Τι να κάνετε εάν αισθάνεστε ανασφαλείς στη σχέση σας

Τι να κάνετε εάν αισθάνεστε ανασφαλείς στη σχέση σας

Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ανασφάλεια στη σχέση του, αλλά το να απαλλαγούμε από αυτό το συναίσθημα είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Όσον αφορά το αίσθημα ανασφάλειας, η αρχική μας αντίδραση μπορεί να είναι να το υποβαθμίσουμε ή ακόμα και να το απορρίψουμε εντελώς, αλλά το πρώτο βήμα για να καταπολεμήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσουμε.

Και οι δύο άνθρωποι σε μια σχέση είναι υπεύθυνοι για την υγεία και τη σταθερότητά της. Κατά συνέπεια, και οι δύο πρέπει να εργαστούν για να γίνουν η πιο υγιής εκδοχή του εαυτού τους, η οποία με τη σειρά της, τους βοηθά να γίνουν καλύτεροι σύντροφοι.

Αν και η ανασφάλεια μπορεί να ξεκινήσει πολύ πριν από την ίδια τη σχέση, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να συμβάλουν ή να προκαλέσουν ανασφάλεια.

Η συναισθηματική ανασφάλεια μπορεί να εμφανιστεί ως έλλειψη αυτοεκτίμησης, κατάθλιψη, άγχος ή προβλήματα θυμού. Αν και η συναισθηματική ανασφάλεια είναι συχνά η μεγαλύτερη ανησυχία σε μια σχέση, δεν είναι η μόνη.

Ένας σύντροφος μπορεί να αισθάνεται σωματικά ή οικονομικά ανασφαλής και να πιστεύει ότι του λείπει η εμφάνιση ή ο τραπεζικός λογαριασμός του, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν προβλήματα με την προσκόλληση και να φοβούνται ότι ο σύντροφος θα φύγει.

Αν και δεν είναι εύκολο, μόλις αναγνωρίσετε ότι νιώθετε ανασφάλεια, μπορείτε να αναζητήσετε τρόπους να το καταπολεμήσετε και να ενισχύσετε τη σχέση σας.

Σημάδια ανασφάλειας

Συχνά σημάδια ότι μπορεί να είστε ανασφαλείς στη σχέση σας επικεντρώνονται γύρω από τη ζήλια. Ωστόσο, ο νευροεπιστήμονας Μπαλάντ Τζαλάλ, λέει ότι «Η ζήλια είναι συνδεδεμένη με όλους μας». Είναι μια προσπάθεια να εντοπίσετε σημάδια προβλημάτων στη σχέση και να τα διορθώσετε επειδή την εκτιμάτε.

Ωστόσο, όταν η ζήλια ξεφεύγει από τον έλεγχο, μπορεί να εμπλακείτε σε άσχημες σκέψεις. Μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία να «μαντεύετε» πού βρίσκεται ο σύντροφός σας και με ποιον μιλάει όλη την ημέρα.

Αν αργεί να γυρίσει σπίτι από τη δουλειά, μπορεί να αναρωτιέστε αν σας απατά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν πιστεύετε πλήρως αυτό που σας λέει ο σύντροφός σας για το πού βρίσκεται και να μπείτε κρυφά στο τηλέφωνό του χωρίς να το γνωρίζει.

Όταν η ανασφάλεια επιδεινώνεται, μπορεί να προσπαθήσετε να ελέγξετε πού πηγαίνουν και ποιον βλέπουν. Τότε είναι που η συμπεριφορά μπαίνει σε τοξική περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, και με λιγότερο τοξικό τρόπο, όταν ο σύντροφός σας σας κάνει ένα κομπλιμέντο ή εκφράζει ένα τρυφερό συναίσθημα, μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια.

Η ανασφάλεια συνήθως πηγάζει από μέσα, το ίδιο και η εσωτερική δουλειά

Η ανασφάλεια είναι ένα πολύ οδυνηρό συναίσθημα που πρέπει να υπομείνεις, επειδή συνεχώς αμφισβητείς τις σκέψεις, τις ιδέες, ακόμη και την αξία σου. Είναι ένα υποπροϊόν της ελάχιστης εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η ανασφάλεια ξεκινά χρόνια πριν μπεις σε μια ερωτική σχέση, δηλαδή, από την παιδική ηλικία. Ως παιδιά κερδίζουμε την εμπιστοσύνη μας από τους φροντιστές μας, οπότε αν δεν ήταν επιβεβαιωτικοί, υποστηρικτικοί ή ενθαρρυντικοί, μπορεί να νιώθουμε ότι στον πυρήνα μας δεν είμαστε αρκετά καλοί. Επιπλέον, αν δεν μας παρείχαν υγιείς δεσμούς, μπορεί να μεγαλώσουμε φοβούμενοι ότι ο σύντροφός μας θα μας εγκαταλείψει και θα φύγει.

Ωστόσο, η παιδική ηλικία δεν είναι το μόνο πράγμα που προκαλεί ανασφάλεια. Μπορεί επίσης να προκύψει από μια τραυματική εμπειρία ή ένα τοξικό σχολικό, εργασιακό ή κοινωνικό περιβάλλον, όπου μας έκαναν να νιώθουμε ανίκανοι και ανάξιοι.

Να γνωρίζετε ότι η ανασφάλεια μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ζητημάτων σχέσεων

Αν και όταν δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε μια σχέση, το πρόβλημα σχετίζεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε για τον εαυτό μας, μερικές φορές είναι η ίδια η σχέση μπορεί να είναι η αιτία.

Οι σύντροφοι που φλερτάρουν ανοιχτά, απειλούν να φύγουν ή μας έχουν απατήσει μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε άγχος ότι η σχέση θα διαλυθεί. Είναι μια μορφή χειραγώγησης και δείχνει επίσης ότι δεν είναι αφοσιωμένοι.

Ομοίως, αν ένας σύντροφος υποτιμά την εμφάνιση, το σώμα, τη μόρφωση, τη δουλειά ή το μυαλό σας, είναι πολύ δύσκολο να αισθανθείτε αυτοπεποίθηση. Η ασέβεια και η περιφρόνηση ενός συντρόφου είναι λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση.

Δείτε Επίσης
Άνδρες προσοχή! Εννέα σημάδια μίας γυναίκας που είναι «οδυνηρά» ανασφαλής, (ναι για εσάς)!

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο σύντροφος που είναι τοξικός, ωστόσο πρέπει να βρούμε την αυτοεκτίμηση για να μην αποδεχθούμε ή να δεχτούμε τα απαξιωτικά σχόλιά του και να εξετάσουμε, αν πραγματικά θέλουμε ή πρέπει να παραμείνουμε στη σχέση.

Μερικές φορές δεν φταίει η τρέχουσα σχέση ή ο σύντροφός μας. Μπορεί να έχουμε βιώσει αυτό το είδος κακοποίησης σε προηγούμενες σχέσεις και να δυσκολευόμαστε να νιώθουμε ασφαλείς σε μια νέα και υγιή σχέση.

Συζητήστε τα συναισθήματά σας με τον σύντροφό σας και ζητήστε βοήθεια

Είναι πάντα ένα καλό πρώτο βήμα να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με τον σύντροφό σας και να εκφράσετε αυτά που νιώθετε και σκέφτεστε. Τα νέα συναισθήματα ανασφάλειας μπορεί απλώς να προκύψουν από μια ανικανοποίητη ανάγκη ή μια κακή επικοινωνία, κάτι που μια καλή συζήτηση μπορεί να διορθώσει. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η ζωή γίνεται πολυάσχολη και οι σύντροφοι, εν αγνοία τους, γίνονται απρόσεκτοι ή αποσπώνται μερικές φορές.

Ένας υγιής τρόπος για να καταπολεμήσετε τα συναισθήματα ανασφάλειας είναι να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας. Βρείτε μία απασχόληση, κάντε κάποια μαθήματα, ξεκινήστε ένα νέο χόμπι ή κάντε κάτι που θα θέλατε να κάνετε αλλά φοβόσασταν πολύ.

Επίσης, μην βασίζεστε αποκλειστικά στον σύντροφό σας για διασκέδαση και συντροφιά. Να συναντιέστε τακτικά με τους φίλους σας, να επισκέπτεστε την οικογένεια και να τρώτε ένα γεύμα με έναν συνάδελφο.

Εάν η ζήλια ή η ανασφάλειά σας γίνει συντριπτική ή εάν αφού μιλήσετε με τον σύντροφό σας, εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε καλύτερα γι ‘αυτό, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επιπλέον βοήθεια.

Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συναισθήματα της ανεπάρκειας και επίσης να τονώσει την αγάπη και την αποδοχή του εαυτού σας.

Πηγή: Psychology Today

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.