Η τέχνη απέναντι στις καθημερινές αδικίες: Βρίσκοντας την ειρήνη σε έναν χαοτικό κόσμο
Αυτές οι καθημερινές εμπειρίες αδικίας μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε απογοητευμένοι ακόμη και οργισμένοι. Ωστόσο, μέσα στο χάος, υπάρχει ένας δρόμος προς την εσωτερική γαλήνη και ανθεκτικότητα. Πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε την επιθυμία για δικαιοσύνη με την επιδίωξη της εσωτερικής ειρήνης, ειδικά απέναντι στις μικρές αδικίες της καθημερινότητας;
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Η ζωή είναι γεμάτη στροφές, πολλές από τις οποίες έχουν τη μορφή αδικίας. Είτε πρόκειται για οικονομική οπισθοδρόμηση, ανεκπλήρωτο έρωτα ή για τις καθημερινές απογοητεύσεις που βιώνουμε σε έναν κόσμο που δεν είναι πάντα δίκαιος.
Το «τσίμπημα» των καθημερινών αδικιών
Είναι εκείνες οι φαινομενικά μικρές αδικίες που συχνά μοιάζουν περισσότερο σαν κεντρί. Ένας άγνωστος που μας κλείνει τον δρόμο, ένας αγενής υπάλληλος ή ακόμα και κάποιος που παραβιάζει τους άρρητους κανόνες της εθιμοτυπίας στο γυμναστήριο, αυτές οι στιγμές μπορεί να μας αφήσουν να σιγοβράζουμε από απογοήτευση, ενώ ο αντίκτυπός τους παραμένει πολύ καιρό μετά το ίδιο το περιστατικό.
Το γυμναστήριο: Ένας μικρόκοσμος της αδικίας της ζωής
Πάρτε το γυμναστήριο, για παράδειγμα. Είναι ένα μέρος όπου οι άγραφοι κανόνες διέπουν συχνά τη συμπεριφορά, αλλά δεν τους τηρούν όλοι. Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες κάποιου να πιάνει εξοπλισμό, να αποτυγχάνει να σκουπίσει μηχανές ή απλώς να μην σέβεται τους άλλους.
Η αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών μπορεί μερικές φορές να είναι αποτελεσματική, αλλά ενέχει επίσης τον κίνδυνο να κλιμακωθεί σε μια συναισθηματικά φορτισμένη αντιπαράθεση.
Δικαιοσύνη εναντίον εσωτερικής ειρήνης: Μια κρίσιμη διάκριση
Λοιπόν, πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε την επιθυμία για δικαιοσύνη με την επιδίωξη της εσωτερικής ειρήνης; Ξεκινά με την αναγνώριση ότι αυτές οι δύο έννοιες δεν ταυτίζονται πάντα.
Ενώ μπορεί να λαχταρούμε για έναν κόσμο όπου όλοι παίζουν με τους κανόνες, η πραγματικότητα είναι ότι η ζωή είναι συχνά ακατάστατη και απρόβλεπτη.
Η κοινωνική αδικία και η αδικία μέσα στο σπίτι μας είναι σύνθετα ζητήματα που απαιτούν την προσοχή και τη δράση μας. Αλλά εδώ, εστιάζουμε σε εκείνες τις καθημερινές συναντήσεις με αγνώστους που μπορούν εύκολα να εκτροχιάσουν τη συναισθηματική μας ευεξία, αν δεν προσέξουμε.
Το υψηλό κόστος της αντιπαράθεσης
Είναι εύκολο να αισθάνεσαι δικαιωμένος να αντιμετωπίσεις την αδικία, ειδικά όταν την αισθάνεσαι προσωπική. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σταθμίσετε τα πιθανά οφέλη από την αντιπαράθεση έναντι των κινδύνων.
Οι ιστορίες τής βίαιης οδικής οργής είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι στη σύγκρουση με ορθολογικό ή προβλέψιμο τρόπο.
Ακόμη και οι μη βίαιες αντιπαραθέσεις μπορεί να έχουν μόνιμες συνέπειες. Το συναισθηματικό βάρος της διαμάχης με έναν άγνωστο μπορεί να παραμείνει για μέρες, αφήνοντάς μας να νιώθουμε άγχος, εκνευρισμό και ακόμη και ψυχικό τραύμα.
Έναυσμα και η ψευδαίσθηση της δικαιολόγησης
Όταν κάποιος αντιδρά με οργή, είναι συχνά επειδή αισθάνεται δικαιωμένος για τον θυμό του, ακόμα κι αν η συμπεριφορά του ήταν αντικειμενικά λανθασμένη. Οι δικές μας αντιδράσεις, ακόμη και εκείνες που προορίζονται να είναι αμυντικές, μπορούν ακούσια να πυροδοτήσουν αυτές τις αντιδράσεις.
Η κατανόηση αυτής της δυναμικής μπορεί να μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε αυτές τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και συμπόνια.
Η μεταμορφωτική δύναμη του «άσε το να πάει»
Το πιο ισχυρό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας μπορεί να είναι το πιο απλό: η ικανότητα να το αφήσουμε να πέσει κάτω. Έχει να κάνει με την επιλογή τής εσωτερικής γαλήνης από το να έχεις δίκιο, αναγνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να δίνετε κάθε μάχη.
Είναι να αναγνωρίσουμε ότι το άτομο που μας αδίκησε μπορεί να κουβαλάει τα δικά του βάρη και η καλοσύνη μας θα μπορούσε να είναι ένας φάρος φωτός στη ζωή του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπετε να είμαστε χαλάκια να μας πατήσουν. Έχει να κάνει με το να επιλέγουμε τις μάχες μας με σύνεση, να εστιάζουμε στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε και να αναγνωρίζουμε ότι μερικές φορές, η πιο ενδυναμωτική ενέργεια είναι απλώς να φύγουμε μακριά.
Η δύναμη της ευγένειας
Η επιλογή να μην εμπλακείτε σε σύγκρουση έχει ένα αποτέλεσμα που εκτείνεται πολύ πέρα από την άμεση κατάσταση. Αντιδρώντας με ευγένεια και κατανόηση, όχι μόνο προστατεύουμε τη συναισθηματική μας ευημερία αλλά συμβάλλουμε επίσης σε ένα πιο θετικό και γαλήνιο περιβάλλον για όλους.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την αδικία, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε: Αξίζει να δώσετε αυτή τη μάχη; Μπορώ να το αφήσω αυτό και να επικεντρωθώ στις ευλογίες της δικής μου ζωής; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.
Πηγή: Psychology Today