Η προσωπικότητα γεννάται ή γίνεται;

Η προσωπικότητα γεννάται ή γίνεται;

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας βοηθούν να γινόμαστε μοναδικά άτομα, αλλά δεν συμφωνούν όλοι ακριβώς για το πόσα διαφορετικά χαρακτηριστικά υπάρχουν ή ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι η προσωπικότητα γενετική ή το περιβάλλον παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση του ποιοι γινόμαστε; Αυτό το άρθρο συζητά πώς ορίζονται τα χαρακτηριστικά τής προσωπικότητας, εάν η προσωπικότητα είναι γενετική και πώς τα χαρακτηριστικά μπορούν μερικές φορές να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Τόσο η γενετική όσο και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, αν και ο συγκεκριμένος βαθμός στον οποίο το καθένα παίζει ρόλο συχνά εξαρτάται από το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

Τι είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας;

Τα χαρακτηριστικά ορίζονται συνήθως ως τα διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα ενός ατόμου. Τα χαρακτηριστικά τής προσωπικότητας είναι σχετικά σταθερά πρότυπα σκέψεων, συναισθημάτων και πράξεων που διακρίνουν τους ανθρώπους ως άτομα.

Η θεωρία υποδηλώνει ότι η προσωπικότητά μας αποτελείται από μια σειρά από διαφορετικά γενικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η εξωστρέφεια είναι μια διάσταση προσωπικότητας που περιγράφει πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με τον κόσμο. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ εξωστρεφείς και κοινωνικοί, για παράδειγμα, ενώ άλλοι είναι πιο εσωστρεφείς και συγκρατημένοι.

Στο παρελθόν, πίστευαν ότι τα χαρακτηριστικά τής προσωπικότητας άλλαζαν πολύ λίγο κατά τη διάρκεια της ζωής. Μερικές διαχρονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα χαρακτηριστικά είναι πιο διαφοροποιημένα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και ότι ορισμένες αλλαγές στην προσωπικότητα μπορούν και συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Είναι η προσωπικότητα γενετική ή περιβαλλοντική;

Τι έχει περισσότερο σημασία όταν πρόκειται για την προσωπικότητα, η φύση ή η ανατροφή; Πόσο ακριβώς επηρεάζει το DNA σας την προσωπικότητά σας;

Οι ερευνητές έχουν αφιερώσει δεκαετίες μελετώντας την οικογένεια, τα δίδυμα, τα υιοθετημένα παιδιά και τις ανάδοχες οικογένειες για να κατανοήσουν καλύτερα πόσο η προσωπικότητα είναι γενετική και πόσο περιβαλλοντική.

Τόσο η φύση όσο και η ανατροφή μπορούν να παίξουν ρόλο στην προσωπικότητα, αν και μεγάλης κλίμακας μελέτες δίδυμων υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα ισχυρό γενετικό συστατικό.

Ενώ ο ακριβής βαθμός ποικίλλει ανάλογα με το χαρακτηριστικό, η γενετική επηρεάζει την προσωπικότητα. Οι μελέτες διδύμων και υιοθεσίας δείχνουν ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι περίπου 30% έως 60% κληρονομήσιμη.

Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι το περιβάλλον δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι πολύπλοκα και η έρευνα δείχνει ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά. Αυτές οι δύο δυνάμεις αλληλεπιδρούν με διάφορους τρόπους για να διαμορφώσουν τις ατομικές μας προσωπικότητες.

Μία από τις πιο γνωστές διαχρονικές μελέτες που εξετάζουν την κληρονομικότητα των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, η Μελέτη της Μινεσότα για τα δίδυμα που αναθρέφονται χωριστά, αναφέρεται εδώ και καιρό ως απόδειξη ότι τα χαρακτηριστικά κατά κύριο λόγο κληρονομούνται.

Ωστόσο, μια πρόσφατη κριτική αμφισβήτησε τα αποτελέσματα σημειώνοντας ότι σημαντικά δεδομένα σχετικά με την ομάδα ελέγχου εξαιρέθηκαν από τη δημοσίευση.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ περισσότερων από 700 γονιδίων είχαν μεγαλύτερη επιρροή σε ορισμένα χαρακτηριστικά τής προσωπικότητας από τις πολιτισμικές και περιβαλλοντικές επιρροές.

Οι άνθρωποι γεννιούνται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας;

Γεννιούνται ή δημιουργούνται προσωπικότητες; Το γεγονός ότι τα παιδιά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας στη βρεφική ηλικία υποδηλώνει ότι η γενετική παίζει ρόλο, αλλά οι αλλαγές στην προσωπικότητα με την πάροδο του χρόνου υποδηλώνουν επίσης ένα στοιχείο ανατροφής.

Ενώ η έρευνα υποδηλώνει ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην προσωπικότητα, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι άλλοι παράγοντες πράγματι επηρεάζουν. Σε πολλές περιπτώσεις, το περιβάλλον επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων.

Τα παιδιά εμφανίζουν πρώιμα σημάδια της προσωπικότητάς τους με τη μορφή ιδιοσυγκρασίας, η οποία εκτιμάται ότι είναι 20% έως 60% λόγω γενετικής. Τα παιδιά έχουν γενικά μία από τις τρεις βασικές ιδιοσυγκρασίες: εύκολη, δύσκολη ή αργή στο ζέσταμα.

Πόσο όμως επηρεάζει η ιδιοσυγκρασία της παιδικής ηλικίας την προσωπικότητα αργότερα στη ζωή; Η βασική ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού είναι σημαντική για τον καθορισμό του τρόπου αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του. Εξαιτίας αυτού, αυτές οι διαφορετικές αλληλεπιδράσεις συμβάλλουν σε διαφορετικές εμπειρίες.

Ενώ η ιδιοσυγκρασία ή η προδιάθεσή σας επηρεάζει την προσωπικότητά σας, δεν ταυτίζονται, μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά. Η ιδιοσυγκρασία σας επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και πώς αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον σας.

Η προσωπικότητά σας, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις, τα χαρακτηριστικά, τα στοιχεία και τις συμπεριφορές σας που αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνετε.

Με λίγα λόγια: Η ιδιοσυγκρασία σας περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά προδιάθεσης με τα οποία έχετε γεννηθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι η ιδιοσυγκρασία που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις και το πώς ανταποκρίνεστε στο περιβάλλον. Τέτοιες εμπειρίες στη συνέχεια παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της ανάπτυξης της προσωπικότητάς σας.

Τύποι Χαρακτηριστικών

Τι θα λέγατε αν κάποιος σας ζητούσε να απαριθμήσετε τα χαρακτηριστικά τής προσωπικότητας που σας περιγράφουν καλύτερα; Μπορεί να απαριθμήσετε μια ποικιλία χαρακτηριστικών όπως ευγενικός, επιθετικός, ντροπαλός, εξωστρεφής ή φιλόδοξος.

Εάν επρόκειτο να φτιάξετε μια λίστα με κάθε χαρακτηριστικό τής προσωπικότητας, θα περιλάμβανε πιθανώς εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες διαφορετικούς όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν διαφορετικές πτυχές της.

Ο ψυχολόγος Gordon Allport δημιούργησε κάποτε μια λίστα με χαρακτηριστικά προσωπικότητας που περιελάμβανε περισσότερους από 4.000 όρους.

Δεν είχε απασχολήσει σε μεγάλο μέρος της ιστορίας της ψυχολογίας, αλλά πολλοί ψυχολόγοι σήμερα βασίζονται σε αυτό που είναι γνωστό ως big five model of personality.

Σύμφωνα με το «μοντέλο των μεγάλων πέντε», η προσωπικότητα αποτελείται από πέντε ευρείες διαστάσεις. Οι μεμονωμένες προσωπικότητες μπορεί να είναι είτε υψηλές, χαμηλές ή κάπου ενδιάμεσα σε καθένα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα πέντε μεγάλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας τείνουν να κληρονομούνται σε κάποιο βαθμό. Τα πέντε χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα και επηρεάζονται από τη γενετική είναι η ανοιχτότητα, η ευσυνειδησία, η εξωστρέφεια, η ευχαρίστηση και ο νευρωτισμός, που μερικές φορές αναφέρονται με το ακρωνύμιο OCEAN.

Ανοιχτότητα: δημιουργικός, ανοιχτός στο να δοκιμάζει νέα πράγματα, χαρούμενος να σκέφτεται αφηρημένες έννοιες

Ευσυνειδησία: υψηλά επίπεδα στοχαστικότητας, καλός έλεγχος των παρορμήσεων και στοχευμένες συμπεριφορές

Εξωστρέφεια: κοινωνικότητα, ομιλητικότητα, διεκδικητικότητα και διεγερτικότητα

Συμφωνία: εμπιστοσύνη, αλτρουισμός, καλοσύνη, στοργή και άλλες φιλοκοινωνικές συμπεριφορές

Νευρωτισμός: θλίψη, κυκλοθυμία, συναισθηματική αστάθεια, ανησυχίες για πολλά διαφορετικά πράγματα

Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε τη δική σας προσωπικότητα εμπίπτουν σε έναν από αυτούς τους γενικούς τίτλους.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως ντροπαλός, εξωστρεφής, φιλικός και κοινωνικός είναι πτυχές εξωστρέφειας, ενώ χαρακτηριστικά όπως ευγενικός, στοχαστικός, οργανωμένος και φιλόδοξος θα ήταν μέρος του φάσματος της ευσυνειδησίας.

Η έρευνα δείχνει ότι η κληρονομικότητα εξηγεί περίπου το 40% έως 60% της διακύμανσης σε πέντε μεγάλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Κάθε ένα από αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά αντιπροσωπεύει μια συνέχεια. Μερικοί άνθρωποι είναι χαμηλοί σε ορισμένα χαρακτηριστικά και υψηλοί σε άλλα. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάπου στη μέση πολλών ή των περισσότερων από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αλλαγές χαρακτηριστικών προσωπικότητας

Όταν πρόκειται για ορισμένα από τα γενικά, κυρίαρχα χαρακτηριστικά, η αλλαγή τείνει να είναι δύσκολη. Όταν συμβαίνει, αυτές οι αλλαγές τείνουν να είναι ανεπαίσθητες.

Ένα πολύ εξωστρεφές άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει κάπως πιο συγκρατημένο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταμορφωθεί σε εσωστρεφές.

Η προσωπικότητα τείνει να είναι αρκετά σταθερή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαραγμένη σε πέτρα. Αντίθετα, ορισμένοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και της ταυτότητας, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η προσωπικότητα μεταβάλλεται και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Σημαίνει απλώς ότι έχει συμβεί μια λεπτή μετατόπιση και η εξωστρέφεια του ατόμου έχει ελαφρώς τροποποιηθεί. Το άτομο εξακολουθεί να είναι εξωστρεφές και κοινωνικό, αλλά μπορεί να διαπιστώσει ότι απολαμβάνει επίσης τη μοναξιά ή πιο ήσυχα περιβάλλοντα κατά καιρούς. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο εσωστρεφείς καθώς μεγαλώνουν.

Και στα δύο αυτά παραδείγματα, το βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ατόμου δεν έχει αλλάξει εντελώς. Αντίθετα, οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, συχνά αποτέλεσμα εμπειριών, έχουν οδηγήσει σε ανεπαίσθητες αλλαγές σε αυτά τα κεντρικά χαρακτηριστικά.

Αρχές χαρακτηριστικών προσωπικότητας

Οι ερευνητές έχουν επίσης προτείνει ότι μια σειρά από βασικές αρχές έχουν προκύψει από τις έρευνες για την προσωπικότητα.

Αρχή ανάπτυξης ταυτότητας: Οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια ισχυρότερη ταυτότητα καθώς μεγαλώνουν και η ωριμότητα φέρνει μεγαλύτερη δέσμευση και διατήρηση αυτής της αίσθησης του εαυτού τους.

Κατά τα νεότερα χρόνια της ζωής, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εξερευνούν διαφορετικούς ρόλους και ταυτότητες. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αρχίζουν να αισθάνονται πιο ισχυρή πίστη στην ταυτότητα που έχουν σφυρηλατήσει σε όλη τους τη ζωή.

Αρχή ωριμότητας: Οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευχάριστοι, συναισθηματικά σταθεροί και κοινωνικά κυρίαρχοι καθώς μεγαλώνουν.

Αρχή της πλαστικότητας: Ενώ τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τείνουν να είναι σταθερά, δεν αποτυπώνονται. Υπόκεινται σε περιβαλλοντικές επιρροές σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής.

Αρχή της συνέχειας του ρόλου: Είναι η συνέπεια των ρόλων που οδηγεί στη συνέχεια στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παρά στη συνέπεια στα περιβάλλοντα.

Συμπερασματικά: Οι συνεπείς ρόλοι στη ζωή παίζουν ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας της προσωπικότητας, αλλά τα χαρακτηριστικά τής προσωπικότητας μπορούν επίσης να αλλάξουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η προσωπικότητα αλλάζει κάπως με την ηλικία, καθώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν ισχυρότερες ταυτότητες και γίνονται συναισθηματικά πιο σταθεροί.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.