Μοναδική μελέτη δείχνει ότι το πράσινο είναι απαραίτητο για την ευτυχία παγκοσμίως

Όσο πιο πράσινη είναι η πόλη, τόσο πιο υγιείς οι άνθρωποι της. Αυτό είναι το συμπέρασμα των περισσότερων μελετών σχετικά με το πώς ο αστικός χώρος πρασίνου (αστικά δάση, αυλές, πάρκα κ.λπ.) επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές από αυτές τις έρευνες έχουν γίνει σε πλούσιες χώρες, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι τα ευρήματά τους είναι καθολικά;
Μια νέα μελέτη στο EPJ Data Science ξεκίνησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα συνδέοντας τις κουκκίδες μεταξύ του χώρου πρασίνου, της ευτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή σε 60 πολύ διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Να τι βρήκε.
Η οργάνωση της μελέτης
Για να κάνουν τέτοιου είδους μελέτες για τη φύση και την ανθρώπινη υγεία, οι ερευνητές χρειάζονται χάρτες για το πόσο πράσινη είναι μια περιοχή και έρευνες ή ιατρικά αρχεία για το πόσο υγιή είναι άτομα σε αυτήν.
Αυτά τα δεδομένα δεν είναι τόσο άμεσα διαθέσιμα σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν αξιόπιστα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης ή επιτόπιες έρευνες για τους χώρους πρασίνου, επομένως αυτές οι χώρες —και οι πολίτες τους— συχνά μένουν έξω από τη συζήτηση.
Για να φέρει περισσότερους ανθρώπους στη μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών συγκέντρωσε δορυφορικές εικόνες από 90 μεγάλες πόλεις σε 60 χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Τραβηγμένες το καλοκαίρι, αυτές οι εικόνες έδωσαν στην ομάδα μια καλή αίσθηση της πράσινης βλάστησης κάθε πόλης σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Στη συνέχεια, η ομάδα το συνέκρινε με τη μέση βαθμολογία ευτυχίας κάθε πόλης, όπως αναφέρεται στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών, μια τυποποιημένη έκθεση που ζητά από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βαθμολογήσουν την ικανοποίησή τους από τη ζωή σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. τον πλούτο κάθε πόλης, όπως μετριέται με το ΑΕΠ της, για να δούμε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία των πολιτών της.
Τα ευρήματα
Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο αστικός χώρος πρασίνου συσχετίστηκε θετικά με τις βαθμολογίες της ευτυχίας σε όλους τους τομείς, υπονοώντας ότι η πρόσβαση στη φύση όντως φωτίζει την οπτική των ανθρώπων για τη ζωή – σε κάποιο βαθμό.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι 30 πλουσιότερες χώρες που ερεύνησαν είχαν ισχυρότερους συσχετισμούς μεταξύ πρασίνου και ευτυχίας από τις 30 λιγότερο πλούσιες.
Αυτό δείχνει ότι ένα υψηλό ΑΕΠ μπορεί να «αγοράσει» την ευτυχία, κατά μία έννοια, αλλά μόνο μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Από εκεί, οι άνθρωποι αρχίζουν να αποκομίζουν περισσότερη ευτυχία από άλλα σημεία, όπως το περιβάλλον τους.
Και υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα πράσινο περιβάλλον είναι εξαιρετικό για την υγεία και τις προοπτικές: Χρησιμεύει ως ένα ωραίο σκηνικό για άσκηση, παρέχει διαφυγή από στρεσογόνους παράγοντες εσωτερικού χώρου όπως η τεχνολογία και μπορεί ακόμη και να προάγει τους κοινωνικούς δεσμούς και την κοινότητα.
«Η κοινωνική υποστήριξη είναι το κύριο συστατικό για τη σύνδεση του αστικού πρασίνου και της ευτυχίας», αναφέρει αυτή η νέα μελέτη.
Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ότι η προσθήκη και η προστασία χώρων πρασίνου στις πόλεις είναι μια σταθερή επένδυση στη δημόσια υγεία, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει πιο θεμελιώδη αναπτυξιακά προγράμματα που δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση καθώς πλοηγούμαστε στην εποχή τής κλιματικής αλλαγής, αναζητώντας λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τη φύση να ευδοκιμήσουν.