Νέα μελέτη: Τι μας κάνει λιγότερο γενναιόδωρους και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Νέα μελέτη: Τι μας κάνει λιγότερο γενναιόδωρους και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Μια νέα μελέτη μόλις εντόπισε έναν υποκείμενο παράγοντα που θα μπορούσε να κάνει τον σύντροφό σας ή εσάς λιγότερο γενναιόδωρο και έχει μια σαφή θεραπεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι μπορεί να λείπει από τον σύντροφό σας και πώς αυτό μπορεί να βλάψει τη σχέση σας. Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Μπέκλεϊ της Καλιφόρνια δημοσιεύτηκε μόλις πριν έναν μήνα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Καμία σχέση δεν κυλά ομαλά όλη την ώρα. Είναι φυσιολογικό και σύνηθες για τα ζευγάρια να βιώνουν δύσκολες στιγμές, και η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση μιας σχέσης. Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε προβλήματα που μπορούν να λυθούν με σχετικά απλές αλλαγές.

Οι σχέσεις χρειάζονται γενναιοδωρία για να διαρκέσουν

Η γενναιοδωρία είναι απαραίτητη όταν χτίζετε μια καλή βάση για οποιαδήποτε μόνιμη σχέση. Το 2014, ο διάσημος ερευνητής γάμου John Gottman, PhD, και η σύζυγός του, ψυχολόγος Julie Gottman, PhD, είπαν στο «The Atlantic» ότι τα περισσότερα ζευγάρια που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου το κάνουν επειδή και οι δύο σύντροφοι φέρνουν γενναιοδωρία στη σχέση.

Η γενναιοδωρία μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές, αλλά σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία Επιστήμης Γενναιοδωρίας» του Πανεπιστημίου της Notre Dame, περιλαμβάνει «την αρετή του να δίνεις καλά πράγματα στους άλλους ελεύθερα και άφθονα».

Η γενναιοδωρία δημιουργεί έναν συνεχή κύκλο χαράς. Η διαδικασία να γνωρίσουμε καλύτερα τον σύντροφό μας, μαθαίνοντας τι τον κάνει χαρούμενο, προσθέτει και στην ευτυχία μας.

«Ένας γενναιόδωρος γάμος ή σχέση που περιλαμβάνει συμπόνια και μικρές καθημερινές πράξεις καλοσύνης είναι πιο πιθανό να φέρει ευτυχία και στους δύο συντρόφους», ισχυρίζονται στο Τμήμα Οικογένειας και Εκπαίδευσης Ενδυνάμωσης Γάμων και Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Τι  μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να είναι λιγότερο γενναιόδωρος;

Το αντίθετο της γενναιοδωρίας είναι ο εγωισμός – και αν έχετε παρατηρήσει μία ενίσχυση αυτού του χαρακτηριστικού στον σύντροφό σας, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα.

Ο Eti Ben Simon, PhD, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια και ο Matthew Walker, PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, διαπίστωσαν πρόσφατα ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον εγωισμό ενός ατόμου, ειδικά μέσα στις σχέσεις.

Για μέρος της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου 2022 στο περιοδικό PLOS Biology, παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα στο Διαδίκτυο και μέτρησαν την ποιότητα του ύπνου τους για τρεις έως τέσσερις νύχτες.

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν βλάπτει μόνο την ευημερία σας, βλάπτει την ευημερία ολόκληρου του κοινωνικού σας κύκλου».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση στον ύπνο κάποιου «από τη μια νύχτα στην άλλη προέβλεπε σημαντική μείωση στην επιθυμία να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους από τη μια μέρα στην άλλη», είπε ο Ben Simon.

Και πρόσθεσε, «Αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης αυτής, όπου τα αποτελέσματα της απώλειας ύπνου δεν σταματούν μόνο στο άτομο, αλλά μεταδίδονται στους γύρω μας. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν βλάπτει μόνο την ευημερία σας, βλάπτει την ευημερία ολόκληρου του κοινωνικού σας κύκλου».

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Οι αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία του ανεπαρκούς ύπνου έχουν ερευνηθεί σε βάθος και έχουν δημοσιευτεί πολλές αναφορές και αποτιμήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο υπεύθυνος της έρευνας Eti Ben Simon ισχυρίζεται ότι «ο επαρκής ύπνος είναι η καλύτερη μορφή καλοσύνης που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, καθώς και στους ανθρώπους γύρω μας».

Τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας έχουν να κάνουν πολύ με το πόσο κοιμόμαστε, σύμφωνα με τον David Helfand, PsyD, ψυχολόγο που ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών, τη νευροανάδραση και τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου.

«Η κακή ποιότητα ύπνου γενικά οδηγεί σε επιβράδυνση της επεξεργασίας στον εγκέφαλό μας και σε πιο αργό και ομιχλώδη προμετωπιαίο φλοιό», λέει ο Helfand. «Αυτή η περιοχή πίσω από το μέτωπό μας είναι υπεύθυνη για πιο προηγμένες λειτουργίες των πρωτευόντων θηλαστικών, όπως η εκτελεστική λειτουργία και η συναισθηματική ρύθμιση».

Δείτε Επίσης
Όνειρα γλυκά! Ιδανικές συνθήκες για να κοιμηθείτε… ήσυχοι!

Ο Laurence Miller, PhD, κλινικός και ιατροδικαστής ψυχολόγος και καθηγητής προσαρμογής στο Florida Atlantic University, λέει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «εξάντληση του εγώ», μια έννοια που εξηγεί πώς μπορεί να επηρεαστεί η συμπεριφορά μας όταν η ψυχική μας ενέργεια είναι χαμηλή.

Τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας έχουν να κάνουν πολύ με το πόσο κοιμόμαστε, ενώ επηρεάζονται και οι κοινωνικές μας σχέσεις.

«Η κούραση συρρικνώνει τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να επεκταθούν στις κοινωνικές σχέσεις και σε άλλους τομείς», εξηγεί ο Miller.

Χρειάζεστε από επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ

Κάθε βράδυ, το σώμα μας περνά από πολλούς κύκλους ύπνου που είναι περίπου 90 έως 120 λεπτά ο καθένας, σύμφωνα με την Annika Carroll, προπονήτρια ύπνου και υγείας και διευθύνουσα σύμβουλο του Sleep Like a Boss.

Αυτοί οι κύκλοι περιέχουν διαφορετικές φάσεις ύπνου, όπως ελαφριά, βαθιά και γρήγορη κίνηση των ματιών (REM)—που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του ύπνου, σε ό,τι αφορά τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια μας, σύμφωνα με τον Carroll.

«Ο ύπνος REM είναι η φάση του ύπνου όπου εδραιώνουμε τη μνήμη και ρυθμίζουμε τα συναισθήματα», εξηγεί. «Κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων κύκλων ύπνου, βιώνουμε περισσότερο ύπνο REM. Έτσι, εάν μειώσουμε τον χρόνο ύπνου μας, χάνουμε τον πολύτιμο ύπνο REM και επομένως δεν ρυθμίζουμε καλά τα συναισθήματά μας».

Η Carroll λέει ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν να κοιμούνται περίπου επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ. Αν όχι, το σώμα μας θα εισέλθει στην κατάσταση στρες στην οποία τείνουμε να βάζουμε την επιβίωση πάνω από τη συμπόνια ή τη γενναιοδωρία».

«Είναι καιρός ως κοινωνία να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι ο ύπνος είναι περιττός ή σπατάλη χρόνου και, χωρίς να νιώθουμε αμήχανα, να αρχίσουμε να κοιμόμαστε όσο χρειαζόμαστε», είπε ο Ben Simon. «Είναι η καλύτερη μορφή καλοσύνης που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, καθώς και στους ανθρώπους γύρω μας».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.