Κλείστε τα μάτια και ονειροπολήστε! Κάνει καλό!

Κλείστε τα μάτια και ονειροπολήστε! Κάνει καλό!

Ο χρόνος που φαίνεται να σπαταλάμε σε άσκοπες σκέψεις μπορεί να αποδειχθεί εξίσου πολύτιμος με εκείνον που αφιερώνουμε στην υλοποίηση πράξεων. Αν και οι περισσότερες από εμάς προσπαθούμε να περιορίσουμε τη φαντασία μας, νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι σε αυτή τη συνήθεια κρύβονται απεριόριστες δυνατότητες. Ονειροπολήστε άφοβα!

Από την Δέσποινα Σάμψων

Φράσεις όπως «όλα είναι στο κεφάλι σου» ή «στη φαντασία σου», φορτίζονται ακόμα και σήμερα αρνητικά και υποβιβάζουν τη δύναμη και την ενέργεια που χαρακτηρίζουν μια υγιή δημιουργική φαντασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο μήκος κύματος είμαστε όλες ελεύθερες να νιώσουμε ό,τι θέλουμε χωρίς συνέπειες και χωρίς επικρίσεις. Η Αμερικανίδα σύμβουλος δρ Τζένιφερ Φριντ, με πλούσια δράση σε συγγραφικό έργο, ομιλίες και δημιουργία φορέων με εμψυχωτικό περιεχόμενο, έφερε πρόσφατα το ζήτημα στην επικαιρότητα τονίζοντας όλα τα υπέρ μιας ανάλογης δημιουργικής…  απραξίας.

Τι είπε η ειδικός; Κάτι αυτονόητο: Ακριβώς ό,τι φανταζόμαστε επηρεάζει και τη χημεία του σώματός μας. Αν οι κρυφές μας σκέψεις περιλαμβάνουν καινοτόμα σχέδια, ο εγκέφαλος πριμοδοτείται, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες να τα υλοποιήσουμε καθώς ενεργοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του.

Μάλιστα οι αρνητικές σκέψεις παράγουν αντίστοιχα τοξίνες στο σώμα. Ωστόσο, επιστρέφοντας στο καλό σενάριο των θετικών ονείρων, οι επιστημονικές έρευνες τονίζουν ότι στο σεξουαλικό πεδίο παρατηρείται αύξηση παραγωγής σημαντικών ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη, οι οποίες συμβάλουν στην αύξηση συναισθημάτων ικανοποίησης και δεσίματος.

Η ντοπαμίνη επηρεάζει την ευεξία, την ετοιμότητα, την ικανότητα για μάθηση, δημιουργικότητα, προσοχή και συγκέντρωση ενισχύοντας συνολικά περισσότερες λειτουργίες τού οργανισμού..

Τα στερεότυπα της παραγωγικότητας ή πώς οι φαντασιώσεις ταυτίστηκαν με το «κακό»

Ονειροπολούν όμως όλοι οι άνθρωποι ή μόνο οι γυναίκες; Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η συνήθεια αυτή υπήρξε γραμμένη στο DNA της ανθρώπινης φύσης. Φαίνεται, όμως, ότι καθώς η κοινωνία εξελίχθηκε σύμφωνα με ένα πατριαρχικό μοντέλο, η ονειροπόληση «χρεώθηκε» με αρνητικό πρόσημο στο γυναικείο φύλο, το οποίο κλήθηκε να απολογηθεί για την τάση του αυτή.

Στερεότυπες προκαταλήψεις που θέλουν τις γυναίκες να παρασύρουν με τα θέλγητρά τους, τις βαθύτερες επιθυμίες τους και να εμποδίζουν τους πρακτικούς άντρες να προχωρήσουν μπροστά είχαν ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να νιώθουμε αμηχανία γι’ αυτή την πλευρά των κρυφών σκέψεών τους και να προσπαθούμε να την καταπιέσουμε.

Η ιστορία μας κατέγραψε ως «μούσες» των αντρών ή «μοιραίες για τη ζωή τους» και ποτέ δεν εισπράξαμε την επιβράβευση της ισχυρής εσωτερικής σκέψης, της ενδυνάμωσης, της ικανότητας πρόβλεψης και τέλος της σύνδεσής μας με μια μαγική, ενστικτώδη σοφία που κρύβουμε μέσα μας.

Αντίθετα, στο παρελθόν, όλος αυτός ο πλούτος των σκέψεων, στον οποίο μπορούμε να χαθούμε και να δούμε ταυτόχρονα πιο ξεκάθαρα τον κόσμο γύρω μας, θεωρήθηκε ταυτόσημος με το «κακό».

Μεταφράστηκε σε ανυπακοή, σε απιστία ακόμα και σε διαφθορά. Οι φαντασιώσεις μας βαφτίστηκαν καταστροφικές και επικίνδυνες. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν σταμάτησαν ποτέ να βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές τις σκέψεις τους.

Να φαντασιώνονται, να χάνονται για λίγο και να επιστρέφουν πιο σοφές. Είναι πάντα η δύναμή μας να χτίζουμε από την αρχή και να αναβιώνουμε μονοπάτια που μας οδηγούν τελικά στην ευτυχία.

Φαντασία και δημιουργικότητα: τα νέα μοντέλα σκέψης

Αν και τα περισσότερα φεμινιστικά κινήματα προτίμησαν να καυτηριάσουν αυτή την τάση υιοθετώντας αρσενικές δομές σκέψης που φάνηκαν πολιτικά ορθότερες, η εποχή φαίνεται να απομακρύνεται από το συγκεκριμένο κατεστημένο και να ανοίγεται ξανά σε άλλα μοντέλα σκέψης.

Δείτε Επίσης
Γιατί τα καλλυντικά μας φτιάχνουν τη διάθεση!

Γυναίκες που φθάνουν ψηλά σε ανώτερες θέσεις διοίκησης αποκαλύπτουν ότι τόλμησαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να τρέξουν πίσω από κάτι που ίσως φαινόταν ανέφικτο αρχικά. Ονειρεύτηκαν, δούλεψαν και πέτυχαν ξεπερνώντας κόκκινες γραμμές που τους είχαν τεθεί και αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους να δράσει υπέρ τους.

Το επόμενο στάδιο στο οποίο ανιχνεύεται η θετική πλευρά αυτής της άσκοπης ονειροπόλησης είναι η δημιουργικότητα. Φαίνεται ότι καταπιέζοντας όλα όσα μας γεμίζουν όνειρα και κρυφούς πόθους, αφαιρούμε ενέργεια από εμάς τις ίδιες.

Χάνουμε τον βηματισμό μας, αισθανόμαστε εμείς οι ίδιες να βαριόμαστε με τους εαυτούς μας. Οι σκέψεις αυτές είναι ουσιαστικά ένας τρόπος για να προπονούμαστε καθημερινά στην αναζήτηση δημιουργικών ιδεών προκειμένου να υλοποιήσουμε τις επιθυμίες μας.

Αν αφεθούμε, λένε οι ειδικοί, θα γεμίσουμε με όλο το απαιτούμενο καύσιμο που χρειάζεται η μηχανή της γυναικείας δημιουργικότητας για να προσπεράσει εμπόδια και να πετύχει τον στόχο της. Αρκεί να κλείσουμε για λίγο τα μάτια και να ονειρευτούμε…

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν…

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Psychological Science έδειξε ότι αν αφεθούμε στην περιπλάνηση του νου μας, μπορεί να ενισχύσουμε σημαντικά τη δημιουργική μας ικανότητα και να ανταποκρινόμαστε με ασυνήθιστα ποσοστά επιτυχίας σε αντίστοιχες προκλήσεις.

Μια άλλη μελέτη στην ίδια έκδοση έδειξε ότι το χαζολόγημα θα μπορούσε να βοηθήσει την ενίσχυση ενός συγκεκριμένου τύπου μνήμης. Εκείνης που μας βοηθά να σκεφτούμε λύσεις για πολλά πράγματα ταυτόχρονα και σαφώς συνδέεται και με την ευφυΐα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.