Ζητά συνέχεια την προσοχή σας: Τα σημάδια και η αντιμετώπιση
Είναι φυσιολογικό να έχετε ανάγκες σε μια σχέση—για παράδειγμα, να ακούτε τον σύντροφό σας να εκφράζει την εκτίμηση του για εσάς ή να προκαλείτε σωματική στοργή. Τι συμβαίνει όμως όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς ποτέ να ανταποκριθείς σε όλες τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του συντρόφου σου; Ένας σύντροφος που επιζητά συνέχεια την προσοχή μας μπορεί να κάνει μια σχέση να γίνει τοξική. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, μπερδεμένοι, απογοητευμένοι, ακόμα και αγανακτισμένοι από την προσπάθεια να κατευνάσετε τον σύντροφό σας και να τον κάνετε να νιώσει ασφάλεια και ικανοποίηση στη σχέση.
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε; Ο σύντροφός σας δεν θέλει να νιώθει ότι έχει ανάγκη σας. Κατά πάσα πιθανότητα η ψυχολογία λέει ότι η συμπεριφορά τους πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, ανασφαλή προσκόλληση ή συνδυασμό όλων αυτών των πραγμάτων.
Εάν ο σύντροφός σας είναι πρόθυμος να εργαστεί για τα υποκείμενα ζητήματα που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά του – ας πούμε, στη θεραπεία – είναι ακόμα δυνατό να έχετε μια υγιή σχέση μαζί του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, να προσέχετε τα παρακάτω σημάδια:
1. Σας στέλνει συνέχεια μηνύματα και πάντα περιμένει απάντηση
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ωραίο να λαμβάνετε περιστασιακά ένα μήνυμα από τον σύντροφό σας—είτε στέλνει ένα αστείο meme είτε απλώς σας ρωτάει πώς είναι το απόγευμα σας. Μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής εργάσιμης ημέρας να ξέρετε ότι σας σκέφτονται.
Εάν ο όγκος των μηνυμάτων ή των τηλεφωνημάτων του συντρόφου σας γίνεται υπερβολικός και αναστατώνεται όταν δεν λαμβάνει απάντηση από εσάς, αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ενός ατόμου με συμπεριφορά που ζητά τη συνεχή προσοχή.
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να θέσετε όρια, λέγοντάς του πόσο συχνά μπορείτε να συνομιλείτε ρεαλιστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και επίσης να ενημερώσετε πώς σας κάνει να νιώθετε με τα υπερβολικά μηνύματα που στέλνει.
2. Νιώθει άγχος αποχωρισμού όταν δεν έχετε συναντηθεί για μια ή δύο μέρες
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα τριήμερο επαγγελματικό ταξίδι ή μια ιδιαίτερα κουραστική εβδομάδα λόγω μιας δύσκολης δουλειάς. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορείτε να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας. Είναι φυσιολογικό να σας λείπει ο σύντροφός σας σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ωστόσο, αν φαίνεται ότι επηρεάζει την ψυχική του υγεία, αυτό είναι ένα θέμα. Το να βιώνετε ένα καταθλιπτικό ή αγχώδες επεισόδιο στη σκέψη ότι δεν είμαι «κοντά» σου δεν είναι υγιές. Ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να αισθάνεται απειλή όταν περνάτε χρόνο με άλλους ή ακόμα και να εμφανίζεται απρόσκλητος στα σχέδιά σας που δεν τον περιλαμβάνουν.
3. Δεν έχετε ποτέ την ευκαιρία να λείψει ο ένας τον άλλον
Από την άλλη πλευρά, αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν χάνετε ποτέ ο ένας τον άλλον, επειδή είστε συνεχώς μαζί, αυτό είναι άλλο ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Αν ο σύντροφός σας επιμένει ότι πρέπει να τον βλέπετε συνέχεια και να περνάτε λιγότερο χρόνο με φίλους ή την οικογένειά σας αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι.
Οι υγιείς σχέσεις συμβαίνουν όταν δύο άνθρωποι εξακολουθούν να είναι σε θέση να διατηρήσουν κάποιο επίπεδο ανεξαρτησίας. Σημειώστε πώς αντιδρά ο σύντροφός σας όταν κάνετε σχέδια με άλλους ανθρώπους. Αν σας παραγκωνίζουν, σας παρακαλούν να μην πάτε ή αλλιώς προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν να περάσετε χρόνο μακριά τους, αυτό σημαίνει ότι έχουν δουλειά να κάνουν με τον εαυτό τους.
4. Ζητά συνεχή επιβεβαίωση
Είναι φυσικό να χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιβεβαίωσης ότι ο σύντροφός σας σας αγαπά, αλλά για έναν απαιτητικό σύντροφο, δεν είναι ποτέ αρκετό για να κατευνάσει το άγχος και την ανασφάλειά του.
Μπορεί να σας κάνουν συχνά άμεσες ερωτήσεις όπως, «Πόσο με αγαπάς;», «Δεν θα με αφήσεις, σωστά;» ή «Πιστεύεις ότι είμαι ελκυστικός;». Αυτό προέρχεται από μια έντονη ανάγκη να αισθάνονται σίγουροι ότι είναι ασφαλείς στη σχέση και αισθάνονται ένα ορισμένο επίπεδο δυσπιστίας. Μπορεί επίσης να προέρχεται από τον φόβο της εγκατάλειψης.
5. Ψαρεύει κομπλιμέντα — και ο έπαινος σου δεν είναι ποτέ αρκετός
Εάν ο σύντροφός σας αναζητά συχνά κομπλιμέντα από εσάς, αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάγκη που έχει τις ρίζες της στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Και ανεξάρτητα από το πόσα ωραία πράγματα του λέτε, μπορεί να νιώθει σαν να θέλει πάντα περισσότερους επαίνους από εσάς.
Όχι μόνο αυτό, αλλά ένας τέτοιος σύντροφος μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να δεχτεί οποιοδήποτε βαθμό κριτικής. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν ο σύντροφός σας ψαρεύει συνεχώς κομπλιμέντα είναι να τον ενθαρρύνετε να εργαστεί για να χτίσει την αυτοεκτίμησή του. Μόλις νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους, δεν θα βασίζονται τόσο πολύ σε εσάς για να τους ανεβάσετε.