Soft & hardskills που χρειάζεται κάποιος επιλέγοντας να σπουδάσει ψυχολογία

Soft & hard skills που χρειάζεται κάποιος επιλέγοντας να σπουδάσει ψυχολογία

Η εφαρμοσμένη επιστήμη της ψυχολογίας αποτελεί ένα αντικείμενο μελέτης το οποίο βασίζεται στην παρατήρηση και τη νοηματοδότηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Με λίγα λόγια, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες προσπαθούν να προσδιορίσουν τις ψυχικές διεργασίες και την ανθρώπινη σκέψη μέσα από την εφαρμογή μεθόδων και τη χρήση τεχνικών παρέμβασης.

Είναι αλήθεια ότι η διάγνωση και η θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων αποτελεί τον κοινό παρονομαστή στους κλάδους της ψυχολογίας. Σε κάθε περίπτωση, κάθε άτομο που επιλέγει να ακολουθήσει αυτή την επιστήμη πρέπει να είναι «εξοπλισμένο» με κάποια soft και hard skills, τα οποία όχι μόνο θα το βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά θα του δώσουν τη δυνατότητα να «χτίσει» μια επιτυχημένη καριέρα ως ψυχολόγος. Πάμε να τα αναλύσουμε όλα μαζί!

1. Hard skill: Τεχνικές γνώσεις

© PEXELS
© PEXELS

Όλοι οι εκκολαπτόμενοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με κάποια βασικά hard skills, γνωστά και ως επίκτητα χαρακτηριστικά, που θα τους διευκολύνουν κατά την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση, είτε αυτές αφορούν τις σπουδές ψυχολογίας στο Mediterranean College, είτε σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η αριθμητική ικανότητα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά και σχετίζεται με τον τρόπο αντίληψης και επεξεργασίας των αριθμών.

Σε αντίθεση με τις άλλες επιστήμες, εκείνη της ψυχολογίας απαιτεί από τους ασκούμενούς της να είναι όχι μόνο «θεωρητικά» εγγράμματοι, αλλά και μαθηματικά καταρτισμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, πρέπει να μπορούν να κατανοήσουν ένα ευρύ φάσμα στατιστικών διαδικασιών και να ερμηνεύουν περιλήψεις δεδομένων προκειμένου να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις απαιτήσεις του επαγγέλματος!

2. Hard skill: Γνώση υπολογιστών

Οι φοιτητές ψυχολογίας πρέπει να είναι σαφώς εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και με τα διάφορα εργαλεία της πληροφορικής. Για αρχή, μερικές βασικές γνώσεις όπως είναι η ικανότητα λήψης αρχείων, η καταγραφή ψηφιακών σημειώσεων μέσα από διάφορες εφαρμογές, όπως είναι εκείνη της Evernote, καθώς κι η χρήση βασικών προγραμμάτων λογισμικού θεωρούνται απαραίτητες για κάθε υποψήφιο ψυχολόγο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας θα μπορεί να περιηγηθεί με ακρίβεια στα αρχεία των ασθενών του και στις αναφορές θεραπείας, πράγμα που θα συνδράμει σημαντικά στην οργάνωση, αλλά και την εξοικονόμηση χρόνου. Την ίδια στιγμή, οι υπολογιστικές γνώσεις απλοποιούν και τη διαδικασία της έρευνας, μιας κι οι ψυχολόγοι καλούνται να συλλέξουν δεδομένα για τη διεξαγωγή διαφόρων πειραμάτων. Έτσι, οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπειών και να εμβαθύνουν στην κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων!

3. Soft skill: Σεβασμός για τον άνθρωπο

© PEXELS
© PEXELS

Η ψυχολογία αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ανθρωποκεντρική επιστήμη, οπότε όλοι οι  μαθητευόμενοι πρέπει να έχουν από τη φύση τους αληθινό σεβασμό κι ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Ο ίδιος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μοναδική οντότητα, με ξεχωριστή προσωπικότητα, με προτερήματα και ελαττώματα, τα οποία πρέπει να αναγνωριστούν και να εκτιμηθούν.

Αυτός ο υψηλός δείκτης ενσυναίσθησης είναι που θα βοηθήσει τον ψυχολόγο όχι μόνο να συνδεθεί πραγματικά με τους μελλοντικούς του ασθενείς, αλλά και να οικοδομήσει μαζί τους μια σχέση κατανόησης και εμπιστοσύνης. Μόνο έτσι θα καταφέρει να δει τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία και να βγάλει εις πέρας το έργο του!

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

4. Soft skill: Επικοινωνιακές δεξιότητες

Είναι γεγονός ότι η σχέση μεταξύ ψυχολόγου και συμβουλευομένου οικοδομείται πάνω στην επικοινωνία, οπότε οι μαθητευόμενοι θα πρέπει να κατέχουν καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι ψυχολόγοι είναι, πρώτα από όλα, ενεργοί ακροατές και πρέπει πάντα να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και τα προβλήματά τους.

Παράλληλα, οφείλουν να προσαρμόζουν τον τρόπο επικοινωνίας τους ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου. Μάλιστα, πολλές φορές οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν ευάλωτοι, στιγματισμένοι ή φοβισμένοι, οπότε η αλλαγή των επικοινωνιακών στυλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θεραπευτική διαδικασία.

Τελικά, η προσέγγιση ενός θέματος με διακριτικό και μη επικριτικό τρόπο αποτελεί δείγμα εξαιρετικής επικοινωνιακής ικανότητας και δίνει στον ασθενή μια μοναδική αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης!

Τα πλαίσια των επαγγελματικών ικανοτήτων ενός ψυχολόγου είναι πολυδιάστατα, οπότε κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να αναγνωρίσει και να συνυπολογίσει τόσο τα soft, όσο και τα hard skills του. Έτσι, θα καταφέρει κι ο ίδιος να ασκηθεί με επιτυχία στο επάγγελμα και να εξελίξει την καριέρα του!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.