Οι επιστήμονες κατέγραψαν με λεπτομέρεια τα εγκεφαλικά κύματα του ετοιμοθάνατου για πρώτη φορά
Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε. Και ενώ όλοι μπορεί να έχουμε τις θεωρίες μας, οι επιστήμονες πήραν πρόσφατα μια γεύση της αλήθειας.
Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για τον θάνατο είναι ότι όταν πεθαίνεις βλέπεις τη ζωή σου να περνά μπροστά στα μάτια σου. Αν και αυτό έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι μπορεί να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Στη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τα κύματα ενός 87χρονου ασθενή με επιληψία για να παρατηρήσουν τις κρίσεις του ενώ ήταν συνδεδεμένος σε ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG). Δυστυχώς, εν μέσω της έρευνάς τους, ο ασθενής πέθανε από ανακοπή καρδιάς.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών του, το μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας ήταν σε θέση να ανιχνεύσει την εγκεφαλική δραστηριότητα του ατόμου καθώς πέθαινε, κάτι που οδήγησε τους επιστήμονες να διερευνήσουν τι είχε συμβεί συγκεκριμένα τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα της ζωής του.
«Μετρήσαμε 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας γύρω από τη στιγμή του θανάτου και εστιάσαμε συγκεκριμένα στη διερεύνηση του τι συνέβη στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς», εξήγησε ο Ajmal Zemmar, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ.
«Λίγο πριν και μετά τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, είδαμε αλλαγές σε μια συγκεκριμένη ζώνη νευρικών ταλαντώσεων, τις λεγόμενες ταλαντώσεις Γάμμα, αλλά και σε άλλες, όπως οι ταλαντώσεις Δέλτα, Θήτα, Άλφα και Βήτα». Αυτό κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι βλέπουν τη ζωή τους να περνά μπροστά από τα μάτια τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Ajmal Zemmar, οι ανακαλύψεις αυτές δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας παραμένει ενεργός και συντονισμένος τόσο κατά τη διάρκεια του θανάτου, όσο και μετά από αυτόν.
«Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκτηση της μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να παίζει την τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται σε εμπειρίες παραλίγο θανάτου», λέει ο Zemmar.
Για πρώτη φορά, έχουμε μια πραγματική ιδέα για το τι συμβαίνει σε μία από τις πιο τρομακτικές στιγμές της ύπαρξής μας. «Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή», είπε ο Zemmar.
Φυσικά, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, ωστόσο, αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερικές εκπληκτικές γνώσεις.
«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι: αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους», κατέληξε ο Zemmar.