Αλατωρυχείο «Wieliczka»: Μία συναρπαστική υπόγεια πολιτεία!
Όπως λέει και το όνομά του, το ασυνήθιστο αυτό ορυχείο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλάτι. Είναι γεμάτο θαύματα που έχουν εμπνεύσει τεράστιο δέος και σεβασμό για σχεδόν μια χιλιετία, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας τα επιδέξια χέρια των αλατωρύχων της Wieliczka έχουν μεταμορφώσει ακούραστα το υπόγειο βασίλειο του σκότους σε ένα βασίλειο ομορφιάς… Ένα εξαιρετικό μέρος – κρυμμένο από τον κόσμο, γεμάτο μυστικά και θρύλους. Αν θέλετε να τα δείτε με τα μάτια σας, ελάτε μαζί μου για μια βόλτα στην Πολωνία!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Το αλατωρυχείο Wieliczka λειτούργησε από τον 13ο αιώνα, μέχρι το 1996. Είναι γεμάτο επάλξεις, γλυπτά, τέχνη, καθεδρικούς ναούς, πολλά παρεκκλήσια, μουσείο, ακόμη και λίμνη! Σχεδόν ένιωθα σαν να μπαίνω σε μια σκηνή από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Περίμενα έναν νάνο ή τον Smeagle να πηδήξει από τις γωνίες ή τα τούνελ.
Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, που βρίσκεται κοντά στην Κρακοβία, περιλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και έχει εξερευνηθεί από 45 εκατομμύρια τουρίστες
Η περίεργη υπόγεια κατασκευή, η οποία έχει βάθος 327 μέτρα, έχει 2.000 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός παρεκκλησιού με τεράστιους πολυελαίους από αλάτι που κρέμονται από τα ψηλά ταβάνια.
Το πανέμορφο Αλατωρυχείο δεν εντυπωσιάζει μόνο με το μέγεθός του, αλλά και με τα όμορφα έργα τέχνης και τα αγάλματα που το διακοσμούν, τα οποία είναι λαξευμένα στο αλάτι.
Τον 13ο αιώνα, ένα αλατωρυχείο ήταν καλύτερο από ένα χρυσωρυχείο!
Το αλάτι είναι η γεύση της ζωής και όλοι χρειάζονταν λίγο από αυτό για τη διατήρηση τροφίμων, για να δώσουν γεύση στο φαγητό και τόσες άλλες χρήσεις. Φυσικά αυτά τα ορυχεία διοικούνταν από ευγενείς, οπότε φροντίστε να σταματήσετε και στο κάστρο Wieliczka που βρίσκεται κοντά στην έξοδο σας.
Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα ξεκίνησε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το παλαιότερο αλατωρυχείο της Ευρώπης. Το 1119, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στον «λευκό χρυσό» της περιοχής. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλούνται τα αποθέματα αλατιού.
Τα Βασιλικά Αλατωρυχεία Wieliczka και Bochnia απεικονίζουν τα ιστορικά στάδια της ανάπτυξης των τεχνικών εξόρυξης στην Ευρώπη από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα: και τα δύο ορυχεία έχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα γκαλερί με έργα τέχνης, υπόγεια παρεκκλήσια και αγάλματα γλυπτά από αλάτι.
Τα ορυχεία διοικούνταν από το κάστρο Wieliczka Saltworks, το οποίο χρονολογείται από τη μεσαιωνική περίοδο και έχει ξαναχτιστεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.
Ένα συναρπαστικό προσκύνημα στο παρελθόν!
Δεν είναι μόνο η εποχή του ορυχείου που είναι ιστορικά συναρπαστική, αλλά η εξέλιξη του πώς ξεκίνησε η εξόρυξη στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Σας μεταφέρει τις εντελώς επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν εδώ μέσα οι άνδρες και τα ζώα. Μερικά ζώα περνούσαν όλη τους τη ζωή στο ορυχείο καθώς και κάποιοι εργάτες.
Υπάρχουν παρεκκλήσια στα οποία θα προσκυνούσαν, ακόμη και λίμνες από τις οποίες τα ζώα και οι εργάτες μπορούσαν να πάρουν νερό.
Μια ξεχωριστή υπόγεια πολιτεία: 2.000 δωμάτια σκαλισμένα σε αλάτι, παρεκκλήσι, πολυέλαιοι και λίμνες κρυμμένες βαθιά κάτω από τη γη
Αυτό το πολωνικό αλατωρυχείο διαθέτει από υπόγειες πισίνες, έως ένα απίστευτο σκαλιστό παρεκκλήσι και έχει καταπλήξει εκατομμύρια επισκέπτες.
Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξευμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.
Το Μουσείο του Αλατωρυχείου
Το 1950, το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα μετατρέπεται σε μουσείο και αρχίζει να υποδέχεται επισκέπτες. Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του αλατωρυχείου έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες, με συνοδεία πάντοτε ξεναγού, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. με τα πόδια.
Το εντυπωσιακό αλατωρυχείο αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες από όλον τον κόσμο. Αποτελείται από 245 χιλιόμετρα διαδρόμων και είναι τόσο μεγάλο που μόνο το 2% είναι επισκέψιμο!
Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το Μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειρά ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν μέχρι και σήμερα τις αίθουσες του αλατωρυχείου.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο είναι το «Παρεκκλήσι της Ευλογημένης Κίνγκα», ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 – 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού.
H Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα
Όλα τα αντικείμενα μέσα στον ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου.
Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι, η Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες βιβλικές παραστάσεις από αλάτι.
Ανάμεσα στα άλλα παρεκκλήσια του αλατωρυχείου είναι και το έξοχο μπαρόκ «Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου», που καθαγιάστηκε το 1698. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Άγιο Αντώνιο, προστάτη Άγιο των μεταλλωρύχων.
Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα στο αλατωρυχείο είναι «Ο Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Άλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και άλλων διασημοτήτων.
Ο μύθος της Αγίας Κίνγκα
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή μέσα στο «Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα» είναι η μορφή της Αγίας Κίνγκα μ’ ένα γονατισμένο αλατωρύχο να προσφέρει στην Αγία αλάτι κι ένα δαχτυλίδι.
Η Αγία Κίνγκα (Saint Kinga of Poland, 1224 – 1292) ήταν δούκισσα της Ουγγαρίας, κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ’ της Ουγγαρίας και της Μαρίας Λασκαρίνας, κόρης του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδώρου Α’ Λάσκαρη.
Η Κίνγκα αρραβωνιάστηκε σε ηλικία 16 ετών τνο δούκα και μετέπειτα βασιλιά της Πολωνίας Βολέσλαο Ε’ τον «Αγνό», ο οποίος ήταν τότε 19 ετών. Σύμφωνα με τον διαδεδομένο θρύλο, η Κίνγκα ζήτησε από τον πατέρα της να της δώσει ως γαμήλιο δώρο, αντί για χρυσό και κοσμήματα, ένα αλατωρυχείο. Για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της, πέταξε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της σ’ ένα αλατωρυχείο στην Ουγγαρία.
Μετά την τέλεση του γάμου της στην Πολωνία, η Κίνγκα, ταξιδεύοντας στην κοντινή πόλη της Βιελίτσκα, διέταξε τους Ούγγρους αλατωρύχους, που είχε φέρει μαζί από την πατρίδα της, να ανοίξουν ένα πηγάδι.
Αντί όμως για νερό, εξορύχτηκε «λευκός χρυσός», καθώς και το δαχτυλίδι της μέσα σ’ ένα πέτρωμα αλατιού. Ήταν το δαχτυλίδι αυτό που είχε πετάξει η δούκισσα στο αλατωρυχείο στην Ουγγαρία.
Έτσι, η Κίνγκα ανακηρύχθηκε έκτοτε προστάτιδα των αλατωρύχων και από το 1690 ξεκίνησε και η λατρεία της «ως ευλογημένης Κίνγκα». Αγιοποιήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στις 16 Ιουνίου 1999, ως Αγία Κίνγκα της Πολωνίας.
Διάσημοι επισκέπτες του αλατωρυχείου
Από την ίδρυσή του, το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα προσέλκυε το ενδιαφέρον διάσημων επισκεπτών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο διάσημος Πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος, ο Γκαίτε, ο Σοπέν, ο Γερμανός φυσιοδίφης Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Α’, ο Ρώσος τσάρος Αλέξανδρος Α’, ο ιδρυτής του προσκοπισμού Μπέηντεν-Πάουελ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στις υπόγειες αίθουσες και πολυδαίδαλες στοές του.
Όταν ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’ των Αψβούργων επισκέφτηκε το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα, οι μηχανικοί του ορυχείου κατασκεύασαν μια σιδηροδρομική γραμμή μέσα στο αλατωρυχείο, πάνω στην οποία κινούνταν βαγονέτα που έσερναν άλογα.
Προειδοποιήσεις
Μην επισκεφτείτε αυτό το μέρος εάν έχετε ακραία κλειστοφοβία ακόμη και σε μεγάλους χώρους. Το ίδιο το ορυχείο είναι αρκετά ανοιχτό, τα χειρότερα σημεία είναι όταν περπατάτε στους διαδρόμους όταν οι πόρτες ασφαλείας πρέπει να κλείνουν κάθε 300-400 πόδια, καθώς και το ασανσέρ που θα σας κατεβάσει… στα έγκατα της γης.
Μην φέρνετε μεγάλα σακίδια πλάτης ή αποσκευές, μια μικρή τσάντα και μια φωτογραφική μηχανή είναι μια χαρά.