Η περιπέτεια του να είσαι άνδρας!
Ο όρος “New Man” έκρυβε κάποτε μια ριζοσπαστική ιδέα, για να περιγράψει το αρσενικό που αποδέχθηκε ανεπιφύλακτα την ισότητα στην οικογενειακή ζωή. Αλλά, 30 χρόνια μετά, τι έχει συμβεί;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Ο “New Man” ήρθε στο προσκήνιο στη δεκαετία του 1980 σαν ένα νέο εξωτικό είδος, που είχε την ευχαρίστηση να πλύνει τα πιάτα ή ακόμα και να αλλάξει μια πάνα – γεγονός που πολύ θα ικανοποίησε τις απανταχού μητέρες και συζύγους! Σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, ο “New Man” ήταν ο τύπος που απορρίπτει σεξιστικές συμπεριφορές και τον παραδοσιακό ρόλο του ανδρικού ρόλου. Μάλιστα, στα πλαίσια των οικιακών ευθυνών και στη φροντίδα των παιδιών, έδειχνε ευαισθησία και οπωσδήποτε έλλειψη επιθετικότητας και αρνητικής συμπεριφοράς.
Οι πρώτες αναφορές για τον “New Man” έγιναν στη Washington Post για την κωμωδία “Tootsie” και αργότερα στο μυθιστόρημα “Behind the Scenes at the Museum” της Kate Atkinson, όπου ένας άνδρας λειτουργούσε ως μητέρα ή έκανε δουλειές στο σπίτι, ακριβώς όπως μια γυναίκα, φέρνοντας τον όρο μπροστά από την εποχή του. Για εκείνη την περίοδο ήταν μια προοδευτική κατάσταση. Στις μέρες μας θεωρείται σαφές πως κάθε άνδρας μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιες καταστάσεις, αρκεί να του το ζητήσουμε ή μήπως προτιμάμε τους παραδοσιακούς ρόλους; Διότι, το συγκεκριμένο κίνημα είχε ως βασικό στόχο κάθε νέος άνδρας να είναι και να συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από τον πατέρα του.
Το θέμα επί της στρογγυλής τραπέζης
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με άνδρες ομιλητές, φυσικά! Οι πρώτες επαφές διαλεύκανσης του μυστηρίου ξεκίνησαν όταν οι “New Man” συνειδητοποίησαν πως οι γυναίκες δεν ήθελαν να κοιμηθούν μαζί τους. Όπως αναφέρει ο αρθογράφος των Times, Giles Coren, ο συγκεκριμένος τύπος άνδρα είχε καταλήξει κόμικ. «Ήταν τρομερά άνισο, να βλέπεις άνδρες να κρατούν μωρά στο στήθος τους και να τα ταΐζουν, να πίνουν χυμούς λαχανικών και να έχουν εγκαταλείψει το αλκοόλ!». Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Mark Simpson πάλι, πιστεύει πως η γενιά των νέων ανδρών και γυναικών εκείνης της περιόδου ήταν πρόθυμη να εναντιωθεί στις νόρμες του «μπαμπάκα» και να εκφράσει συναισθήματα και γυναικείες αρετές.
Το να είσαι άνδρας σημαίνει…
Ο Λέον Τρότσκι, είχε σκεφθεί για τον άνθρωπο του μέλλοντος: «Ο άνθρωπος θα βάλει στόχο να κυριαρχήσει στα συναισθήματά του, να φέρει το ένστικτό του στα επίπεδα της συνείδησης, ώστε να είναι ξεκάθαρος, και να αφήσει ως διαθήκη στις επόμενες γενιές, τον εαυτό του σε ένα νέο επίπεδο, σε ανώτερο σημείο, δημιουργώντας ένα υψηλό βιολογικά κοινωνικό πρότυπο ή εάν θέλετε ένα superman». Το 1994 ο Simpson επινόησε τον όρο Metrosexual, όπου τόσο οι διαφημιστές και οι εταιρείες καλλυντικών όσο και τα καταστήματα ανδρικών είχαν κατενθουσιαστεί. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έγινε το πρότυπο του άνδρα που φορούσε άνετα ένα σαρόνγκ, δεν έπινε αλκοόλ και φρόντιζε τους θωρακικούς και κοιλιακούς του μύες, ενώ παράλληλα είχε τέλεια επιδερμίδα. Στη συνέχεια ο όρος Man Up έγινε η νέα μόδα. Το 2005 η Marian Salzman εισήγαγε ένα νέο όρο “Ubersexual [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ]“, στο βιβλίο της «Το μέλλον των Ανδρών». Ο Dirk Haeusermann, δημιουργικός διευθυντής στη διαφημιστική εταιρεία Draftfcb Deutschland, λέει ότι το κίνημα Hipster έχει χτιστεί πάνω στα θεμέλια του Metrosexuality. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, γίνεται λόγος για τον New Age Man. Οι ετικέτες έρχονται και παρέρχονται. Πόσο έχουν διασταυρωθεί οι άνδρες και οι γυναίκες, εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για συζήτηση. Ειδικά όταν οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν σε πολλούς σημαντικούς τομείς της κοινωνίας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μια μικρή, αλλά αφοσιωμένη μερίδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ανδρών, έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ανδρική εκδοχή του φεμινισμού. Ίδωμεν…!!!