Το συναίσθημα του κενού: Μήπως αισθάνεστε σαν χαμένη;

Το συναίσθημα του κενού: Μήπως αισθάνεστε σαν χαμένη;

Η αίσθηση της απώλειας του ίδιου μας του εαυτού προκύπτει όλο και πιο συχνά στις γυναίκες και μας δυσκολεύει στην καθημερινότητά μας. Πριν κάνουμε 2-3 αποφασιστικά βήματα για να διαχειριστούμε την κατάσταση, καλό είναι να μελετήσουμε τις αιτίες που την προκάλεσαν.

Από την Δέσποινα Σάμψων

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Το να αισθανόμαστε ελαφρώς χαμένες, δεν σημαίνει ότι αυτό έχει αποφασίσει το σύμπαν για εμάς. Ας μην παίρνουμε τίποτα προσωπικά. Κανείς δεν μας καταράστηκε ούτε κάποιο αόρατο σύστημα μας καταδίκασε σε μια ισόβια αίσθηση απώλειας της ουσίας στη ζωή μας.

Ένα συναίσθημα είναι και σίγουρα αν πιστέψουμε περισσότερο στις ικανότητές μας σήμερα, μπορούμε να το αλλάξουμε. Δεν έχει να κάνει με το τι έχουμε καταφέρει από την ημέρα 0 αλλά με το πού βρισκόμαστε τώρα. Οι αναδρομές στο παρελθόν της παιδικής κι εφηβικής μας ηλικίας είναι περιττές. Το παρόν είναι που δείχνει τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τι δεν πάει καλά, λοιπόν;

Τις περισσότερες φορές, και μάλιστα αν δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια παθολογικής μορφής διαταραχή, η αίσθηση αυτή οφείλεται σε ένα τυπικό σενάριο. Είμαστε σε μια φάση που μόλις ολοκληρώσαμε έναν μεγάλο στόχο που είχαμε θέσει.

Μπορεί να ήταν η προσπάθεια να ενταχθούμε σε μια δύσκολη αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης… να μετακομίσουμε σε μια περιοχή που ονειρευόμαστε χωρίς να χρειαστεί να χρεωκοπήσουμε… να αποκτήσουμε έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών που θεωρούσαμε ότι έλειπε από το βιογραφικό μας…

Και ξαφνικά νιώθουμε ένα κενό, ενώ τα έχουμε καταφέρει! «Ε, και;», επαναλαμβάνουμε κάθε πρωί. Μπορεί να πετύχαμε αλλά εμείς βλέπουμε ότι τίποτα δεν λύθηκε αυτόματα… Βρεθήκαμε στην πηγή αλλά η γεύση του νερού δεν μας ικανοποιεί και τόσο! Όλο και πιο συχνά σκεφτόμαστε: «Και τώρα, τι ακολουθεί; Πού βγάζει όλο αυτό;»

Τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα πιο απλά: Δεν θέλουμε τη ζωή που έχουμε. Όμως, δεν ξέρουμε και πού να πάμε ή τι άλλο να κάνουμε. Εντελώς χαμένες; Ναι, και αυτή η αίσθηση να μην γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, είναι που επιδεινώνει την ψυχολογική αστάθεια.

Για κάποιες άλλες γυναίκες, το κενό οφείλεται στην απογοήτευση της ωριμότητας. Ξυπνάμε ένα πρωί και αποφασίζουμε ότι το μονοπάτι στο οποίο περπατάμε τα τελευταία χρόνια είναι λάθος. Τότε το επιλέξαμε επειδή ήμαστε νέες, αφελείς ίσως, επηρεασμένες από το οικογενειακό περιβάλλον και τα «πρέπει» της κοινωνίας ή, απλώς, αγνοούσαμε τις προοπτικές του. Σήμερα, δεν μας κάνει! Κενό, πάλι!

Τι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση;

Η αλήθεια είναι ότι όσα βιβλία αυτοβοήθειας και να διαβάσουμε ή όσα βίντεο στο YouTube δούμε, μεγαλοστομίες και ευχολόγια τύπου «ανακάλυψε το κρυφό σου ταλέντο», «βρες τον μεγάλο στόχο στη ζωή σου» ή «ακολούθησε το πάθος σου» δεν δουλεύουν.

Ίσως η πιο ρεαλιστική λύση κρύβεται σε μικρά αποφασιστικά βήματα που δεν πρόκειται να προκαλέσουν σεισμό με την ανατρεπτική τους ικανότητα αλλά πιο πολύ θα μπορέσουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή μας.

Γιατί, πάντα, το να πιστέψουμε λίγο περισσότερο σε εμάς τις ίδιες είναι το μόνο συστατικό για να εντοπίσουμε και πιο εύκολα την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να στρίψουμε το τιμόνι.

3 μικρά βήματα που μας βγάζουν από το αρχικό αδιέξοδο

1. Σταματάμε να βάζουμε μακροπρόθεσμους στόχους

Ο εαυτός μας δεν είναι πολυεθνική εταιρεία για να καταστρώνουμε στρατηγική 10ετούς ανάπτυξης. Τα μεγάλα οράματα για το μέλλον δεν βοηθούν την κατάσταση. Είναι προτιμότερο να πάμε λίγο πίσω και να σκεφτούμε τις απαντήσεις σε τρεις απλές ερωτήσεις.

Ξεκινάμε βρίσκοντας την απάντηση στο πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσαμε γεμάτη ενέργεια. Τι κάναμε και με ποιον; Αμέσως μετά, ας θυμηθούμε πότε αισθανθήκαμε περήφανες; Τι είχαμε πετύχει και με τι σχετιζόταν ο συγκεκριμένος στόχος; Και, τέλος ας αναρωτηθούμε πότε βιώσαμε τη μεγαλύτερη έμπνευση στη ζωή μας; Πού βρισκόμαστε; Ποια ήταν δραστηριότητά μας;

2. Μιλάμε με τις φίλες μας.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε εμείς οι ίδιες στον εαυτό μας είναι να μην πέσουμε στην παγίδα της απομόνωσης. Συχνά πιστεύουμε ότι εμείς μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα αλλά τα ίδια αδιέξοδα μπορεί να αφορούν και άλλους. Οι άνθρωποί μας είναι μια αστείρευτη πηγή πληροφορίας και στήριξης.

Δείτε Επίσης
Tι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας ο τρόπος που κάνετε ντους;

Είναι οι μόνοι που μας καταλαβαίνουν επειδή μας γνωρίζουν. Είναι εκείνοι που πιστεύουν σε εμάς και αυτός είναι ο λόγος που μας έχουν επιλέξει στη ζωή τους και μας έχουν αφιερώσει τόσες ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο.

Μπαίνοντας ξανά, λοιπόν, στον στενό κύκλο των 2-3 γυναικών που μας στηρίζουν ας ρωτήσουμε κι εκείνες με τη σειρά τους τι είναι αυτό που μας κάνει αναντικατάστατες. Πού μας βλέπουν εκείνες σε πέντε χρόνια. Ποια είναι τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι ικανότητες που αξιολογούν εκείνες σε εμάς; Και τι πιστεύουν ότι μας κρατάει πίσω σαν βαρίδι στη ζωή μας;

Προσοχή! Αυτές τις ερωτήσεις τις θέτουμε μόνο σε φανατικές οπαδούς μας. Δεν απευθυνόμαστε στις ακραίες περιπτώσεις της παρέας ούτε σε γυναίκες που δεν ήταν ποτέ κοντά μας και είχαν πάντα αρνητική διάθεση προς όλους και όλα.

Ο σκοπός είναι να κάνουμε μικρά βήματα, μέρα με τη μέρα, που μπορεί να μην μας οδηγήσουν σε μια τεράστια επιτυχία, αλλά απλώς να αλλάξουν λίγο την αύρα. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση ακόμα κι αν το μέλλον προβλέπεται ασαφές!

3. Κάνουμε ένα μικρό βήμα

Έχουμε λοιπόν συζητήσει με τον εαυτό μας και με τους κοντινούς μας ανθρώπους. Έχουμε καταγράψει σκέψεις, απόψεις, θετικές κριτικές κι έχουμε εισπράξει καλά vibes. Η λύση δεν κρύβεται απαραίτητα σε αυτές τις απαντήσεις. Ωστόσο, ανάμεσα σε ό,τι έχει έρθει στην επιφάνεια, θα πρέπει να βρούμε κάτι μικρό, μια απλή ιδέα που θα μπορούσε πραγματικά να μας ταιριάζει και να μας κινητοποιήσει.

Για παράδειγμα, μια φίλη πετάει την άποψη ότι είμαστε εξαιρετικές στις πωλήσεις. Η δουλειά μας δεν είναι αυτή. Όμως, η προώθηση μιας υπηρεσίας και η πώληση ίσως είναι δύο στοιχεία που μας συναρπάζουν. Πώς μπορούμε μέσα σε μια-δυο μέρες να δοκιμάσουμε αυτή την αίσθηση;

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε καριέρα. Αρκεί να τεστάρουμε τις δυνάμεις μας συνεργαζόμενες στην άδειά μας με μια φίλη που διαθέτει τη δική της μικρή επιχείρηση… Πώς είναι η αίσθηση; Μήπως την επόμενη ημέρα μελετήσουμε τι χρειάζεται για να ανοίξουμε το δικό μας e-shop; Και τον άλλο μήνα κλείσουμε την πρώτη μας συμφωνία; Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε επαγγελματικό χώρο ούτε να γίνουμε επιχειρηματίες σε μια νύχτα! Μας αρκεί και κάτι συμπληρωματικό!

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.