Μητρότητα: Όχι για μένα!

Μητρότητα: Όχι για μένα!

Όλο και πιο συχνά, συναντάμε ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά, κατ’ επιλογή τους. Αν κι αυτό το ζήτημα είναι μια υπόθεση καθαρά προσωπική, εύκολα αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους οι γυναίκες του σήμερα διατηρούν το μητρικό τους φίλτρο σε χειμερία νάρκη…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Είναι αλήθεια πως σήμερα οι γυναίκες του δυτικού κόσμου είναι σαφέστατα περισσότερο ανεξάρτητες, μορφωμένες και με τεκμηριωμένες απόψεις. Ουσιαστικά,  θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκονται σε κάποια απόσταση από το παλιό κοινωνικό κατεστημένο που τις υποχρέωνε να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σύζυγοι και μητέρες. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου τυχαίο που μερικά παντρεμένα ζευγάρια επιλέγουν συνειδητά να μην αποκτήσουν απογόνους και να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους αφιερώνοντας τα συναισθήματα τους στον εαυτό τους και στο ταίρι τους. Ακόμα, όμως, και σε περιπτώσεις που οι άνδρες νιώθουν την ανάγκη να αποκτήσουν παιδιά, μία μερίδα γυναικών αποστασιοποιείται, αναγνωρίζοντας είτε πως δεν ενδιαφέρεται να γίνει μητέρα, είτε πως αισθάνεται πως δεν είναι κατάλληλη για αυτόν τον σημαντικό ρόλο.

Ανεξάρτητα από την προσωπική μας άποψη, ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι, που οδηγούν μία γυναίκα  ή ένα ζευγάρι, σε μια τέτοια απόφαση. Εάν αναρωτιέστε, ιδού οι απαντήσεις:

1. Πολλές γυναίκες νιώθουμε αρκετά κουρασμένες και καταπονημένες από την προσπάθειά μας να κρατήσουμε την επαγγελματική μας ιδιότητα. Με αμοιβές συνήθως κατώτερες από τους άνδρες συναδέλφους μας, αισθανόμαστε ακόμα πιο τρομαγμένες γνωρίζοντας πως το μεγάλωμα ενός παιδιού, ουσιαστικά θα επιβαρύνει εμάς τις ίδιες.

2. Ως γονείς, διανύουν έναν συνεχή μαραθώνιο. Αυτός είναι άλλωστε κι ένας από τους λόγους που οι γονείς μας, ακόμα και στα 60 μας, μας θεωρούν ακόμα παιδιά! Χρειαζόμαστε πολλή ενέργεια, τεράστια υπομονή, διάθεση για δέσμευση, ενώ είμαστε υποχρεωτικά υπεύθυνοι για τη ζωή του παιδιού μας – τουλάχιστον μέχρι να ενηλικιωθεί. Αυτό σημαίνει πως και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας επικεντρώνεται στις σχέσεις μας με τους απογόνους μας κι όχι στον εαυτό μας.

3. Τα παιδιά επηρεάζουν τη σχέση με τον σύντροφό μας, κι όχι απαραίτητα με θετικό τρόπο. Εάν αναλογιστούμε προβλήματα υγείας που ενδέχεται να παρουσιαστούν, θέματα πειθαρχίας με τα οποία είναι πιθανόν να διαφωνούμε με το έτερον ήμισυ, φόβοι που αναστατώνουν τις παιδικές ψυχές και άλλα πολλά, κατανοούμε πως οι συναισθηματικές φορτίσεις στον χώρο τής οικογένειας εναλλάσσονται, χωρίς καμιά προειδοποίηση.

4. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα παιδιά επηρεάζουν την προσωπική μας σχέση με τον αγαπημένο μας. Σε περίπτωση μάλιστα, που η σχέση μας είναι ήδη ταραγμένη, δεν υπάρχει κατανόηση, σεβασμός, ειλικρίνεια και θαυμασμός, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που μερικά ζευγάρια παίρνουν διαζύγιο λίγους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους ή τα πρώτα 1-2 χρόνια.

Δείτε Επίσης
Τα συναισθήματα των άλλων είναι μεταδοτικά!

5. Ένα ακόμα σημείο που επηρεάζεται, συνήθως, με την άφιξη των απογόνων μας είναι και η σεξουαλική μας ζωή. Όταν είμαστε κουρασμένες ή ανήσυχες για κάποια θέματα είναι πολύ πιο δύσκολο να αναδιοργανωθούμε, να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να πλησιάσουμε ερωτικά τον αγαπημένο μας ή απλά να ξαναβρούμε τα μονοπάτια της οικειότητας μεταξύ μας.

6. Κατά τα ψέματα! Κάθε γονέας επηρεάζεται ψυχολογικά από τη διάθεση του παιδιού του. Κι όλοι μας ενδιαφερόμαστε περισσότερο για αυτά, παρά για τον μας. Σε κάθε περίπτωση που το αγγελούδι μας θα βρεθεί σε μπελάδες ή θα νιώθει δυσαρεστημένο, λειτουργεί αυτομάτως η έμφυτη υποχρέωσή μας, να εξομαλύνουμε την κατάσταση, θέτοντας κάθε άλλη δραστηριότητά μας σε δεύτερη μοίρα.

7. Το κόστος ζωής αυξάνεται καθημερινά. Και από τη στιγμή που θα γίνουμε γονείς, ο οικογενειακός μας προϋπολογισμός ανεβαίνει σταδιακά. Εξαιτίας των σύγχρονων απαιτήσεων γύρω από την εκπαίδευση είναι σεβαστό, το ίδιο και το γενικό κόστος ζωής. Είναι ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας για πολλές γυναίκες.

Τελικά, γύρω στο 50% των γυναικών στον δυτικό κόσμο σήμερα είναι άτεκνες. Αν και δεν γνωρίζουμε τους λόγους, οι επιλογές για να νιώσουμε δημιουργικές και να δώσουμε νόημα στη ζωή μας είναι πολλές, πέρα από τη μητρότητα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.