Πήρες γούρι; Έκανες την τύχη σου!
Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα; Τι συμβολίζει το χρυσοκόκκινο ρόδι που διακοσμεί πολλά σπίτια στις γιορτές; Γιατί φοράμε «ματάκι»; Το womanidol έχει τις απαντήσεις που θα σας φέρουν… γούρι!
Επιμέλεια: Μαρία Αγγελακοπούλου
Η προσέλκυση της τύχης αποτελεί ευσεβή πόθο των ανθρώπων σε όλες τις εποχές. Χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τρόπους, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοιά της.
Αρκετοί το επιδιώκουν με φυλακτά και με γούρια. Πρόκειται για πανάρχαια συνήθεια που ξεκίνησε με τα τάλισμαν (<τελετή<τελώ) από τους Άραβες στις μαγικές και μαντικές τέχνες.
Τάλισμαν είναι κάθε κρεμαστό λαιμού φτιαγμένο από λίθους ή και κρυστάλλους δεμένους με το κατάλληλο μέταλλο ή άλλο υλικό, όπως ξύλο, πηλό, δέρμα κ.ά. Φυλαχτό ονομάζεται ένα αντικείμενο κυρίως με ασυνήθιστο σχήμα ή χρώμα, το οποίο περιέχει διάφορα υλικά, όπως λιβάνια, χάντρες, λουλούδια, πέτρες, ορυκτά κ.ά.
Γούρι σημαίνει καλός οιωνός, το «μαγικό» αντικείμενο που μπορεί να φέρει τύχη. Στο κατώφλι της νέας χρονιάς οι άνθρωποι επιθυμούν να την προσελκύσουν αγοράζοντας και προσφέροντας «γούρια» ή «τυχερά».
Η κατασκευή τους βασίζεται στη θεωρία της «ενεργειακής αντιστοιχίας». Με απλά λόγια, σύμφωνα με τη θεωρία ότι η ενέργεια των σωμάτων δεν χάνεται ποτέ, τα γούρια έχουν συσσωρευμένο ένα θετικό ενεργειακό φορτίο, το οποίο και εκπέμπουν στον κάτοχό τους.
Τα αντικείμενα που επιλέγονται για να γίνουν γούρια πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις. Αφενός να είναι «ενεργειακά αγώγιμα», δηλαδή να είναι φτιαγμένα από κατάλληλο υλικό που έχει τη δυνατότητα να «παγιδεύσει» θετική ενέργεια αλλά και να την εκπέμψει.
Αφετέρου να διαθέτουν την απαραίτητη χωρητικότητα για να μπορέσουμε να «χωρέσουμε» την ποσότητα θετικής ενέργειας που επιθυμούμε.
Ειδικά οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες δοξασίες για την προσέλκυση της καλής τύχης. Μερικά από τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρούνται ότι ξορκίζουν την κακοδαιμονία και προσελκύουν την καλή τύχη είναι τα εξής:
Φλουρί: Την τύχη και μια καλή χρονιά γ’ αυτόν που θα το κερδίσει συμβολίζει και το ασημένιο ή χρυσό «φλουρί», το χρώμα του οποίου θεωρείται ότι εξαφανίζει τη γρουσουζιά.
Ρόδι: Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας.
Κρεμμύδα: Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το φυτό αυτό σύμβολο αναγέννησης και υγείας και μεγάλο όπλο απέναντι στο μάτιασμα. Η αντίληψη για το «καλόπιασμα» του νέου χρόνου οδηγεί στο κρέμασμα στην πόρτα της αγριοκρεμμύδας, που ήταν γνωστή για τον αποτρεπτικό του κακού χαρακτήρα της.
Πέταλο: Το πέταλο θεωρείται σύμβολο ευτυχίας και προφύλαξης από το κακό μάτι. Κατά την παράδοση πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα προς τα πάνω. Φέρνει γούρι, αρκεί να το βρει κανείς τυχαία και να έχει εφτά τρύπες: τέσσερις στο ένα μέρος και τρεις στο άλλο.
Τετράφυλλο τριφύλλι: Λέγεται ότι το πήρε φεύγοντας η Εύα από τον Παράδεισο. Εκτός από γούρι, θεωρείται και ερωτικό φίλτρο, ειδικά αν τα φυλλαράκια του έχουν σχήμα καρδιάς.
Μάτι: Συνήθως σε μπλε χάντρα, φοριέται για προστασία από τη βασκανία.
Καμπανάκια: Φοριούνται σαν φυλαχτό ενάντια σε δαιμόνια. Λέγεται ότι οι δαίμονες δεν αντέχουν τον ήχο της καμπάνας.