Το κόλπο του Χέμινγουεϊ, για ορμή και καλή διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας
Το να ξεκινήσετε μεγάλες εργασίες – σκεφτείτε να βάψετε τον τοίχο του υπνοδωματίου σας στο αγαπημένο σας χρώμα ή να γράψετε ένα βιβλίο – μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά όταν ξεκινήσετε και νιώθετε ότι τα πάτε καλά, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να σταματήσετε. Έτσι δεν είναι; Κι όμως, σύμφωνα με τον αείμνηστο μυθιστοριογράφο, διηγηματογράφο και δημοσιογράφο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, υπάρχει όφελος να σταματάς ειδικά όταν τα πράγματα πάνε καλά! Και οι επιστημονικές μελέτες το επιβεβαιώνουν!
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να γράψετε ένα βιβλίο, πιθανότατα θα ξέρετε ήδη ότι κάποιες μέρες οι λέξεις πετούν από μέσα σας και άλλες όχι. Σύμφωνα με τον συγγραφέα ενός από τα πιο διάσημα βιβλία «Ο Γέρος και η Θάλασσα», το να αναγκάσεις τον εαυτό σου να σταματήσει όταν τα πράγματα πάνε καλά, θα σε βοηθήσει να τα ξαναπάρεις πιο εύκολα το επόμενο πρωί.
Αυτή η συμβουλή έγινε αργότερα γνωστή ως το κόλπο του Χέμινγουεϊ
Σε ένα άρθρο του 1935 που έγραψε ο μυθιστοριογράφος για το περιοδικό Esquire, (και ξαναβγήκε στην επιφάνεια μέσω του BBC), λέει: «Ο καλύτερος τρόπος είναι πάντα να σταματάς όταν τα πηγαίνεις καλά και όταν ξέρεις τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν το κάνεις αυτό κάθε μέρα, όταν γράφεις ένα μυθιστόρημα, δεν θα κολλήσεις ποτέ».
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς παραγωγικότητας, όχι μόνο στη γραφή. Μπορεί να ακούγεται αντισυμβατικό, αλλά μπορεί απλώς να είναι ο τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με καλή διάθεση.
Το κόλπο του Χέμινγουεϊ έχει να κάνει με τη διατήρηση μιας σταθερής ορμής. Σκεφθείτε το. Εάν αρχίσετε να εργάζεστε σε μια παρουσίαση που ξέρετε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί και τα πάτε καλά, τι θα γινόταν αν αναγκάζατε τον εαυτό σας να κλείσει τον υπολογιστή και να συνεχίσει την υπόλοιπη μέρα σας;
Το πιθανότερο είναι ότι θα σκεφτόσασταν την ημιτελή παρουσίαση για την υπόλοιπη ημέρα. Μέχρι να φτάσετε σε αυτό το επόμενο πρωί, είστε πρόθυμοι να εκφράσετε τις ιδέες σας με λέξεις.
Δώσατε στον εαυτό σας ανανεωμένη ώθηση για να συνεχίσετε την εργασία, κάτι που ίσως να μην είχατε, αν είχατε εξαντλήσει όλες τις ιδέες σας και έπρεπε να ξεκινήσετε από το μηδέν το επόμενο πρωί.
Τι είναι το φαινόμενο Zeigarnik
Η γεννημένη στη Λιθουανία ψυχολόγος Bluma Zeigarnik μελέτησε αυτό το φαινόμενο το 1927. Διαπίστωσε ότι οι σερβιτόροι μπορούσαν να θυμούνται καλύτερα περίπλοκες παραγγελίες που διακόπτονταν παρά τις παραγγελίες που ολοκληρώνονταν. Αυτό ονομάστηκε αργότερα το φαινόμενο Zeigarnik.
Η βασική προϋπόθεση είναι ότι η μνήμη μας έχει έναν τρόπο να συγκρατεί πληροφορίες, αν διακόψουμε με ό,τι ασχολούμαστε. Η ημιτελής φύση της επιχείρησης κρατά το μυαλό μας σε αυτό.
Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να θέλουμε να επιστρέψουμε σε τηλεοπτικές εκπομπές που μας αφήνουν με ελλιπείς πληροφορίες για τη συνέχεια ή σε ένα βιντεοπαιχνίδι που είναι απλώς πολύ ενδιαφέρον.
Ο Emmanuel Manalo του Πανεπιστημίου του Κιότο, σχολιάζοντας το θέμα, μοιράστηκε στο BBC είπε: «Όταν έχουμε μέρη από κάτι, πάντα θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο».
Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Κόλπο του Χέμινγουεϊ στη ζωή σας
Η ψυχολόγος καινοτομίας και συγγραφέας Amantha Imber έγραψε: «Όταν τελειώνετε τη δουλειά της ημέρας, αντισταθείτε στον πειρασμό να καταλήξετε σε ένα φυσικό συμπέρασμα πριν ξεκινήσετε.
Αντ ‘αυτού, τελειώστε σκόπιμα στα μισά μιας πρότασης, μιας διαφάνειας, μιας γραμμής κώδικα ή οποιουδήποτε είδους εργασίας κάνετε. Σταματώντας σε ένα ημιτελές σημείο, θα ξεκινήσετε την επόμενη πολύ πιο εύκολα».
Εάν είστε κάποιος που παλεύει με την ορμή στην αρχή της ημέρας σας, το Κόλπο του Χέμινγουεϊ μπορεί να σας βοηθήσει. Για όσους σπουδάζουν και δίνουν εξετάσεις, το σταμάτημα της μελέτης μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο από το να προσπαθείς να στριμώξεις τα πάντα την τελευταία στιγμή.
Η αναβλητικότητα είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το κόλπο. Ξεκινώντας μια εργασία, όσο μεγάλη κι αν είναι, και δουλεύοντας σε αυτήν μέχρι να είστε σε μια άνετη κατάσταση, κάντε μία στάση.
Στη συνέχεια, επιστρέφοντας σε αυτήν το επόμενο πρωί, δίνετε στον εαυτό σας το κίνητρο που χρειάζεστε για να παραμείνετε σταθερά στη δουλειά μέχρι να την ολοκληρώσετε.
Όπως εξηγεί η Amantha Imber» «Το να διακόπτουμε στα μισά μίας εργασίας όχι μόνο μας δίνει ώθηση, αλλά έχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα της διατήρησης των πληροφοριών στον εγκέφαλό μας».
Πολλά έχουν ειπωθεί για το πώς πρέπει να ξεκινάς τη μέρα σου. Η προσθήκη του Κόλπου Χέμινγουεϊ στη ρουτίνα σας μπορεί απλώς να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο όταν πρόκειται για μεγάλα πράγματα.