Κάντε ένα διάλειμμα… σιωπής!

Κάντε ένα διάλειμμα... σιωπής!

Με ποιόν τρόπο θα μπορούσε η σιωπή να αποτελέσει αρωγή για τον καθημερινό άνθρωπο στην προσπάθειά του να συμβαδίσει με τον ατέρμονο βομβαρδισμό πληροφοριών; Εμείς βρήκαμε για εσάς τα σημεία εκείνα τα οποία έστω και μερικές στιγμές σιωπής μπορούν να σας προσφέρουν.

Από τη Μαρία Αγγελακοπούλου

Οι ζωές μας κυριαρχούνται από συνεχείς απαιτήσεις: ραντεβού, προθεσμίες, e-mails, τηλέφωνα, μηνύματα. Παρακινούμαστε καθημερινά από την ατέρμονη πορεία τής τεχνολογικής πρωτοπορίας σε σημείο που έχουμε τόσο μεγάλη εμμονή με την επικοινωνία, που περνάμε περισσότερη ώρα στα κινητά μας και στα τάμπλετ παρά στον ύπνο. Για την ακρίβεια υπολογίζεται ότι ο καθένας μας «καταναλώνει» 15,5 ώρες μέσων μαζικής ενημέρωσης καθημερινά, με οποιονδήποτε τρόπο.

Πέρα από χώρους όπως παραδείγματος χάρη, το θέατρο, το σινεμά ή τη βιβλιοθήκη, η κατάσταση είναι τόσο τραγική που μας είναι αδύνατο να απενεργοποιήσουμε τα κινητά μας τηλέφωνα ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής λειτουργίας στην εκκλησία. Είναι όντως τόσο επιτακτική αυτή η ανάγκη συνεχούς δικτύωσης και συνεχούς πληροφόρησης;

Κι ενώ αυτή η συνεχής επικοινωνία μπορεί να φαίνεται συναρπαστική, είναι επίσης εξουθενωτική. Να γιατί θα έπρεπε να κλείνετε τους διακόπτες τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά.

Δίνετε στο μυαλό σας ένα διάλειμμα: Είναι υπερβολικά πολλά τα δεδομένα μέσω των τηλεφωνικών κλήσεων, του ραδιοφώνου και των email, συν τις σκέψεις από το ίδιο το κεφάλι μας. Κυριολεκτικά βομβαρδιζόμαστε. Χρειαζόμαστε χώρο για να αναπνεύσουμε πνευματικά, να ησυχάσουμε το μυαλό μας και να σταματήσουμε αυτό το ατέρμονο μουρμουρητό.

Συγκεντρωθείτε: Η ησυχία και ο διαλογισμός μας βοηθούν να ελέγξουμε τις σκέψεις που ακούμε στο κεφάλι μας. Συχνά απλώς αντιδρούμε σε οποιαδήποτε σκέψη μας και κάπως έτσι προκύπτει το χάος. Λίγα λεπτά σιωπής καθημερινά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της απαραίτητης ψυχραιμίας για την ιεράρχηση των σκέψεων και την αντιμετώπισή τους.

Εκτιμάτε καλύτερα αυτό που έχετε: Είμαστε εθισμένοι στο Facebook. Καταλήγουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους ανθρώπους συνέχεια. Το να βλέπουμε φωτογραφίες από ανθρώπους να περνούν καλά ενώ εμείς δεν περνάμε, μπορεί να καταλήξει αυτό-υποτιμητικό. Ένα διάλειμμα από το Facebook θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τι όντως έχετε. Το «σβήσιμο» της τεχνολογίας για λίγο και η ησυχία θα σας κάνει να συγκεντρωθείτε απόλυτα εσωτερικά.

Δείτε Επίσης
Γιατί μία κρεβατοκάμαρα άνω κάτω κάνει κακό στην υγεία μας

Ελάτε σε επαφή με το σώμα σας: Μπορεί να κρατάτε ένταση στο σώμα σας χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. Πάρτε λίγο χρόνο για να συγχρονιστείτε μαζί του, να παρατηρήσετε την αναπνοή σας και να τη ρυθμίσετε με μικρές και τακτικές ανάσες που μπορούν να σας ηρεμήσουν. Ασκήσεις στις οποίες συστέλλονται οι μυς, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας και να ηρεμήσετε.

Δίνετε στο υποσυνείδητό σας χρόνο να δουλέψει: Καμιά φορά, εάν απέχετε λίγο από τη δουλειά, μπορείτε να δείτε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Το υποσυνείδητο μπορεί συχνά να αποκαλύψει ερωτήματα ενώ σκέφτεστε κάτι άλλο. Ακόμη κι αν είναι μερικά λεπτά της ημέρας, εάν νιώθετε καταβεβλημένοι στη δουλειά, κλειδωθείτε σε μια τουαλέτα ή κάποιον άλλο ήσυχο χώρο και απλά μεταφέρετε το μυαλό και την έντασή στον αφαλό σας, το κέντρο της βαρύτητας του σώματος. Συγκεντρωθείτε στην αργή αναπνοή και θα σας βοηθήσει να ξανασυγκεντρωθείτε μόλις τελειώσετε.

Συνεχίζετε για πολύ περισσότερο: Μικρά διαλείμματα σαν αυτά που αναφέραμε μπορούν  να προλάβουν την κόπωση. Μικρές στιγμές σιωπής ή και μεγαλύτερα διαστήματα, μπορούν να αποφύγουν το –άλλοτε αναπόφευκτο- burnout.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.