Ο δεκάλογος… επιβίωσης αν σιχαίνεστε τις γιορτές!
Συμβουλές και μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στο κέφι των ημερών με μεγαλύτερες δυνάμεις, ειδικά αν δεν τις διαθέτουμε!
Από τη Δέσποινα Σάμψων
Να το πούμε κι αυτό: υπάρχει περίπτωση να μην είμαστε όλες φαν των γιορτών. Να μην χαιρόμαστε ακούγοντας ξανά και ξανά το Last Christmas. Ούτε να ζούμε για τη στιγμή που πρέπει να υποκριθούμε τις κεφάτες στο πάρτι της εταιρείας ή στην ουρά του σούπερ μάρκετ ψωνίζοντας τα ατελείωτα υλικά των γιορτινών εδεσμάτων. Το στόλισμα του δέντρου προστίθεται με βαριά καρδιά στις λίστες μας με τα «πρέπει» και το ξεστόλισμα μετά τα Φώτα φαντάζει ήδη ως εφιάλτης.
Πώς αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, τον συγκεκριμένο βομβαρδισμό ευτυχίας; Δέκα ιδέες μας βοηθούν αποτελεσματικά.
1. Κάνουμε συχνά διαλείμματα
Σε μια εποχή που κάθε απόγευμα ή βράδυ έχει κλειστεί μία οικογενειακή υποχρέωση ή κοινωνική εκδήλωση, το φορτίο της πίεσης μεγαλώνει. Όλοι ζητούν την προσοχή μας και απαιτούν το χαμόγελό μας. Ένας τρόπος για να μην σπάσουμε και καταλήξουμε να καθόμαστε με μούτρα κατεβασμένα σε μια γωνία είναι να δίνουμε ολιγόλεπτες άδειες στον εαυτό μας: πάμε για λίγο στο μπάνιο και χαλαρώνουμε χαζεύοντας λίγο στο κινητό μας. Ή, βγαίνουμε λίγο έξω στον παγωμένο αλλά φρέσκο αέρα που θα μας τονώσει και θα μας βοηθήσουμε να ανασυνταχθούμε και να επιστρέψουμε ανανεωμένες.
2. Δωροδοκούμε τον εαυτό μας
Κλείνουμε ραντεβού για μια πολυτελή θεραπεία σώματος. Αγοράζουμε τα 2-3 βιβλία που σκεφτόμαστε να διαβάσουμε όλη τη χρονιά. Βγαίνουμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο δείπνο. Το θέμα είναι να γυρίσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα με το μέρος μας και να επωφεληθούμε κι εμείς με ένα ξεχωριστό δώρο που θα μας κάνει να ξεχάσουμε όλα τα υπόλοιπα.
3. Δεν μπαίνουμε καν στο κόπο να στολίσουμε
Ευτυχώς δεν υπάρχει καμία αστυνομία επιβολής του εθίμου. Αν δεν μας βγαίνει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η υπερπαραγωγή του στολισμού του, υπάρχουν και πιο απλοί τρόποι να υποδεχτούμε τις γιορτές. Λίγο κόκκινο χρώμα εδώ κι εκεί – για παράδειγμα στα κεριά μας- ένα ριχτάρι με χριστουγεννιάτικο μοτίβο, λίγα φρέσκα κλαδιά από έλατο στα βάζα μας ή απλώς μια γυάλα με φωτάκια θα δώσουν τον τόνο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης χωρίς να απαιτούν πολλές ώρες προετοιμασίας.
4. Δεν λέμε σε όλους «ναι»
Προφανώς και αξιολογούμε κάθε πρόσκληση. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για να σπαταληθεί μόνο σε ανιαρές συγκεντρώσεις – ειδικά αν δεν έχουμε ποτέ ανταλλάξει μια κουβέντα όλο τον χρόνο με τους ανθρώπους που το διοργανώνουν και νιώθουμε ότι θα μιζεριάσουμε μαζί τους. Αρνούμαστε ευγενικά και εμφανιζόμαστε μόνο εκεί που πραγματικά θα ξεχαστούμε και θα περάσουμε σούπερ.
5. Επιδιώκουμε την άνεση μας, όχι την επίδειξη
Υπάρχουν προσκλήσεις σε πάρτι που όλοι προσέχουν πολύ το dress code. Πολύ ψηλά τακούνια, παγέτες, φορέματα σε έντονα χρώματα, υπερβολή. Αν το να φορέσουμε ακόμα και μια κατακόκκινη φούστα μας φαίνεται υπερβολικό, βγάζουμε απλώς το μαύρο σύνολο που μας πηγαίνει και θα μας κάνει να νιώσουμε άνετα και δεν στενοχωριόμαστε για περιττές λεπτομέρειες. Εξάλλου η κομψότητα δεν αγαπάει τους υψηλούς τόνους.
6. Φτιάχνουμε τη δική μας playlist
Αν δεν θέλουμε να ακούμε σε όλα τα ραδιόφωνα την ίδια λίστα με τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας για να ακούμε στις διαδρομές στο αυτοκίνητο ή στα ψώνια μας. Χαρούμενα τραγούδια που μας φτιάχνουν το κέφι αρκούν για να καταπολεμήσουν τις κουραστικές επαναλήψεις του Mamacita? Donde esta santa claus.
7. Μετατρέπουμε το αρνητικό σε θετικό
Ωραία, όλες έχουμε έναν συγγενή που βαριόμαστε θανάσιμα να συναντήσουμε στις γιορτές. Αν το πάρουμε όμως, αλλιώς, και δώσουμε νόημα στην επίσκεψη αυτή, μπορεί να τα καταφέρουμε καλύτερα. Για παράδειγμα συνδυάζουμε την επίσκεψη με την ευκαιρία να προσφέρουμε ένα εξαιρετικό τσιζκέικ από το αγαπημένο μας ζαχαροπλαστείο που θέλουμε έτσι κι αλλιώς να δοκιμάσουμε. Ή, προσφέρουμε ένα κρασί ή ποτό που θα απολαύσουμε με ευχαρίστηση μαζί του/της. Αυτόματα, ο χρόνος θα περάσει πιο γρήγορα και θα του έχουμε δώσει εμείς την ποιοτική αναβάθμιση που χρειαζόταν.
8. Δεν ξεχνάμε εντελώς το καθημερινό μας πρόγραμμα
Αν θεωρούμε ότι έτσι θα διατηρήσουμε την ισορροπία μας, κρατάμε σταθερό όσο το δυνατόν το πρόγραμμά μας – στη διατροφή, την άσκηση και τις υπόλοιπες συνήθειες που θα μας προσγειώσουν μόλις τελειώσουν οι διακοπές πιο εύκολα στην πραγματικότητα αλλά και θα μας κρατήσουν συνεπείς με τις δικές μας αξίες κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών.
9. Έχουμε πάντα πρόχειρο ένα plan B αποχώρησης
Και αυτό λέγεται στρατηγική… Αν νιώθουμε ότι πολύ γρήγορα θα βαρεθούμε στο πάρτι ενός γνωστού που δεν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς, ετοιμάζουμε νωρίτερα μια καλή δικαιολογία για να μπορέσουμε να φύγουμε ευγενικά. Αν δεχόμενες την πρόσκληση διευκρινίσουμε ότι την ίδια βραδιά πρέπει να περάσουμε και από ένα ακόμα πάρτι, μπορούμε να… εξαφανιστούμε, χωρίς να προκαλέσουμε αρνητικά σχόλια από τους οικοδεσπότες. Τώρα, αν το υποτιθέμενο πάρτι σημαίνει επιστροφή στο σπίτι με χουχούλιασμα στο καναπέ και Netflix, κανένας δεν θα το μάθει.
10. Υποκρινόμαστε και λίγο
Επειδή εμείς δεν έχουμε κέφι, δεν σημαίνει ότι δικαιούμαστε να καταστρέψουμε και των υπολοίπων. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε τις δικές μας σκέψεις για τον εαυτό μας και να μην ζαλίσουμε τους φίλους μας για τα δικά μας συναισθήματα. Είναι περιττή πληροφορία για εκείνους που θέλουν να το ζήσουν. Απλώς χαμογελάμε και χαιρόμαστε που είμαστε μαζί τους.