Οι 9 λόγοι που οδηγούν στο διαζύγιο
Η έλλειψη επικοινωνίας είναι μόνο η αφορμή. Στην πραγματικότητα, η αιτία του κακού βρίσκεται αλλού. Ένα ζευγάρι χωρίζει όταν δεν μπορεί πια να επικοινωνήσει. Αυτός όμως δεν είναι ο πραγματικός λόγος διαζυγίου, είναι απλά το τελικό στάδιο, το αποτέλεσμα μιας σειράς λάθος συμπεριφορών.
Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου
Για πολλές γενιές και σύμφωνα με έρευνες επί ερευνών, τα ζευγάρια έχουν αξιολογήσει την οικογενειακή επικοινωνία ως το υπ ‘αριθμόν ένα πρόβλημα στον γάμο. Όμως – όπως γράφει η κλινική ψυχολόγος, Κέλι Φλάναγκαν, στην Ηuffingtonpost – η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι δεν είναι η ρίζα του κακού. Είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας σειράς λάθος συμπεριφορών που αποξενώνουν τους συζύγους και τελικά οδηγούν στο διαζύγιο.
Οι 9 “κρυφές” απειλές σε έναν γάμο και πώς θα τις ξεπεράσετε
1. Παντρευόμαστε κάποιον γιατί μας αρέσει αυτό που είναι. Όμως οι άνθρωποι αλλάζουν
Το σχέδιο; Μην παντρευτείτε κάποιον επειδή είναι αυτό που είναι, ή αυτό που θέλετε να γίνει. Παντρευτείτε κάποιον επειδή σας αρέσει αυτό που είναι αποφασισμένος να γίνει. Και τότε περάστε μια ζωή μαζί του, παρακολουθώντας τον να μεταμορφώνεται μέσα στην οικογένειά σας.
2. Ένας γάμος δεν θα διώξει τη μοναξιά μας. Η φύση του ανθρώπου είναι μοναχική
Έτσι, όταν αισθανόμαστε μόνοι μέσα στον γάμο, κατηγορούμε τους συντρόφους μας ότι κάνουν κάτι λάθος, ή ψάχνουμε για συντροφικότητα αλλού. Ο γάμος πρέπει να είναι ένα “μέρος”, όπου οι άνθρωποι μοιράζονται στα δύο την εμπειρία της μοναξιάς και να δημιουργούν στιγμές κατά τις οποίες η μοναξιά διαλύεται. Για λίγο.
3. Όλοι έχουμε ένα ντροπιαστικό, ένοχο παρελθόν
Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας μας και της πρώιμης ενήλικης ζωής προσπαθώντας να προσποιηθούμε το αντίθετο. Όταν ο σύντροφός μας μάς το θυμίσει, απαιτούμε από αυτόν να το διορθώσει. Όμως, δεν το δημιούργησε αυτός και γι’ αυτό δεν μπορεί να το διορθώσει. Μερικές φορές, η καλύτερη θεραπεία ζευγαριών είναι εξατομικευμένη θεραπεία, στην οποία εργαζόμαστε για να θεραπεύσουμε τη δική μας ντροπή. Έτσι, μπορούμε να σταματήσουμε τη μεταφορά της σε αυτούς που αγαπάμε.
4. Ο εγωισμός μας κερδίζει πάντα και το ίδιο ισχύει και για τον σύζυγό μας
Το “εγώ” μας ήταν πολύ χρήσιμο στα δύσκολα παιδικά, εφηβικά και φοιτητικά μας χρόνια- μας προστάτευε από συναισθηματικά δράματα και μας έκανε να νιώθουμε πιο δυνατοί. Αλλά σε έναν γάμο, ο εγωισμός είναι ένας τοίχος που χωρίζει. Γι’ αυτό, ήρθε η ώρα να τον γκρεμίσετε.
5. Η ζωή είναι δύσκολη και ο γάμος είναι η ζωή. Έτσι, ο γάμος είναι δύσκολος, πάρα πολύ
Αν – όταν τα πράγματα αρχίσουν, αναπόφευκτα, να δυσκολεύουν – κατηγορήσουμε τον σύζυγό μας, έχουμε προσθέσει ένα επιπλέον, περιττό εμπόδιο στο ήδη αναπόφευκτο χάος τής ζωής και της αγάπης. Καλύτερα να σταματήσουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες και να προσπαθήσουμε μαζί του να βρούμε λύση στο όποιο πρόβλημα. Δεν φταίει αυτός για τα πάντα.
6. Το να καταλάβουμε τον άλλον είναι δύσκολο
Από την ίδια τη φύση της, η “ενσυναίσθηση” δεν μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα μεταξύ δύο ανθρώπων. Έτσι, οι περισσότερες από εμάς περιμένουμε από τον σύντροφο μας να μας καταλάβει πρώτος. Το ίδιο όμως περιμένει και αυτός από εμάς. Κάποιος πάντως από τους δύο πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και καμιά φορά μπορεί να μην υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση. Χρειάζεται ρίσκο και θυσίες .
7. Ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τα παιδιά μας παρά για τον άντρα που μας βοήθησε να τα κάνουμε
Ξεχνάμε ότι πρώτα γίναμε σύζυγοι και μετά μητέρες. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο σημαντικά από τον γάμο μας. Εάν τα βάλουμε πάνω από τον γάμο μας, θα το καταλάβουν και θα το εκμεταλλευτούν, ενώ εάν είναι λιγότερο σημαντικά θα αντιδράσουν ώστε να γίνουν προτεραιότητα. Μέσα στην οικογένεια πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αρμονία.
8. Η κρυφή πάλη για την εξουσία
Οι περισσότερες συγκρούσεις στον γάμο είναι μια διαπραγμάτευση γύρω από το επίπεδο της σχέσης μεταξύ των εραστών. Το καλά κρυμμένο ερώτημα που υπάρχει από πίσω είναι «ποιος θα αποφασίσει πόση απόσταση πρέπει να κρατήσουμε ανάμεσά μας;». Σε αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσετε από κοινού αλλιώς η αιώνια διαμάχη θα σας εξοντώσει.
9. Δεν ξέρουμε πώς να διατηρήσουμε πια το ενδιαφέρον μας για τον σύζυγο ή τον γάμο μας
Ζούμε σε έναν κόσμο που η προσοχή μας αποσπάται σε ένα εκατομμύριο διαφορετικές κατευθύνσεις. Η πρακτική του διαλογισμού – να επικεντρωνόμαστε σε ένα αντικείμενο ξανά και ξανά και ξανά – είναι σωτήρια για τον γάμο. Το να μην αφεθούμε να παρασυρθούμε από τις εξωσυζυγικές… σειρήνες τη στιγμή που θα έχουμε βαρεθεί, αλλά να επικεντρωθούμε στο άτομο που αγαπάμε είναι μια επαναστατική πράξη. Και απολύτως απαραίτητη, για να επιβιώσει και να ευημερήσει ένας γάμος.