Τι σημαίνει “καλό σεξ” σήμερα;
Η σεξουαλικότητα είναι ένας κόσμος τόσο πολύπλοκος, μυστηριώδης, ευμετάβλητος, εξατομικευμένος, ώστε είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς απαντήσεις που να ταιριάζουν σε όλους. Διαβάστε τι λέει η Roberta Giommi διάσημη Ιταλίδα σεξολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και συγγραφέας βιβλίων για τη σεξουαλική συμπεριφορά και τι εννοούμε όταν λέμε «καλό σεξ».
Από τη Νικολέττα Γιαννοπούλου
Τι εννοούμε όταν λέμε «κάνουμε καλό σεξ»;
Η σεξουαλικότητα είναι μία πλευρά της ζωής, εν μέρει ενστικτώδης, εν μέρει αποτέλεσμα εκμάθησης και εμπειρίας. Άρα, είναι αδύνατον να δώσει κανείς μία και μοναδική απάντηση.
Σε γενικές γραμμές «καλό σεξ» είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ανθρώπου, εκείνο που τον κάνει να νιώθει καλά. Όμως, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς αμέσως τι είναι αυτό το καλό σεξ, γιατί η σεξουαλικότητα υπόκειται σε πολλές εξαρτήσεις.
Ποιες είναι αυτές οι εξαρτήσεις;
Ξεκινάμε από την κουλτούρα της υποταγής, δηλαδή τη σεξουαλικότητα όπως τη ζούσαν οι γιαγιάδες μας. Δηλαδή, δεν μπορούσαν να έχουν απαιτήσεις, δεν έπρεπε να σκεφτούν το σεξ ως απόλαυση, ούτε λόγος φυσικά για πρωτοβουλίες. Απλά, έπρεπε να υποκύπτουν στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των ανδρών. Τι συμβαίνει σήμερα;
Οι πολλές συζητήσεις γύρω από το σεξ μπορεί να έχουν καταρρίψει διάφορα ταμπού, να υπάρχει μεγαλύτερη πληροφόρηση και μεγαλύτερη απελευθέρωση, αλλά τελικά έχουν δημιουργήσει νέους μύθους και νέες υποχρεώσεις αλλά και πολλά κλισέ. Κλισέ εμπνευσμένα από τον κινηματογράφο, τα video clips κ.λπ.
Για παράδειγμα: σέξι εσώρουχα, χαμηλός φωτισμός, αισθησιακή μουσική, τυποποιημένες φράσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, βοηθήματα πορνό… Αυτού του είδους οι συμπεριφορές καταλήγουν όχι μόνο να μην έχουν καμία σχέση με την απελευθέρωση αλλά τείνουν να περιορίσουν τον αυθορμητισμό, τη δημιουργικότητα και τον σεβασμό στις προσωπικές επιθυμίες.
Τι επιπτώσεις έχουν σε προσωπικό επίπεδο;
Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η σεξουαλικότητα είναι ένας συνδυασμός από εγκεφαλικές και σωματικές λειτουργίες που για να δώσουν απόλαυση πρέπει να είναι εξισορροπημένες.
Όταν όμως οι εξαρτήσεις και οι απαιτήσεις του παρτενέρ μας υπερισχύουν της προσωπικής μας επιθυμίας ή του δικού μας ρυθμού, τότε προκαλείται δυσφορία και άγχος. Αν για παράδειγμα, όπως πλέον γνωρίζουμε, κάποιες γυναίκες έχουν έντονο οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή κι εμείς διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε, και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς… τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Ο φόβος ότι δεν είμαστε όπως θα «έπρεπε» ή ότι τελικά δεν ικανοποιούμε τον παρτενέρ μας μπορεί να μας οδηγήσει σε απογοήτευση, κατάρρευση ή μείωση του πόθου ακόμη και σε άρνηση για σεξ. Οι δυσάρεστες επιπτώσεις από τέτοια ιδεοληψία μπορεί να είναι ακόμη και η έλλειψη αυτοεκτίμησης ως του σημείου κατάθλιψης.
Πώς μπορούμε να έχουμε καλό σεξ;
Το βασικό σημείο είναι ότι πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές μας ανάγκες, τις δικές μας ερωτικές επιθυμίες και να τις ικανοποιούμε, αφήνοντας έξω τα κλισέ μηνύματα και τις συμπεριφορές των άλλων.
Να μάθουμε τι αρέσει σε εμάς στο σεξ και τι όχι, τις κινήσεις, τα λόγια, τα σημεία που μας προσφέρουν μεγαλύτερη απόλαυση και τα οποία μπορεί να είναι έως και… πρωτότυπα.
Το δεύτερο σημείο είναι να μάθουμε να εκφράζουμε τις επιθυμίες, τις φαντασιώσεις αλλά και τις κινήσεις, τις στάσεις, τα χάδια που μας ικανοποιούν.