Η φυλή των κρυφοτοξικών ανθρώπων
Για τους τοξικούς ανθρώπους γίνεται πολλή συζήτηση τελευταία. Και σίγουρα, λίγο πολύ κάτι έχουμε μάθει και κάτι έχουμε καταλάβει. Τι γίνεται όμως, με εκείνους που μας «σφάζουν» με το χαμόγελο; Ποια είναι αυτή η φυλή των κρυφοτοξικών που αυξάνεται και πληθύνεται; Και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε; Η Αγγελική Πλουμά, MBA, Engagement Coach, Business strategist and Educator έχει να μας πει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πολύς λόγος έχει γίνει για τους τοξικούς ανθρώπους: για όλους όσους έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση και μία κατάκριση για κάθε έπαινο. Για όλους όσους αμφισβητούν τα κατορθώματα των άλλων και έχουν μία δικαιολογία να αντιπαραθέσουν σε κάθε πρόκληση να αναλάβουν δράση.
Τι γίνεται όμως με αυτούς τους χαμογελαστούς επαινετικούς ίσως και «δουλεμένους» εσωτερικά ανθρώπους που μόλις γυρίσεις την πλάτη σου χάνουν το χαμόγελό τους και ψάχνουν παρέα να σε κουτσομπολέψουν;
Τι γίνεται με αυτούς που σου κάνουν τον φίλο και πίσω από την πλάτη σου λένε τα χειρότερα ή απλά διαδίδουν τα μυστικά σου; Τι γίνεται με αυτούς που όταν σε έχουν ανάγκη σου κάνουν τον καλό και όταν τους έχεις εσύ εξαφανίζονται;
Τι γίνεται με τον συνάδελφο στο γραφείο που η συμπεριφορά του μοιάζει ευγενική αλλά νιώθεις ότι δεν είναι αυθεντική; Τι γίνεται με τον πωλητή με τους υπερβολικά καλούς τρόπους που μόλις αφήσεις το κατάστημα χωρίς να έχεις αγοράσει κάτι, σχεδόν σε βρίζει;
Η φυλή των κρυφοτοξικών αυξάνεται και πληθύνεται όσο η αίσθηση της επιβίωσης γίνεται πιο έντονη. Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα δείγματα κρυφοτοξικών συμπεριφορών.
Έχεις τρόπους να προστατευτείς; Φυσικά και έχεις!
Πρώτον: Εμπιστεύσου το πώς νιώθεις.
Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά τσέκαρε το, μην το αγνοείς και μην ανοίγεσαι απότομα καταφεύγοντας στη σκέψη «είναι μάλλον ιδέα μου». Συνήθως δεν είναι.
Δεύτερον: Άκου τη διαίσθησή σου.
Πίστευε αλλά και ερεύνα. Όσες συστάσεις και αν έχεις πάρει π.χ. για έναν γιατρό, εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Μία κουβέντα, μισό βλέμμα, μία δικαιολογία μαζί με το πώς νιώθεις σου ξεκαθαρίζουν το τοπίο και σε ωθούν σε μία απόφαση για την οποία νοιώθεις καλά. Μπορεί να κάνεις λάθος; Μπορεί. Ακόμα και τότε, τουλάχιστον, θα είναι το δικό σου λάθος.
Τρίτον: Τσέκαρε το σώμα σου.
Το σώμα μας είναι ο πιο ευαίσθητος δέκτης αυτού που συμβαίνει, εάν έχουμε τον νου μας. Αλλά συνήθως από φόβο, συχνά αγνοούμε πολλά σημάδια. Ένα στομάχι του σφίγγεται, μία ξαφνική πίκρα στη γεύση, ένα μούδιασμα σε μία συνάντηση μπορεί να είναι η μεγάλη βοήθεια. Μην την πετάς στα σκουπίδια!
Απομακρύνοντας από κοντά μας, εκτός από τους τοξικούς και τους κρυφοτοξικούς έχουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια για τους καλούς υποστηρικτικούς ανθρώπους που σίγουρα βρίσκονται εκεί έξω για μας.
Λίγα λόγια για την Αγγελική Πλουμά
Επί 28 χρόνια εργάστηκε αδιαλείπτως τόσο σε διευθυντικές όσο και σε επιτελικές θέσεις, σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, στους τομείς της Στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού, της Εκπαίδευσης και του Εσωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου. Διαθέτει πάνω από 20.000 ώρες διδακτικής εμπειρίας. Τώρα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια και executive coach στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπαιδεύει επιχειρηματίες, στελέχη και σπουδαστές για να γίνουν επιδραστικοί όχι μόνο στον χώρο τους αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Επίσης είναι αρθρογράφος και βραβευμένη συγγραφέας. Υπήρξε από τους πρώτους επαγγελματίες στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την βιωματική εκπαίδευση ατόμων και Οργανισμών και η πρώτη που πήρε πιστοποίηση Engagement Coach.