Συνηθίζετε να περνάτε από τη μία σχέση απευθείας στην άλλη;

Συνηθίζετε να περνάτε από τη μία σχέση απευθείας στην άλλη;

Το πέρασμα από τη μία σχέση στην άλλη είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Όμως, συχνά συνδέεται με αποφυγή αντιμετώπισης της θλίψης και μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή μας. Το να περνάμε από τη μια σχέση στην άλλη είναι συχνά ένας τρόπος να αποφεύγουμε τη διαδικασία πένθους ή να καλύπτουμε την υπερεξάρτηση. Επιπλέον, δυσκολεύει τη μάθηση από τα προηγούμενα λάθη μας. Ίσως το πιο θλιβερό με αυτή την πρακτική είναι ότι συχνά γίνεται ένας τρόπος να αποκλείουμε σχέσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι πολύτιμες για μας. Έχετε αυτή την τακτική; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Εξηγεί ο ψυχολόγος Vicente Garrido

Το πέρασμα από τη μια σχέση στην άλλη είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι δεν είναι καλή ιδέα, αν και, όπως σε όλα όσα έχουν σχέση με τους ανθρώπους, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Ωστόσο, συνήθως είναι μια συμπεριφορά που φανερώνει δυσκολίες με τον εαυτό μας, εξάρτηση και επιθυμία απόδρασης.

Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας οι χρονικές αξίες και οι αναφορές μας είναι πολύ πιο ευμετάβλητες από το παρελθόν. Οι συνθήκες μας μπορεί να αλλάζουν με γρήγορο ρυθμό και η έννοια του χρόνου έχει επίσης μεταμορφωθεί. Ωστόσο, το να περνάμε από τη μια σχέση στην άλλη μπορεί να είναι προβληματικό. Μερικές φορές, συμβαίνει φυσικά και με υγιή τρόπο, αλλά αν γίνεται συνήθεια, ίσως είναι καλή ιδέα να μάθουμε γιατί.

Ο όρος στα αγγλικά είναι Serial Monogamy και προκύπτει από τον φόβο της μοναξιάς, τη συναισθηματική εξάρτηση και την έλλειψη αυτοεκτίμησης, μεταξύ άλλων.

Μετά το τέλος μιας ερωτικής σχέσης, αρχίζει ένα είδος πένθους

Όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα, αυτή είναι μια υγιής συναισθηματική αντίδραση που χαρακτηρίζεται από πόνο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μεταπηδούν αμέσως από τη μια σχέση στην άλλη. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;

Όταν μια σχέση τελειώνει και αρχίζει η διαδικασία του πένθους, είναι φυσιολογικό για ένα άτομο να εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Θλίψη
  • Ανησυχία
  • Θυμό
  • Μοναξιά
  • Ενοχή
  • Ανικανότητα
  • Κούραση

Επίσης, θα μπορούσαν να βιώσουν κι άλλα συναισθήματα, καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Τι θα συμβεί όμως αν παραλείψετε αυτή τη διαδικασία και ξεκινήσετε αμέσως μια νέα σχέση;

Ο ψυχολόγος Vicente Garrido δηλώνει ότι όσοι ασχολούνται με αυτή την πρακτική είναι επειδή τους λείπει κάτι και πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν το «κενό» τους με ένα άλλο άτομο.

Σύμφωνα με ειδικούς επί του θέματος, όσοι ασκούν «σειριακή μονογαμία» τείνουν να έχουν συναισθηματικές ελλείψεις.

Ορισμένες αναλυτικές προσεγγίσεις αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική είναι ένα συναισθηματικό δεκανίκι για όσους δεν θέλουν να θρηνήσουν για τον πρώην σύντροφό τους

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Πρέπει να αναλύσετε εάν το έχετε κάνει στο παρελθόν. Αν παρατηρήσετε ότι είστε ελεύθεροι για αρκετά σύντομα χρονικά διαστήματα και ότι μεταπηδάτε πολύ γρήγορα από τον έναν σύντροφο στον άλλο, πιθανότατα κάνετε πράξη αυτή την τακτική

Μπορεί να έχετε άλλα προβλήματα, που πιθανώς σχετίζονται με την αυτοεκτίμησή σας, τον φόβο να μείνετε μόνοι ή τη συναισθηματική εξάρτηση.

Εάν αυτό συμβαίνει σε εσάς, πρέπει να αξιολογήσετε τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει επειδή, εάν έχετε ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσετε, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο για να αποφύγετε την επανάληψη αυτής της πρακτικής που, τελικά, μπορεί να είναι επιβλαβής.

Γιατί η μεταπήδηση από τη μία σχέση στην άλλη μπορεί να είναι επιβλαβής;

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική για να μην βλάψουν την αυτοεκτίμησή τους. Ωστόσο, κατά βάθος, κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

Νομίζετε ότι μία νέα σχέση λειτουργεί για σένα, αλλά αν η νέα σχέση δεν είναι καλή, είναι πιο ανθυγιεινή από την παλιά ή δεν πάει καλά, τότε μπορεί να υποφέρετε ακόμα περισσότερο.

Δείτε Επίσης
Διατηρώντας τον ρομαντισμό και τη σεξουαλική ζωή μέσα από τις προκλήσεις της υπογονιμότητας

Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας και μπορεί να μην αντιμετωπίσετε ποτέ τον φόβο σας να μείνετε μόνοι. Η συναισθηματική εξάρτηση θα συνεχίζεται, κάτι που είναι επικίνδυνο, ειδικά για την επίτευξη των στόχων σας.

Εάν δεν θέλετε να επηρεάσετε την αυτοεκπλήρωσή σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτή την τακτική μια για πάντα.

Η πρακτική της μετάβασης από τη μια σχέση στην άλλη, μελετάται όλο και περισσότερο λόγω των αρνητικών συνεπειών της.

Πώς να αποφύγετε αυτή την πρακτική;

Ορισμένες αναλυτικές προσεγγίσεις αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική είναι ένα συναισθηματικό δεκανίκι για όσους δεν θέλουν να θρηνήσουν για τον πρώην σύντροφό τους.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε κάποιες συστάσεις και να ξεκινήσετε μια νέα σχέση με αρμονικό και χαλαρό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι είστε σε θέση να δίνετε και να λαμβάνετε αγάπη.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα, καθώς αυτή η τακτική είναι περιοριστική και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Αναλύστε το ιστορικό της σχέσης σας. Στη συνέχεια, αναλύστε εάν έχετε βιώσει περιόδους όπου ήσασταν ελεύθεροι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εάν έχετε προσπαθήσει να καλύψετε τις συναισθηματικές σας πληγές με άλλους ανθρώπους.
  • Εάν τερματίσατε μια σχέση πρόσφατα, αφιερώστε λίγο χρόνο πριν ξεκινήσετε μια άλλη. Το πόσο θα διαρκέσει κάθε διαδικασία πένθους εξαρτάται και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά προσπαθήστε να περιμένετε να περάσουν μερικοί μήνες πριν αρχίσετε να βγαίνετε με κάποιον άλλο.
  • Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας μετά από έναν χωρισμό. Φοβάστε να μείνετε μόνοι; Θέλετε να κάνετε τον πρώην σας να ζηλέψει; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί ασχολείστε με τη μεταπήδηση από τη μία σχέση στην άλλη.
  • Να είστε υπεύθυνοι και να ενεργείτε συνειδητά. Να θυμάστε ότι το να βγαίνετε με άλλο άτομο μόνο και μόνο για να ξεχάσετε κάποιον από το παρελθόν σας ή για να γεμίσετε ένα κενό είναι συνώνυμο με το να τον χρησιμοποιείτε.
  • Δράσε συνειδητά. Μόλις αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, συνειδητοποιήστε τι θέλετε πραγματικά για τη συναισθηματική σας ζωή. Θέλετε να μεταπηδήσετε από τη μια σχέση στην άλλη; Έχετε σταθερό σύντροφο και σχέση; Συμπληρώνετε κενά στη ζωή σας χωρίς να τερματίζετε αυτόν τον φαύλο κύκλο;
  • Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο για υποστήριξη. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για να αντιμετωπίσετε τα εσωτερικά σας προβλήματα.

Πάρτε θέση για να τερματίσετε αυτή τη συνήθεια

Να θυμάστε ότι είστε ένα πλήρες άτομο με πολλές δυνάμεις που μπορείτε να φτάσετε όσο μακριά θέλετε στη ζωή. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας πιο γρήγορα μόνοι σας ή με έναν σταθερό σύντροφο παρά με κάποιον που χρησιμοποιείτε μόνο και μόνο για να καλύψετε ένα συναισθηματικό κενό.

Μην φοβάστε να είστε μόνοι. Τα καλύτερα συνήθως μας συμβαίνουν στη ζωή όταν ξεκαθαρίζουμε το παρελθόν και κάνουμε μία νέα αρχή με συνειδητές αποφάσεις.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.