Όλη η οργή: Γιατί οι γυναίκες νιώθουν τόσο θυμωμένες σήμερα;
Οι ειδικοί λένε ότι η λεγόμενη «γυναικεία μανία» τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Γιατί όμως ειδικά οι γυναίκες; Δύο ειδικοί εξηγούν τους λόγους, παραθέτουν τις επιπτώσεις στον οργανισμό μας και στον ψυχισμό μας από τον καταπιεσμένο θυμό και συμβουλεύουν πώς οι γυναίκες χρειάζεται να μάθουν να τον εκφράζουν και μάλιστα… εποικοδομητικά.
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Ενόχληση, εκνευρισμός, εκνευρισμός, απογοήτευση. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος του διαρκώς μεταβαλλόμενου συναισθηματικού περιβάλλοντος της καθημερινής ζωής. Πόσο συχνά, σε μια δεδομένη ημέρα, βρίσκεστε να καταπίνετε αγανάκτηση ή απογοήτευση; Ή να δαγκώνεις τη γλώσσα σου για να εξομαλύνεις τις συγκρούσεις σε κοινωνικά περιβάλλοντα, στη δουλειά ή στο σπίτι;
Όμως, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η γυναικεία οργή έχει διαστάσεις επιδημίας. Ο Mike Fisher, ψυχοθεραπευτής και ιδρυτής της British Association of Anger Management (Βρετανική Εταιρεία Διαχείρισης Θυμού), έχει παρατηρήσει αυτή την τάση.
Πριν από μερικά χρόνια, η οργάνωσή του πραγματοποίησε μια μελέτη κατά την οποία ερεύνησαν πάνω από 12.000 άτομα. «Αυτό που εντόπισα είναι ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο θυμωμένες από τους άνδρες», λέει.
Δεν είναι ο μόνος που το έχει προσέξει. Η συγγραφέας και παρουσιάστρια ειδήσεων Soraya Chemaly έμεινε έκπληκτη, όταν το βιβλίο της για τις γυναίκες και τον θυμό, «Rage Becomes Her», έγινε παγκόσμιο φαινόμενο όταν κυκλοφόρησε πέρυσι.
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτό το παλιρροϊκό κύμα οργής;
Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr Malie Coyne, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν μερικές κοινές οδοί για τον θυμό στις γυναίκες, κυρίως τα συναισθήματα αδυναμίας ή αδικίας.
Η ανισότητα των φύλων στην κοινωνία, στον χώρο εργασίας και στο σπίτι παίζει τεράστιο ρόλο.
«Οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο, δεν εκτιμώνται τόσο στον χώρο εργασίας, όταν ανεβαίνουν με κόπο στην ιεραρχία είναι πολύ δύσκολο για αυτές να κερδίσουν περισσότερα. Από πολλές απόψεις εξακολουθεί να είναι ο κόσμος των ανδρών», λέει ο Mike Fisher.
Για πολλές γυναίκες, αυτή η ανισορροπία συνεχίζεται στην οικιακή σφαίρα. «Όταν μια γυναίκα εργάζεται και γυρίζει από τη δουλειά, νιώθει ότι πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι ο άντρας», λέει ο Fisher.
“Όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών, οι γυναίκες είναι πολύ πιο υπεύθυνες από τους άνδρες. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ένταση και συγκρούσεις. Πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται ότι τις ακούνε, δεν αισθάνονται ότι τις εκτιμούν, δεν αισθάνονται ότι αναγνωρίζουν την προσφορά τους και δεν νιώθουν υποστήριξη. Και μετά, φυσικά, γίνονται αγανακτισμένες, εκφράζουν τον θυμό τους», συνεχίζει.
Οι γυναίκες τείνουν να εκδηλώνουν τον θυμό τους με τρόπους που είναι πιο «παθητικές επιθετικές» παρά «ενεργητικά επιθετικές». Αυτή η διαφορά οφείλεται στο πώς κοινωνικοποιούνται τα νεαρά κορίτσια από μικρή ηλικία.
Τα κορίτσια μαθαίνουν να μην εκφράζουν την οργή τους
Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα απαραίτητο για την επιβίωση και την ευημερία μας. Αλλά για τα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες, αυτή η ιδέα του θυμού είναι ασύμβατη με τη θηλυκότητα και την κατανόηση του εαυτού σου ως καλό άνθρωπο. Και αυτό το στοιχείο παρουσιάζεται σε πολλές μελέτες.
Οι γυναίκες αισθάνονται τόσο άβολα, όπως και οι άνθρωποι γύρω τους, με την ιδέα μιας δίκαια θυμωμένης γυναίκας. Ειδικά αν έχει αυτόν τον θυμό και δεν σχετίζεται με τον ρόλο που της έχει δώσει η κοινωνία, ο οποίος είναι πρωτίστως να αναπαράγει και να μεγαλώνει παιδιά.
Τα μικρά κορίτσια μαθαίνουν από νωρίς ότι υπάρχουν κυρώσεις για την εκδήλωση θυμού. Αυτό που είναι ο θυμός – είναι ένα συναίσθημα αυτοάμυνας. Προκαλείται από φροντίδα ή απειλή ή αγανάκτηση. Το ερώτημα είναι, γιατί μαθαίνουμε ως κορίτσια, να αγνοούμε αυτά τα συναισθήματα. Τι καλό μπορεί να μας φέρει αυτό;
Η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκδηλώνουμε τον θυμό μας είναι καταστροφική. Είναι αδύνατο να είσαι άνθρωπος και να μην νιώθεις θυμό.
Καθόλου καλό, σύμφωνα με τον Fisher. Είναι κατηγορηματικός ότι ο καταπιεσμένος ή ανέκφραστος θυμός διαλύει τις ζωές. Μια μυριάδα κακών αποτελεσμάτων ψυχικής και σωματικής υγείας μπορεί να αναχθεί στον κακοδιαχειριζόμενο θυμό. Αναφέρει τα υψηλότερα περιστατικά κατάθλιψης, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος μεταξύ των γυναικών ως ένδειξη της ζημιάς που προκαλεί ο εσωτερικευμένος θυμός.
«Η κατάθλιψη -και υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης- είναι ο θυμός στραμμένος προς τα μέσα», εξηγεί. «Όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είναι μια ευκαιρία να απαλλαγείτε από την απογοήτευση της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα και να το αντιμετωπίσετε. Όσον αφορά το κάπνισμα, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει πάντα και φωτιά».
Ο ανέκφραστος θυμός επηρεάζει και τη σωματική μας υγεία
Ο καταπιεσμένος θυμός είναι βαθιά αυτοκαταστροφικός. «Οι γυναίκες τείνουν να αυτοτραυματίζονται περισσότερο από τους άνδρες, έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων και διατροφικών διαταραχών από τους άνδρες», λέει ο Fisher.
«Κατά την άποψή μου, αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο εσωτερικεύουν την οργή και την οργή απέναντι στον εαυτό τους. Όταν εσωτερικεύεις τον θυμό σου, τον στρέφεις στον εαυτό σου και βλάπτεις τον εαυτό σου, με πολύ λεπτούς αλλά εκλεπτυσμένους τρόπους, χωρίς καν να καταλαβαίνει ότι είσαι θυμωμένος».
Ο θυμός προέρχεται από μια ανικανοποίητη ανάγκη. Επομένως, εάν δεν είστε σε θέση να εκφράσετε την ανάγκη σας, θα σας επηρεάσει σημαντικά.
«Ο θυμός είναι μια τέτοια φυσιολογική αντίδραση, όχι απλώς ένα συναίσθημα», λέει η Dr. Malie Coyne. «Μελέτες έχουν συνδέσει το άγχος του συνεχούς θυμού με προβλήματα υγείας όπως, υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα, εγκεφαλικό, χαμηλότερο ανοσοποιητικό, καρδιακές παθήσεις, άγχος, ακόμη και μείωση της διάρκειας ζωής».
Αλλά ο θυμός μπορεί να εκφραστεί θετικά, με τη διεκδίκηση
«Το να είσαι διεκδικητικός είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική σου ευεξία», τονίζει η Coyne. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση μπορεί να βρεθούν σε θυμό που καταλήγει να εκδηλώνεται με εκρήξεις θυμού που είναι ακατάλληλες», λέει.
«Ο θυμός προέρχεται από μια ανικανοποίητη ανάγκη. Επομένως, εάν δεν είστε σε θέση να εκφράσετε την ανάγκη σας, θα σας επηρεάσει σημαντικά. Εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη και το στρες και όλα τα σωματικά πράγματα, νομίζω ότι η αίσθηση του εαυτού σας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. … Επειδή περπατάτε στον κόσμο χωρίς να ικανοποιείτε τις ανάγκες σας».
Υπάρχει και μια πολιτιστική πτυχή σε αυτό και η διεκδίκηση, πιστεύει η Coyne, είναι μια δεξιότητα που πολλοί από εμάς πρέπει να μάθουμε. «Νομίζω ότι η διεκδίκηση είναι κάτι με το οποίο οι άνθρωποι παλεύουν πραγματικά».
Η Coyne είναι ανένδοτη ότι και τα δύο φύλα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τον θυμό. «Πιστεύω ότι τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν από μικρή ηλικία ότι ο θυμός είναι ένα απολύτως φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Είμαστε όλοι κοινωνικά όντα, όλοι νιώθουμε θυμωμένοι μερικές φορές. Απλώς τον εκφράζουμε».
Έξι τρόποι για να κάνετε τον θυμό να λειτουργεί για εσάς
Κόψτε τη ντροπή: Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε τον θυμό με πιο θετικό τρόπο είναι να γνωρίζετε πρώτα από όλα ότι ο θυμός είναι φυσιολογικός και δεν πρέπει να προκαλεί ντροπή.
Αφήστε τα συναισθήματά σας να σας καθοδηγήσουν: Προσπαθήστε να μάθετε τι σας λέει ο θυμός σας. Μπορεί να θέλετε να πληρώνεστε καλύτερα στη δουλειά σας ή να θέλετε τα πράγματα να είναι διαφορετικά στη σχέση σας. Προσπαθήστε να αναρωτηθείτε, ποιο είναι το μήνυμα πίσω από τον θυμό μου;
Κάντε ένα βήμα πίσω: Μάθετε ποιο είναι αυτό το μήνυμα και πώς θα το λύσετε. Ο θυμός προέρχεται από ένα διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου που δεν έχει να κάνει με την επίλυση προβλημάτων: Προέρχεται από την αμυγδαλή. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς τη λογική και το τμήμα του εγκεφάλου που επιλύει τα προβλήματα.
Υποστηρίξτε τον εαυτό σας: Εκφραστείτε σταθερά και με αυτοπεποίθηση, χρησιμοποιώντας διεκδικητική γλώσσα του σώματος, προσπαθώντας να μην είστε πολύ δραματικοί.
Ζητήστε βοήθεια εάν είναι απαραίτητο: Εάν αισθάνεστε ότι έχετε πρόβλημα με τον θυμό, πηγαίνετε και μιλήστε σε κάποιον για αυτό. Ίσως υπάρχει κάτι από την πρώιμη ζωή μας που μπορεί να ενεργοποιηθεί, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσουμε σε κάποιον για αυτό.
Χρησιμοποιήστε τον θυμό σας: Αφήστε τον να οδηγήσει το πάθος μέσα σας προς κάτι εποικοδομητικό.