Πώς «διαβάζουμε» τους ανθρώπους;
Βγαίνουμε πρώτο ραντεβού με έναν άνδρα και αποδεικνύεται τραγωδία. Η βοηθός που προσλάβαμε μόλις, δεν μπορεί να διαχειριστεί απολύτως τίποτα, σε κατάσταση πίεσης. Από ό,τι φαίνεται δεν τα πηγαίνουμε και τόσο καλά με τις επιλογές μας. Πώς μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τις καταστάσεις; Οι 5 τρόποι που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να «διαβάζουμε» καλύτερα τους ανθρώπους.
Από την Άντζελα Μολφέτα
Πρόσκληση σε δείπνο
Η συμπεριφορά του προσώπου που μας ενδιαφέρει, απέναντι στο προσωπικό του εστιατορίου μαρτυρά περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς, για την προσωπικότητα του.
Το «παρακαλώ», το «ευχαριστώ», το χαμόγελο και γενικά, η συμπεριφορά ενός ατόμου κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, από το πώς χειρίζεται τα μαχαιροπήρουνα μέχρι και τον τρόπο μάσησης, δείχνουν αρκετά για τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του.
Εάν λοιπόν, ο μελλοντικός συνεργάτης μας έφθασε στο στάδιο του παραλόγου, διότι είχε τελειώσει το αγαπημένο του πιάτο ή το άτομο που φλερτάραμε δεν ενδιαφέρθηκε ούτε στιγμή να μας προσφέρει κρασί και να ενημερώσει τον σερβιτόρο πως ήρθε η στιγμή για το επιδόρπιο, μπορούμε να κρίνουμε ευκολότερα κατά πόσο θέλουμε περαιτέρω σχέσεις μαζί τους.
Φράσεις και εκφράσεις
Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου κρίνεται αρκετά και από τον τρόπο ομιλίας. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια στοιχεία που ρίχνουν περισσότερο φως για το ποιον του.
Για παράδειγμα, εάν ο συνομιλητής μας χρησιμοποιεί συχνά τη φράση «Στην πραγματικότητα…», το πιθανότερο είναι πως προσπαθεί να μας διορθώσει υπογραμμίζοντας τις γνώσεις του.
Εάν πάλι τελειώνει τη φράση του, λέγοντας «Σωστά;», τότε μπορεί να δείχνει πως ενδιαφέρεται να συμμετέχουμε στη συζήτηση, αλλά μήπως κατά βάση αναζητά μόνο την επιβεβαίωση;
Κάνοντας ένα playback, συνειδητοποιούμε πως τα άτομα που χρησιμοποιούν συνήθως, αυτές τις εκφράσεις ή ακόμα και όταν αφηγούνται κάποιο ανέκδοτο με σκοπό να μας κλείσουν το στόμα, στην πορεία είναι υπεύθυνα για την πρόκληση διαφόρων προβλημάτων. Θέλουμε τέτοιους τύπους στη ζωή μας;
Διπλοτσεκάρουμε…
Εξαιτίας του εύρους των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει μια ιστορία και να την αναφέρει με τον έναν τρόπο σε κάποιο άτομο και με έναν άλλον τρόπο σε κάποιο άλλο.
Οι διαφορές στην αναφορά της ίδιας ιστορίας εξαρτώνται από το πόσο θέλουν να γίνουν αρεστοί στον καθένα ή λειτουργούν ως θεμέλιοι λίθοι για να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Μπορούμε να διπλοτσεκάρουμε την ειλικρίνειά τους απέναντι μας, λέγοντας «Θυμάσαι την ιστορία που μου είπες; Τι συνέβη στο τέλος;». Εάν πάρουμε την ίδια απάντηση, τότε είναι ειλικρινείς μαζί μας. Διαφορετικά, θα μπερδευτούν και θα διηγηθούν ένα νέο και άγνωστο τέλος.
Προσοχή στις απαντήσεις
Το πόσο άμεσα απαντά το άτομο με το οποίο συνομιλούμε, δείχνει και το πόσο ειλικρινές είναι. Όταν θέτουμε ένα ερώτημα και ο συνομιλητής μας απαντά αμέσως, τότε αισθανόμαστε πως μας λέει την αλήθεια.
Εάν πάλι, μας απαντά με έναν έμμεσο τρόπο, δίνοντας καμιά δεκαπενταριά επεξηγήσεις για αυτό που είναι έτοιμος να πει και δίνει την απάντησή του στο τέλος, μπορεί να λέει την αλήθεια ή να προσπαθεί να μας πείσει πως η αλήθεια είναι αυτή. Όπως και να έχει, η αξιοπιστία ενός ατόμου εξαρτάται κατά πολύ, από το πόσο άμεσα μας μιλά.
Ρωτάμε για τυχόν κατάγματα!
Αν και δεν υπάρχουν δεδομένα γύρω από αυτό το θέμα, παρατηρητές έχουν διαπιστώσει μερικές διαφορές ανάμεσα σε άτομα που έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα ή όχι.
Όταν κάποιος έχει σπάσει ένα κόκαλο, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, τείνει να είναι πιο τολμηρός και ίσως, και πιο επιθετικός, ενώ δεν φοβάται να ρισκάρει.
Αντίθετα, όσοι δεν έχουν υποστεί κανενός είδους κάταγμα θεωρούνται πιο προσεκτικοί και μελετούν τις κινήσεις τους. Κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι αρνητικά.
Οπότε, επιλέγουμε σύμφωνα και με τη δική μας ιδιοσυγκρασία και με ποιο είδος ατόμων θέλουμε να συνεργαστούμε ή να αποκτήσουμε βαθύτερες σχέσεις.