
Μπορεί να πιστεύετε ότι το άγχος είναι κάτι που οφείλεται στην προσωπικότητά σας ή κάτι καθαρά ψυχολογικό. Δηλαδή το περιορίζεις στη σφαίρα του ατόμου. Ωστόσο, υπάρχει και σε απλά πράγματα, όπως το χάσιμο χρόνου ψάχνοντας ένα ζευγάρι παπούτσια πριν πάτε στη δουλειά.
Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τον τρόπο που ζείτε. Αν είναι αλήθεια ότι η τάξη του σπιτιού είναι αντανάκλαση της τάξης του μυαλού, αυτός είναι πολύ σημαντικός λόγος για να δοθεί προτεραιότητα στον «καθαρισμό» αυτών των χώρων.
Εν τω μεταξύ, εφαρμόστε τον μινιμαλισμό. Αυτός είναι ένας τρόπος ζωής που στοχεύει να απλοποιήσει τον τρόπο που κατοικείτε στους χώρους. Ο στόχος είναι να μπορείτε να επιλέξετε συνειδητά από ποια πράγματα θέλετε να περιτριγυρίζεστε αντί απλά να συσσωρεύετε πράγματα.