Πρωτοχρονιά: Γιατί φιλιόμαστε με τους αγαπημένους μας όταν αλλάζει ο χρόνος;
Η Πρωτοχρονιά είναι συνήθως μια τέλεια ευκαιρία για να διασκεδάσουμε, να πιούμε, να φάμε και να έρθουμε κοντά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Κάτι που περιλαμβάνει και την ανταλλαγή φιλιών! Πλέον είναι μια συνήθεια που δεν αναρωτιόμαστε καν από που προήρθε, ειδικά εάν έχουμε πιεί λίγη παραπάνω σαμπάνια. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν αυτό το έθιμο. Διαλέγετε και παίρνετε!
Από τη Σοφία Κροκιδά
Παραμονή Πρωτοχρονιάς, λοιπόν, και πολλά φιλιά. Το φιλί της Πρωτοχρονιάς είναι μια αρχαία παράδοση, που κυριολεκτικά, μας γυρνά πίσω… στην προϊστορική Εποχή του Σιδήρου! Αυτό σημαίνει ότι είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στη λαϊκή μας συνείδηση που κανείς δεν σκέφτεται γιατί το κάνουμε.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί ανταλλάσσουμε φιλιά στο τέλος κάθε έτους, οπότε κάντε την επιλογή σας.
Οι Ρωμαίοι ξέρουν
Οι Ρωμαίοι, γνωστοί για την αγάπη τους στις… ακολασίες, κάθε Δεκέμβρη διοργάνωναν τη γιορτή Σατουρνάλια για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου χρόνου. Όπως συνέβαινε στις περισσότερες ρωμαϊκές γιορτές, τα φιλιά καθώς και άλλες επαφές ήταν φυσικά στο πρόγραμμα.
Για να διώξουμε τη μοναξιά
Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια των προλήψεων, υπάρχει εδώ και άπειρα χρόνια η αντίληψη ότι αν είσαι μόνος σου και δεν φιλήσεις κάποιον την Πρωτοχρονιά, τότε θα περάσεις έναν ολόκληρο χρόνο μοναξιάς. Σαν να περνάει η ερωτική σου ζωή κάτω από σκάλα!
Για να έρθουμε κοντά με το αντικείμενο του πόθου μας
Σύμφωνα με την αγγλική και γερμανική πρόληψη, αν φιλήσεις αυτόν που αγαπάς τα μεσάνυχτα, τότε σε περιμένει ένας χρόνος με αγάπη από τον ίδιο άνθρωπο.
Για να έρθουμε κοντά με το νέο μας αίσθημα
Σύμφωνα με τις ίδιες προλήψεις, το πρώτο άτομο που θα φιλήσει κάποιος είναι αυτό με το οποίο θα κάνει σχέση. Έρωτας με το πρώτο…φιλί!
Για να διώξουμε τα κακά πνεύματα
Φαίνεται πως τα κακά πνεύματα βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις παραδόσεις του κόσμου. Για εκατοντάδες χρόνια οι Ευρωπαίοι διοργάνωναν χορούς μασκέ, ακόμα και την Πρωτοχρονιά. Οι μάσκες συμβόλιζαν τα κακά πνεύματα και το φιλί μετά από την αφαίρεση της μάσκας συμβόλιζε τον εξαγνισμό αυτού που τη φορούσε.
Για να γίνουν ίσοι φίλοι και γνωστοί
Στη Σκωτία η γιορτή της Πρωτοχρονιάς λέγεται Hogmanay. Σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει κανείς να δείχνει την ίδια φιλοξενία τόσο στους φίλους όσο και στους άγνωστους. Γι’ αυτό και είναι έθιμο να φιλάνε όλους όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο.