Ψυχική υγεία: Τρόποι για να την διαφυλάξουμε στην περίοδο της καραντίνας
Η καραντίνα και μαζί το άγχος, η συνεχής συνύπαρξη, η παραπληροφόρηση και η ανησυχία για την πανδημία είναι λογικό να επηρεάζουν και τον ψυχισμό μας. Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους για να ηρεμούμε, να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία.
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Επικοινωνήστε και μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα
Ένα από τα βασικότερα πράγματα σε αυτή την περίοδο είναι η επικοινωνία. Και αφού δεν είναι δια ζώσης, τότε καλύτερα να μιλάμε όσο μπορούμε πιο πολύ στο τηλέφωνο, αλλά και με γραπτά μηνύματα ή με «ηλεκτρονικά» γράμματα, κοινώς mails.
Μιλήστε με αυτούς που αγαπάτε και μοιραστείτε όσα νιώθετε. Ακούστε επίσης τους άλλους. Θα διαπιστώσετε ότι μιλώντας, εκφράζοντας και περιγράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, θα νιώσετε πιο ανάλαφρη, θα κατανοήσετε ότι δεν είστε μόνη και ότι βιώνετε μια κατάσταση μαζί με όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Αν μάλιστα, μέχρι τώρα, κάνατε κάποια ψυχοθεραπεία, προσπαθήστε να μην ακυρώσετε τις συνεδρίες. Βρείτε τρόπο μέσω της τεχνολογίας να διατηρήσετε αυτό το κομμάτι του προγράμματός σας αναλλοίωτο.
Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα
Ακόμα και η δουλειά από το σπίτι απαιτεί πρόγραμμα. Τηρήστε το ωράριο σας και προσδιορίστε τον χρόνο σας, και προσπαθήστε να παραμείνετε παραγωγική για όσο καιρό χρειαστεί.
Είναι πολύ εύκολο να χάσετε εντελώς τους ρυθμούς σας, αλλά προσπαθήστε να μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. Από την άλλη, μην μένετε συνέχεια μπροστά στον υπολογιστή της δουλειάς, επειδή θεωρείτε ότι έχετε άφθονο χρόνο.
Βάλτε στο πρόγραμμα τη μαγειρική, τη διακόσμηση του σπιτιού, τη φροντίδα της ομορφιάς σας, το διάβασμα ή τη γυμναστική…
Ευκαιρία για… ύπνο!
Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ή ο κακής ποιότητας ύπνος [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.
Για να το καταφέρετε, ακολουθήστε καλύτερη διατροφή, (δείτε τι ΔΕΝ πρέπει να τρώτε), απομακρυνθείτε από την τηλεόραση και την οθόνη του κινητού σας. Μην αντιμετωπίζετε το διάστημα αυτό ως διακοπές και προσπαθήστε να μείνετε πιστή στο καθημερινό σας κανονικό ωράριο, ώστε να μην αποσυντονιστείτε εντελώς.
Φτιάξτε μία λίστα
Και δεν εννοούμε τη λίστα… για ψώνια! Κι αν αναρωτιέστε πού θα σας χρησιμεύσει, εφόσον βρίσκεστε σπίτι, θα δείτε ότι είναι μία πολύ καλή ιδέα. Γιατί καταρτίζοντας μία λίστα από το προηγούμενο βράδυ, έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταφέρετε να κάνετε πράγματα στο σπίτι και να παραμείνετε απασχολημένη.
Καταγράψτε στη λίστα από το «να καθαρίσω τα ντουλάπια της κουζίνας», ή «να βάλω σε τάξη τα βιβλία μου», μπορείτε να την εμπλουτίσετε και με όσα σας απασχολούν, ώστε να βάλετε ακόμη και τις σκέψεις σας σε τάξη και να αντιμετωπίσετε τα θέματα με ψυχραιμία και ρεαλισμό.
Έτσι, στη λίστα πέρα από τις καθημερινές υποχρεώσεις, αξίζει να προσθέσετε και πράγματα όπως, «θα διαβάσω το βιβλίο μου για μια ώρα» ή «θα κάνω μανικιούρ»…
Κάντε κάποια γυμναστική
Αν πηγαίνατε ήδη στο γυμναστήριο, πιθανόν να έχετε κάποια βαράκια ή λάστιχα κι ένα στρωματάκι στο σπίτι. Δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο για να κάνετε κάποιες ασκήσεις.
Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο κάποιο πρόγραμμα, υπάρχουν τόσα πολλά, που έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάποιο διαφορετικό κάθε μέρα!
Η άσκηση -είναι γνωστό- ότι μειώνει το άγχος και χαρίζει στο σώμα ένα μία έκρηξη ενδορφινών που κάνει καλό, αφού έτσι αισθανόμαστε καλύτερα. Ίσως το καλύτερο φάρμακο στην ανία των ημερών.