Γουατεμάλα: Η Γη των Δένδρων
Γουατεμάλα: Η Γη των Δένδρων
Αυτό σημαίνει το όνομά της στην ινδιάνικη γλώσσα των Μάγια-Κιτσέ. Μία μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής που χαρακτηρίζεται από ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον γεμάτο πυκνά δάση, ηφαίστεια, ποτάμια και λίμνες.
Κείμενο-φωτογραφίες: Ηλίας Φουντούλης
Πόλη της Γουατεμάλα
Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε, θυμάμαι, ήταν οι σειρές με τα χαμηλά παλιά σπίτια βαμμένα σε έντονα, διαφορετικά χρώματα. Κι ύστερα στον σταθμό των λεωφορείων, δεν χόρταινα να χαζεύω τα πολύχρωμα εντυπωσιακά οχήματα που ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα. Μικρά κουκλίστικα καταστήματα, ανοιχτές αγορές με τα υφαντά των Μάγια, τα αποικιακά παλιά ανάκτορα, αλλά και τις εκκλησίες που συνδυάζουν την ισπανική αρχιτεκτονική με πολλά από τα σύμβολα της αρχαίας ινδιάνικης θρησκείας.
Αντίγκουα
Μια πανέμορφη αποικιακή πόλη, από τις πιο ωραίες της Λατινικής Αμερικής. Στην κεντρική πλατεία -το σημείο αναφοράς- συναντιούνται οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες για να περπατήσουν, να χαζέψουν ή απλά, να ξεκουραστούν. Το κεντρικό σιντριβάνι του 1936 αποτελεί ανακατασκευή του αυθεντικού του 1738. Το παλάτι του Καπετάνιου-Στρατηγού βρίσκεται εδώ από το 1558 και ήταν το κυβερνητικό κέντρο όλης της Κεντρικής Αμερικής από την Τσιάπα έως την Κόστα-Ρίκα μέχρι το 1773. Σήμερα στεγάζει γραφεία τουρισμού, την εθνική αστυνομία και τα τοπικά γραφεία της κυβέρνησης.
Τσιτσικαστενάγκο
Το Τσιτσικαστενάγκο ή «Το μέρος με τις τσουκνίδες» στα ινδιάνικα, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.030 μ. και είναι διάσημο για την αγορά του που γίνεται κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Αυτές τις ημέρες ένα πολύβουο και πολύχρωμο πλήθος Ινδιάνων Μάγια κατακλύζει το χωριό με τις χαρακτηριστικές τους φορεσιές. Οι γυναίκες με τις ουπίλ (μπλούζες) και τις μακριές υφαντές φούστες που δένουν με τη ζώνη «φάχα» και την κομψή εσάρπα, και οι άνδρες με τα κοντά, κεντημένα στο τελείωμά τους παντελόνια, τα πολύχρωμα πουκάμισα, την υφαντή ζώνη, τα ολοκέντητα μπουφάν με τα μυστικιστικά σχέδια των Μάγια και το απαραίτητο καπέλο έρχονται εδώ για να πουλήσουν τα πολύχρωμα εμπορεύματά τους: Υφαντά, κουβέρτες, κεντήματα, ρούχα, πλεχτές τσάντες, ξυλόγλυπτα αγίων, αντίκες και καινούργια, κεραμικά, είδη σπιτιού, χρωματιστές αιώρες, κοσμήματα από λεπτές χάντρες σε πολύπλοκα σχέδια από πολύτιμο νεφρίτη, μουσικά όργανα (μαρίμπα), όλα σε απίστευτα καλές τιμές!
Τικάλ
Πανύψηλες πυραμίδες και χαρακτηριστικοί πυραμοειδείς ναοί που φθάνουν σε ύψος πάνω από 44μ. εξέχουν πάνω από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας προσπαθώντας να αγγίξουν τον ήλιο. Μικροκαμωμένες μαϊμούδες πηδάνε από δέντρο σε δέντρο ανάμεσα στα αρχαία κάνοντας θόρυβο, ενώ πολύχρωμοι παπαγάλοι και άλλα εξωτικά πουλιά τραγουδούν δυνατά για να καλύψουν τις κακοφωνίες των βατράχων. Έτσι όταν το σύνθετο τραγούδι των εξωτικών πουλιών σταματήσει, το κόασμα των βατράχων που ζουν στα δέντρα, καλύπτει τα πάντα σε αυτό τον ιερό χώρο.
Λίμνη Ατιτλάν
Είναι μία από τις πιο όμορφες λίμνες του κόσμου, με βάθος περίπου 300μ. και επιφάνεια 138 τετραγωνικά χιλιόμετρα, άρχισε να δημιουργείται πριν από 150.000 χρόνια όταν ξεπήδησαν τα πρώτα ηφαίστεια του Ατιτλάν, αν και το σημερινό τοπίο έχει τη μορφή που πήρε από την τελική έκρηξη που ονομάστηκε LosChocoyos πριν 85.000 χρόνια.
Η ποσότητα της λάβας και του μάγματος που βγήκε από τον φλοιό της Γης κατέστρεψε την επιφάνεια του εδάφους και σχημάτισε μια τεράστια κυκλική τρύπα που γρήγορα γέμισε με νερό και είναι η σημερινή λίμνη Ατιτλάν. Μικρότερα ηφαίστεια ξεπήδησαν γύρω από τη λίμνη χιλιάδες χρόνια αργότερα, όπως του Σαν Πέδρο (3.020μ. υψόμετρο) πριν 60.000 χρόνια, το Ατιτλάν (3.537μ. υψόμετρο) και το ηφαίστειο Τολιμάν (3.158μ. υψόμετρο) πριν 40-30.000 χρόνια. Τα ηφαίστεια μείωσαν τον όγκο και την επιφάνεια της λίμνης αλλά προσέθεσαν αυτή τη μοναδική θέα που την κάνουν τόσο ξεχωριστή.
Γαστρονομία
Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη Γουατεμάλα τρώνε πολύ μοσχαρίσιο κρέας, χοιρινά λουκάνικα, φασόλια συνήθως τηγανιτά ή πουρέ, καλαμπόκι και προϊόντα καλαμποκάλευρου όπως τις χαρακτηριστικές πιτούλες τορτίγιας με τις οποίες συνοδεύουν όλα τα γεύματα.