Aνάφη: Για σύγχρονους Αργοναύτες!
Aνάφη: Για σύγχρονους Αργοναύτες!
Aνάφη: Για σύγχρονους Αργοναύτες!
Aνάφη: Για σύγχρονους Αργοναύτες!
Aνάφη: Για σύγχρονους Αργοναύτες!
Ο μύθος λέει ότι, όταν κάποτε οι Αργοναύτες του Ιάσονα κινδύνεψαν να χαθούν από μια μεγάλη θαλασσοταραχή στο νότιο Αιγαίο, ξαφνικά ένα νησί «ανεφάνη» στη μέση της θάλασσας για να προσφέρει καταφύγιο της ήρωες της Αργώς.
Aπό τη Μαρία Καλοπούλου
Αν και πέρασαν χιλιάδες χρόνια, η γαλήνια Ανάφη εξακολουθεί να αποτελεί καταφύγιο όχι πια για τους θαλασσοδαρμένους ναυτικούς αλλά για όσους κουράστηκαν από την… κοσμικότητα των ελληνικών νησιών και ψάχνουν για ό,τι έχει απομείνει από την αυθεντικότητα. Λίγο μακρύτερα από την τουριστική Σαντορίνη, η Ανάφη δίνει την εικόνα των Κυκλάδων όπως ήταν πριν από μερικές δεκαετίες. Το νησί είναι μικρό, με 350 μόνιμους κατοίκους, το λιμάνι, η Χώρα και οι παραλίες βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του, υπάρχει μόνο ένας δρόμος και το αυτοκίνητο σας είναι εντελώς… άχρηστο.
Η Χώρα είναι από τις γραφικότερες των Κυκλάδων και όχι τυχαία έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Τίποτε δεν συγκρίνεται με τη θέα που θα αντικρύσετε το πρωί, ξυπνώντας με τον ήλιο να φωτίζει το λιμάνι, τη θάλασσα και τα απέναντι νησάκια… Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στον λόφο, έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τα ολόλευκα σπίτια με τους θόλους στην σκέπη, τα στενά δρομάκια από πέτρα, όλα κτισμένα στα ερείπια του Βενετσιάνικου Κάστρου.
Χρυσαφένιες αμμουδιές και πρασινογάλανα νερά
Οι παραλίες είναι όλες στην ίδια πλευρά του νησιού, ο Άγιος Νικόλαος δίπλα στο λιμάνι που αρχίζει ως αμμουδιά για να καταλήξει σε θαλάσσιες σπηλιές με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νησιά. Για τις υπόλοιπες παραλίες θα χρειαστείτε καραβάκι ή πεζοπορία… Το Κλεισίδι ( με τον ομώνυμο οικισμό) είναι μια τεράστια αμμουδιά και πολύ ρηχή θάλασσα, το Κατσούνι και η Φλαμουρού με ψιλή άμμο, ο Μέγας Ποταμός, ο Μικρός και Μεγάλος Ρούκουνας και το Μοναστήρι είναι παραλίες που συνδυάζουν βότσαλο και άμμο και είναι ιδανικοί ψαρότοποι.
Καταπράσινα, μαγευτικά νερά, «άγριο» περιπετειώδες τοπίο που κάνει μερικές φορές δύσκολη την πρόσβαση -εξ’ άλλου πρόκειται για ένα ορεινό και απόκρημνο νησί, ύφαλοι και σχεδόν καθόλου άμμος εντός θάλασσας, καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη αθλητικών παπουτσιών και της διάθεσης να δυσκολευτείς λίγο. Το θέαμα όμως και η ποιότητα του μπάνιου θα σας συναρπάσουν!
Πάρτε τα μονοπάτια…
Αν βέβαια είστε λάτρης της πεζοπορίας θα έχετε τη δυνατότητα να τη συνδυάσετε με την εξερεύνηση του νησιού ή και με την επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς χώρους. Η αναρρίχηση είναι ένα από τα σπορ που ενδείκνυνται στην Ανάφη, φτάνει να έχετε κατάλληλο εξοπλισμό.
Θα πάτε οπωσδήποτε στο πάνω μοναστήρι (Παναγιά η Καλαμιώτισσα), στην κορυφή του μονόλιθου του νησιού. Ξεκινάτε το μεσημέρι, και μετά από 3 ώρες περίπου θα αντικρίσετε το ηλιοβασίλεμα. Αν μπορείτε και θέλετε, κοιμηθείτε εκεί, ώστε να θαυμάσετε την ανατολή με τον ήλιο να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα…
Περπατήστε επίσης από την Ζωοδόχο Πηγή μέχρι το Καστέλι, την -πλούσια σε ευρήματα- αρχαία πόλη της Ανάφης ή από τη Χώρα έως τον Ρούκουνα και τον Άγιο Αντώνη και να είστε σίγουροι ότι θα διαγράψετε κάθε ίχνος κούρασης μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.
Πού θα μείνετε:
Στην Ανάφη δεν υπάρχουν ξενοδοχεία με πισίνες. Το Apollon Village διαθέτει bungalows με 60-95 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά στούντιο και δωμάτια.
Πού και τι θα φάτε:
Η Χωρά ίσως είναι μικρή σε έκταση αλλά είναι γεμάτη συμπαθητικά μαγαζιά και θα βρεις και το καλύτερο σουβλάκι της Ελλάδας.
«Αρμενάκι»: Για τσίπουρο και ζωντανή μουσική
Ταβέρνα «Άνεμος»: Για ολόφρεσκα ψάρια
«Μαργαρίτα»: Για ντόπιες σπεσιαλιτέ
«Ταβέρνα της Αλεξάνδρας»: Για αστακομακαρονάδα
Γενικά, θα δοκιμάσετε πιτάρια (τοπικά ζυμαρικά), σκορδομπάλοτα (μικρά κυλινδρικά κομμάτια από ζυμάρι, σαν μακαρόνια), ψωμί ζαφοριστό με τυρί φέτα, χοιρινούς μεζέδες όπως ο καβουρμάς (χοιρινό πνευμόνι με ζαφορά), η τσιλαρδιά, το τζονάρι με κρασί και λουκάνικα, καθώς και αναφιώτικη αστακομακαρονάδα. Μην παραλείψετε να γευτείτε το πεντανόστιμο κατσικίσιο τυρί και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι. Και από γλυκά, ξεροτήγανα, σησαμόμελο ή μελιτερά…
Πού θα διασκεδάσετε:
Για mojito στις «Μάντρες», στον «Μύλο» για χορό, στον «Κουρσάρο» για το τελευταίο ποτό… και ανάμεσα σε άλλα στέκια όπως το «Αρμενάκι». Ρακόμελα, κρασοκαταστάσεις και παρέες που λίγο πριν την Ανατολή ορκίζονται ότι είδαν επιτέλους την αλήθεια της ζωής στον πάτο του ποτηριού τους και στο τραγούδι του διπλανού. Τι άλλο καλύτερο!