Σας “τη δίνουν” οι γιορτές; Κανένα πρόβλημα!
Κοντεύουν Χριστούγεννα και ακόμα δεν έχετε στολίσει; Εκνευρίζεστε με το Last Christmas που παίζει παντού, από τα ραδιόφωνα μέχρι το ασανσέρ του σούπερ-μάρκετ; Δεν έχετε κανονίσει ακόμα τίποτα; Μην νιώθετε άσχημα! Ανήκετε σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που κάθε χρόνο βιώνουν τη μελαγχολία των γιορτών.
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη
Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου είστε μια χαρά (λέμε τώρα, δεδομένων των συνθηκών…). Όταν όμως, πλησιάζουν Χριστούγεννα αρχίζετε να γίνεστε δύσθυμη, αρνητική απέναντι στο κλίμα και νιώθετε καταπιεσμένη από την υπερβολική ευτυχία που προσπαθεί να σας επιβάλει το εξωτερικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυριότερη ατία της «μελαγχολίας των γιορτών» είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τις τέλειες γιορτές που επιβάλλουν οι διαφημίσεις, οι βιτρίνες ακόμα και οι άνθρωποι γύρω μας και η καταπίεση της υποχρεωτικής κοινωνικοποίησης π.χ.: «Τιιιιι;;; Δεν θα κάνεις τίποτα;;;;» ή «Μα, δεν έχεις κανονίσει ακόμα τι θα κάνεις;;;»
Μην τους ακούτε και κάντε αυτό που εσείς αισθάνεστε, προκειμένου να περάσουν οι γιορτές όσο πιο ανώδυνα γίνεται – και χωρίς να τσακωθείτε με όλον τον κόσμο.
Αν έχετε οικογένεια
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε τα «βασικά», για χάρη κυρίως των παιδιών. Στόλισμα σπιτιού και οικογενειακά τραπέζια είναι μέσα στο προγραμμα. Όμως:
– Αν δεν έχετε όρεξη, κανείς ουσιαστικά δεν σας υποχρεώνει να καλέσετε εσείς κόσμο στο σπίτι. Κι αν το κάνετε, κανείς δεν σας υποχρεώνει να κλειστείτε τρεις μέρες στην κουζίνα για να ετοιμάσετε «το τέλειο εορταστικό τραπέζι», σαν αυτό που δείχνουν οι διαφημίσεις! Μπορείτε να περάσετε μια χαρά και με πίτσα, που λεει ο λόγος. Είναι το δικό σας σπίτι, το δικό σας τραπέζι και οι δικές σας γιορτές.
– Γενικά, ξεκαθαρίστε σε όλους από την αρχή ότι είστε ήδη αρκετά κουρασμένη και θέλετε τη βοήθεια όλων μέσα στο σπίτι, προκειμένου να περάσετε όλοι καλά. Φροντίστε να αναλάβετε τόσες υπευθυνότητες που να μην χρειάζεται να πιεστείτε για να τις πραγματοποιήσετε.
Αν είστε ζευγάρι
Μεταξύ μας, αν είμαστε καλά μέσα σε μια σχέση, όλα μας φαίνονται πιο εύκολα και απλά. Για κάποιον περίεργο λόγο όμως, τα ζευγάρια συχνά τσακώνονται στις γιορτές τσακώνονται!
– Χαλαρώστε εσείς και εξηγείστε του, ότι το ζητούμενο είναι να περάσετε καλά οι δυο σας και να εκμεταλευτείτε τις ημέρες της άδειας για να είστε μαζί- όπως αρέσει σε εσάς, όχι στους φίλους και τις οικογένειές σας.
– Ακόμα και αν δεν έχετε διάθεση να βγείτε από το σπίτι, κάντε μια μικρή προσπάθεια να τον/την ευχαριστήσετε. Σίγουρα θα σας το ανταποδώσει.
– SOS: Τα οικογενειακά ρεβεγιόν! Το μεγάλο αυτό εμπόδιο θα ξεπεραστεί μόνο με την κοινή παραδοχή και κατανόηση ότι – αν δεν θέλετε να πάτε στο γιορτινό οικογενειακό τραπέζι των δικών του – δεν είναι επειδή δεν τους εκτιμάτε ή δεν τους σέβεστε, αλλά επειδή αυτό σας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη καταπίεση και μελαγχολία, μόνο για αυτές τις ημέρες (το τονίζουμε αυτό). Αν σας πει το αντίστροφο, θα πρέπει να το δεχτείτε. Αλλά οπωσδήποτε, θα πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη. Είπαμε!
Αν είστε μόνη
Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα της μελαγχολίας και της μοναξιάς είναι εντονότερο αλλά και η λύση του ευκολότερη, αφού ουσιαστικά δεν σας καταπιέζει κανείς και για τίποτα. Σκεφτείτε:
– Δεν είστε υποχρεωμένη να στολίσετε το σπίτι – αλλά βάλτε δυο τρία χαρούμενα κεράκια ή χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια, έτσι για το καλό!
– Δεν χρειάζετε να καταπιεστείτε για υποχρεωτικά καλέσματα, βόλτες και τραπέζια: Μπορείτε να πάτε όπου σας κάνει κέφι – ή και να μην πάτε πουθενά. Με το ζόρι, δεν θα περάσετε καλά. Μόνη εξαίρεση οι γονείς: Για αυτούς μπορείτε να κάνετε μια μικρή θυσία!
– Αν η δουλειά σας απαιτεί βάρδιες, μπορείτε να προσφερθείτε να τις κάνετε εσείς τις ημέρες των γιορτών. Ετσι και θα νιώσετε πιο… κανονικά και οι μέρες θα περάσουν πιο γρήγορα. Μετά, όταν όλα τελειώσουν, θα πάρετε τα ρεπό σας και θα τα ευχαριστηθείτε, όταν όλοι οι άλλοι θα έχουν τη «μετά-εορταστική μελαγχολία».
– Γενικά, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε απλά καθημερινά πράγματα – , όχι κατ’ ανάγκην εορταστικά – για τον εαυτό σας και τους δικούς σας, τα οποία δεν προλαβαίνετε στην καθημερινότητα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντα βοηθάει στην ψυχολογία μας να θυμόμαστε ότι – όσο δύσκολα και αν περνάμε- έχουμε πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες: την οικογένειά μας (γονείς, αδέρφια και ανήψια), τους φίλους μας (ακόμα και ένας!), τη δουλειά μας (ειδικά σήμερα που ο κόσμος υποφέρει) και την υγεία μας! Κι ας ακούγετε κλισέ!
Υπομονή λοιπόν, γιορτές είναι, θα περάσουν…
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!