Νέα έρευνα: Υπάρχει σχέση ανάμεσα στην επιλογή γεύσεων και στην προσωπικότητά μας

Είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούμε λέξεις, όπως «γλυκός», «πικρός», «ξινός» για να περιγράψουμε διαφορετικούς ανθρώπους. Τελικά, φαίνεται ότι δεν είναι  καθόλου τυχαίο! Οι ερευνητές υποψιάζονταν (και έψαχναν) εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των διατροφικών επιλογών.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Σε μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science, ο ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Charles Spence, Ph.D. μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και συγκέντρωσε τα ευρήματά του σε μία στιβαρή μελέτη. Ποιες είναι οι διαπιστώσεις του;

Αναλύοντας την έρευνα για την προσωπικότητα και τις επιλογές τροφίμων

Όπως γράφει ο Spence στην ανάλυσή του: «Συγκεντρώσαμε όλη την έρευνα και αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο σαφές πόσες από τις διατροφικές μας προτιμήσεις ως ενήλικες μπορεί πράγματι να συνδέονται με πτυχές της προσωπικότητάς μας».

Εξέτασε δεκάδες υπάρχουσες μελέτες για επαναλαμβανόμενα μοτίβα, με ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματά του να είναι ότι οι άνθρωποι που αναζητούν την ηδονή (δηλαδή όσοι αναζητούν συγκινήσεις) τείνουν να προτιμούν τα πικάντικα φαγητά, και ενδεχομένως ακόμη και τα ξινά και τραγανά τρόφιμα, περισσότερο από εκείνους που συμπεριφέρονται πιο συντηρητικά.

Όσοι αναζητούν την καινοτομία ή εκείνοι που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέα πράγματα έναντι των πιο συντηρητικών ανθρώπων, δείχνουν επίσης αυξημένη προτίμηση στα αλμυρά τρόφιμα, γράφει.

Στην περίπτωση των ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος τείνουν να έχουν μια περιορισμένη γκάμα γεύσεων, ενώ εκείνοι που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες τείνουν να απολαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα φαγητών.

Τι παίζει ρόλο;

Ο Spence σημειώνει ότι βιολογικοί παράγοντες όπως η όσφρησή μας (η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο), καθώς και οι ορμόνες, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την προσωπικότητά μας.

Ωστόσο, λέει, αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν συνδεθεί με «κάποιες πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με πιθανές προτιμήσεις τροφίμων».

Δείτε Επίσης
Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων

Επιπλέον, υπάρχει μια ισχυρή, αμφίδρομη σχέση μεταξύ της διάθεσης και της γεύσης, με τη διάθεση να επηρεάζει τη γευστική μας αντίληψη και η γεύση ορισμένων τροφών να επηρεάζει τη διάθεσή μας – ακόμα και τη συμπεριφορά μας.

«Συμπερασματικά», γράφει, «η έρευνα που έχει αναθεωρηθεί εδώ, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο μια σειρά από χαρακτηριστικά της προσωπικότητας έχουν συνδεθεί με διάφορες πτυχές της γεύσης, της [όσφρησης] και της διατροφής».

Συμπέρασμα

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε για τις προτιμήσεις στις γεύσεις, καθώς σχετίζονται με την προσωπικότητα. Ο Spence σημειώνει ότι είναι «δύσκολο» να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, δεδομένης της υποκειμενικότητας των πραγμάτων όπως τα μπαχαρικά και η καινοτομία.

Ωστόσο, με πολλές από τις υπάρχουσες έρευνες να απηχούν παρόμοια ευρήματα, φαίνεται σίγουρα ότι η προσωπικότητα παίζει ρόλο όταν επιλέγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα. Λοιπόν, θα φάμε σήμερα;

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.