Πώς να ζητήσετε μια τίμια συγγνώμη

Πώς να ζητήσετε μια τίμια συγγνώμη

Ένα «συγγνώμη» δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ακόμη δυσκολότερο όμως είναι οι λέξεις να συμβαδίζουν με τις πράξεις σας (λυπάμαι που το λέω αλλά οι περισσότεροι υστερούν σε αυτό). Για να ζητήσετε «συγγνώμη» χρειάζεται να σας διακατέχει ταπεινοφροσύνη, θάρρος και ίσως η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Επιμέλεια: Δέσποινα Αρκουλάκη

Η δύναμη της συγχώρεσης

Είναι μια τόσο απλή λέξη, η οποία έχει επηρεάσει αμέτρητες σχέσεις όντας υπεύθυνη για επανασυνδέσεις, μετά από μικρές ή και μεγάλες προδοσίες. Πρέπει όμως όλοι να είμαστε ικανοί να απολογούμαστε όταν ευθυνόμαστε για κάτι, να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να μην διστάζουμε να κοιτάξουμε κατάματα εκείνον που πληγώσαμε. Διαφορετικά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σκορπίζετε αρνητικά συναισθήματα  τριγύρω σας. Πότε λοιπόν είναι η σειρά σας να επανορθώσετε για κάτι; Πώς να πείτε μια πραγματική και ουσιαστική συγγνώμη, χωρίς να φανεί ότι προσπαθείτε να ξεγλιστρήσετε; Παρακάτω λοιπόν σας κατευθύνουμε στο πώς να διαχειριστείτε ένα ειλικρινές mea culpa.

Γιατί το να ζητάτε συγγνώμη σας κάνει καλό;

Οι κινήσεις που αποδεικνύουν συμβιβασμό βοηθούν στην αποκατάσταση σημαντικών σχέσεων που έχουν καταστραφεί λόγω συγκρούσεων σύμφωνα με τον Michael McCulluogh, Ph.D, συγγραφέας του Beyond Revenge: The Evolution of the Forgiveness Instinct (οι χιμπατζήδες για παράδειγμα αγκαλιάζουν τους πρώην αντιπάλους τους μετά από κάθε μάχη). Η «συγγνώμη» επίσης ενισχύει την εμπιστοσύνη μας για το άλλο άτομο. Μία μελέτη σύμφωνα με το Harvard Business School, απέδειξε πως εάν συμβεί σε κάποιον ένα ατύχημα, και του ζητηθεί συγγνώμη από εκείνον που τον τραυμάτισε, γίνεται το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής του υγείας, αλλά και για την αποφυγή κατάθλιψης. Ενώ για τον δράστη, για τον οποίο είναι εξίσου οδυνηρό εκείνο που προκάλεσε, η απολογία του λειτουργεί σαν καταπραϋντικό στην ταραγμένη του συνείδηση.

Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να την ξεστομίσουμε;

Θέλουμε την κοινωνική αρμονία την οποία αποφέρει μια συγγνώμη, απλά δεν μας αρέσει να είμαστε εκείνοι που απολογούμαστε. Αυτό συμβαίνει γιατί μας αρέσει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως τους πιο αξιοπρεπείς ανθρώπους «Είμαι καλό άτομο, απλά ήμουν εκτός εαυτού όταν το έκανα αυτό», συνηθίζουμε να λέμε. Μας είναι δύσκολο να πάρουμε την ευθύνη γιατί έτσι αλλάζει αυτόματα και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Οπότε μας είναι ευκολότερο να επινοούμε δικαιολογίες από το να απολογηθούμε. Το ζήτημα όμως είναι να μην ξεγελάτε τον εαυτό σας, διότι μια ειλικρινής συγγνώμη μπορεί να επαναφέρει εξίσου την αυτοεκτίμησή σας. Ξεκάθαρα είναι κάτι το οποίο διαχωρίζει τον άνθρωπο από την πράξη. Η πράξη σας είχε βαρύτητα, αλλά με τη συγγνώμη επιβεβαιώνετε ότι δεν είστε κακός άνθρωπος.

Στρατηγικές για την επιτυχία

Συνήθως οι περισσότεροι έχουν την τάση να ξεστομίζουν πιο εύκολα συγγνώμη για μικρούς λόγους (όπως για παράδειγμα επειδή αργήσατε στο ραντεβού σας με τον φίλο σας δέκα λεπτά), αλλά στην πραγματικότητα όσο πιο μεγάλο είναι το αδίκημα τόσο απαιτείται η συγγνώμη. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι για να γίνει δεκτή μια συγγνώμη πρέπει να πληροί κάποια βασικά στοιχεία. Όσο αδέξια και αν φαίνεται η «συγγνώμη» σας εκτιμάται και με το παραπάνω εάν είναι εγκάρδια.

1.  Κάντε το έγκαιρα

Το να καθυστερήσετε να ζητήσετε συγγνώμη, μπορεί πέρα από δειλία να αποδεικνύει ότι δεν την εννοείτε κιόλας. Βρείτε την κατάλληλη στιγμή και κάντε το.

2.  Εκδηλώστε τη μετάνοιά σας

Είναι βασικό και πολύ σημαντικό να κοιτάτε τον άλλον κατάματα, δείχνοντάς του ότι πραγματικά μετανιώσατε και όχι ότι απλά προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά σας.

3.  Πάρτε την ευθύνη

Μην φοβάστε να πάρετε την ευθύνη των πράξεών σας, αυτή η στιγμή είναι που θα σας ενώσει περισσότερο. Γίνετε συγκεκριμένοι με το λάθος που διαπράξατε, έτσι ώστε ο συνομιλητής σας να δει ότι έχετε καταλάβει ακριβώς  σε ποιο σημείο τον αδικήσατε.

4.  Ακούστε

Η απολογία σας, θα είναι λάθος να καταλήξει σε μονόλογο, το νόημά της άλλωστε είναι ότι θα οδηγήσει σε κομβικές και ουσιαστικές κουβέντες.

Δείτε Επίσης
Η συγγνώμη φαίνεται να είναι η πιο δύσκολη λέξη; Γιατί για μερικούς είναι σχεδόν αδύνατη;

5.  Επανορθώστε

Δεν βάλατε προτεραιότητά σας έναν φίλο σας που ήταν σε ανάγκη; Βγάλτε τον έξω  για δείπνο. Χάσατε την αγαπημένη ζακέτα της αδερφής σας; Εννοείται θα της πάρετε καινούρια. Αλλά προσοχή: Αυτό που θέλουν να δουν είναι ότι πραγματικά νιώσατε τη θλίψη τους και όχι απλά ότι τους εξαγοράζετε χωρίς δεύτερη σκέψη.

6.  Μην ζητήσετε συγχώρεση

Με το να ζητήσετε τη συγχώρεση του άλλου, το μόνο που καταφέρνετε είναι να φαίνεται ότι τον πιέζετε για να απαλλαγείτε από τις τύψεις. Το καλύτερο θα ήταν να πείτε «Ελπίζω να με συγχωρέσεις» ή απλά να δείξετε πόσο πολύ έχει αξία για εσάς αυτή η σχέση λέγοντας: «Με πονάει που σε πλήγωσα γιατί είσαι η καλύτερή μου φίλη. Δεν γελάω με κανέναν όπως μαζί σου».

7.  Προετοιμαστείτε ότι ο/η σύζυγός σας θα είναι πιο σκληρός απέναντί σας.

Ίσως γιατί είστε πιο κοντά μαζί του από οποιονδήποτε άλλο και για αυτό τον λόγο έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από σας. Πληγωνόμαστε περισσότερο από αυτόν που αγαπάμε περισσότερο, για αυτό λοιπόν δουλέψτε σκληρά για να γλυκάνετε και πάλι τον πιο αυστηρό σας κριτή.

8.  Νιώστε τις συνέπειες

Οι μελλοντικές σας πράξεις θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τη συγγνώμη σας. Μην το παρατραβήξετε για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Αν το άτομο δεν τη δέχεται, αφήστε λίγο χρόνο και ρωτήστε αν υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελε να κάνετε για αυτόν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.