Ο σύντροφός σας ανατρέφει μόνος του παιδιά; Δείτε τι να προσέξετε
Το να βγαίνεις με κάποιον με παιδιά είναι μεγάλη υπόθεση. Ανεξάρτητα από το πόσο ενθουσιασμένοι μπορεί να αισθάνεστε για την αναπτυσσόμενη σχέση σας, το γεγονός παραμένει – το νέο σας ερωτικό ενδιαφέρον είναι ήδη αφοσιωμένο στα παιδιά του και, τελικά, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να αναλάβετε και αυτή τη δέσμευση. Και θυμηθείτε: Τα παιδιά θα έρχονται πάντα πρώτα! Δείτε τι να πρέπει να λάβετε υπόψη και τι να προσέξετε όπως εξηγεί η Nancy Fagan, σύμβουλος σχέσεων.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε όταν βγαίνουμε με έναν γονέα είναι ότι το θέμα είναι πρώτα και κύρια στα παιδιά τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις νέες σχέσεις και γνωριμίες», λέει η Nancy Fagan. Αν είναι η πρώτη φορά που βγαίνεις με έναν γονέα, σημειώνει, μπορεί να συναντήσεις μερικά πράγματα που μπορεί να μην είχες προγραμματίσει.
«Δεν πρέπει να κερδίσεις μόνο τη στοργή του γονιού που ανατρέφει μόνος του τα παιδιά του, αλλά και των ίδιων των παιδιών», λέει. «Μπορεί να θέλετε όλο τον χρόνο και την προσοχή του γονέα, αλλά πρέπει να αποδεχτείτε ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Τα παιδιά τους θα πάρουν ίσο μερίδιο, αν όχι περισσότερο». Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα είναι δύσκολο να τραβήξετε την αμέριστη προσοχή του συντρόφου σας, εκτός εάν τα παιδιά δεν είναι κοντά.
«Ποτέ μην επιμένετε ότι ένας γονέας που ανατρέφει μόνος τα παιδιά του θα σας έχει ως πρώτη προτεραιότητα», συμβουλεύει η Fagan. «Θα μπορούσε να είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να τερματίσετε τη σχέση».
Μία σχέση είναι ένα ταξίδι γεμάτο σκαμπανεβάσματα, με παιδιά ή χωρίς. Εάν αισθάνεστε πραγματικά συναισθήματα γι’ αυτό το άτομο και θέλετε να συνεχίσετε να βγαίνετε μαζί του, υπέροχα.
Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικές από τις μοναδικές προκλήσεις που έρχονται αν ξεκινήσετε σχέση με έναν γονέα που τα βγάζει πέρα μόνος του. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε προτού βγείτε με κάποιον με παιδιά — ή τουλάχιστον πριν ασχοληθείτε πιο σοβαρά μαζί του.
Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας
Προτού αρχίσετε να φαντάζεστε τον εαυτό σας να μεταφέρει παιδιά σε αγώνες ποδοσφαίρου και στο μπαλέτο, υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν βγαίνετε με κάποιον με παιδιά. Οι απαντήσεις σας σε αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας.
Ερωτήματα που πιστεύει η Fagan ότι είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν υπόψη:
- Πόσο θέλετε να ασχοληθείτε με τα παιδιά;
- Είστε διατεθειμένοι να έρθετε δεύτεροι μετά τα παιδιά;
- Είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τον χρόνο σας με τα παιδιά;
- Σας αρέσουν τα παιδιά;
- Είστε πρόθυμοι να γνωρίσετε τον/την πρώην του συντρόφου σας;
- Αισθάνεστε άνετα με ακαταστασία, θόρυβο και χάος;
- Είστε διατεθειμένοι να εμπλέξετε τα παιδιά στη ζωή σας;
Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις, καθώς αυτές θα καθορίσουν εάν αξίζει να επενδύσετε στη σχέση και για τα δύο μέρη. Δεν έχει νόημα να σπαταλάτε τον χρόνο ενός γονέα -ή τον δικό σας-, εάν πιστεύετε ότι τα παιδιά είναι «καλά» μόνο σε μερική απασχόληση.
Μην υπολογίζετε στον αυθορμητισμό
Θέλετε να προσκαλέσετε τον σύντροφό σας σε μια περιπέτεια Σαββατοκύριακου της τελευταίας στιγμής; Μάντεψε ξανά! Ο αυθορμητισμός δεν είναι τόσο εύκολος όταν βγαίνεις με έναν μόνο γονέα, λέει η Fagan. Και το να προτείνεις απλώς να πάρετε μία μπέιμπι σίτερ είναι επίσης ένα μεγάλο όχι. «Αυτό μπορεί να κάνει τον μόνο γονέα να νιώθει ότι δεν σας αρέσουν τα παιδιά του. Ή, ότι δεν καταλαβαίνετε πόσο σημαντικά είναι τα παιδιά», λέει.
Αντίθετα, φροντίστε να προγραμματίζετε εκ των προτέρων τις ημερομηνίες και να ρωτάτε πάντα πότε πρέπει να φροντίσει τα παιδιά του. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να δουλέψετε γύρω από το πρόγραμμά του πολύ περισσότερο από το δικό σας.
Μην περιμένετε γαλήνη και ησυχία
Εάν δεν έχετε συνηθίσει να έχετε παιδιά στο σπίτι, τότε πιθανότατα θα σας ξυπνήσει ένα «άγριο» ξύπνημα αν μείνετε στο δικό του σπίτι. Ανάλογα με το πόσο χρονών είναι τα παιδιά, μην εκπλαγείτε βλέποντας παιχνίδια και σνακ σκορπισμένα παντού. Και, μετά υπάρχει ο θόρυβος, (στα παιδιά αρέσει να φωνάζουν).
«Το να περιμένετε το περιβάλλον του σπιτιού να είναι τακτοποιημένο και ήσυχο θα σας βάλει σε μπελάδες εάν κάνετε προτάσεις για το πώς να εξαλείψετε τον θόρυβο και το χάος», λέει η Fagan και συνεχίζει: «Δεν θα συμβούλευα να ρωτήσετε τον σύντροφό σας εάν μπορεί να ησυχάσει τα παιδιά.
Η καλύτερη στρατηγική σας; Προσέξτε τη συμπεριφορά σας και αλληλεπιδράστε ως ευγενικός επισκέπτης, όπως θα κάνατε στο σπίτι οποιουδήποτε.
Μην παραπονιέστε αν φέρνει περιστασιακά τα παιδιά του σε ραντεβού
Μερικές φορές οι καλοπροαίρετοι μόνοι γονείς θα φέρνουν τα παιδιά τους σε ραντεβού, ειδικά αν ήταν αδύνατη η εύρεση κάποιου προσώπου για να τα κρατήσει ή/και έχετε δει ο ένας τον άλλον για περισσότερους από μερικούς μήνες.
Τι να κάνετε για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις; Για να αποφύγετε την ένταση, λέει η Fagan, μην πείτε τίποτα κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Απλά βγείτε μαζί του. Στο μέλλον, κάντε συνήθεια να συζητάτε τους τύπους ραντεβού που θέλετε να απολαύσετε με και χωρίς τα παιδιά.
«Όταν βγαίνετε ραντεβού με έναν μόνο γονέα, θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία αν προτείνετε δύο τύπους ραντεβού — ένα που περιλαμβάνει τα παιδιά («παιδικά ραντεβού») και έναν όχι («Ραντεβού για ενήλικες»)», σημειώνει η Fagan. «Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τις παρεξηγήσεις».
Μην δίνετε συμβουλές για γονείς
Είτε έχετε εμπειρία με παιδιά είτε όχι, δεν είναι καλή ιδέα να προσφέρετε αυτόκλητες συμβουλές για γονείς. «Μπορεί να είναι εκνευριστικό και προσβλητικό για έναν μόνο γονέα, αν ο ερωτικός τους σύντροφος προσπαθεί να προσφέρει συμβουλές για γονείς, ειδικά όταν δεν έχουν δικά τους παιδιά», λέει η Fagan.
Αντίθετα, προτείνει να ακούτε υπομονετικά και με συμπόνια όταν συζητούν για τους γονεϊκούς αγώνες τους, κάτι που θα τους κάνει να αισθάνονται ότι ακούγονται και επικυρώνονται.
Με την ίδια λογική, μην αναλαμβάνετε γονικό ρόλο με το παιδί τους χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον σύντροφό σας σχετικά με αυτό. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια καλύτερη σχέση με τον σύντροφό σας και τα παιδιά του, «ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε καλύτερα και να συνδεθείτε με έναν μόνο γονέα είναι να ρωτήσετε για τα παιδιά του», λέει η Fagan.
«Ρωτήστε τον για το τι τους αρέσει, τι αντιπαθούν, τι τα κάνει χαρούμενα. Ρωτήστε τον γονέα τι μπορείτε να κάνετε για κάθε παιδί για να το βοηθήσετε να νιώσει πιο άνετα μαζί σας».