Λουτράκι: Ελάτε μαζί μου σε έναν ανερχόμενο γαστροτουριστικό προορισμό
Μόλις μια ώρα από την Αθήνα, το Λουτράκι έχει υπάρξει διαχρονικά δημοφιλής προορισμός τόσο για σύντομες αποδράσεις και ιαματικό τουρισμό όσο και για παραθερισμό. Παράλληλα, όμως, επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες, όπως το Taste of Loutraki, που τιμούν τα κορινθιακά προϊόντα, μας κάνουν να βλέπουμε με άλλο μάτι την περιοχή, εστιάζοντας στις γαστρονομικές της χάρες.
Από τη Γιούλη Συκιώτη
Σταφίδες και καραβίδες, ελαιόλαδο και κρασί, φάβα, ψάρια, τυριά και λουκούμια. Είναι λίγα μόνο από τα προϊόντα της κορινθιακής γης και θάλασσας που έχουν τη δυναμική να πρωταγωνιστήσουν στην τοπική γαστρονομία (κάποια ήδη το κάνουν), όπως φάνηκε από το 3ο Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου.
Στο πλαίσιό του, παρακολουθήσαμε workshops και live cooking, ήρθαμε σε επαφή με τοπικές επιχειρήσεις, δοκιμάσαμε παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, και ιδού κάποιοι από τους λόγους που κάνουν το Λουτράκι έναν ενδιαφέρον προορισμό για όσους η γευστική απόλαυση είναι αναπόσπαστο κομμάτι τής ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.
Το αρωματικό Μανάκι
Ποικιλία ελιάς που αποτελεί παραδοσιακή-διαχρονική καλλιέργεια στην περιοχή τής Κορινθίας, το Μανάκι παράγει ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο, που διακρίνεται για την ήπια υφή του, την επίσης ήπια πικρή και πικάντικη γεύση του και τη φρεσκάδα των αρωμάτων του.
Η Μαριάννα Δεβετζόγλου, ένα κορίτσι με υπέροχη ενέργεια, που βρέθηκε στην περιοχή ως… ερωτική μετανάστρια και τώρα ηγείται της OLEOSOPHIA ως βραβευμένη παραγωγός και sommelier ελαιόλαδου, μας συνάντησε στον ελαιώνα τους στο Καλέντζι Κορινθίας, φυτεμένο με ελαιόδεντρα της ποικιλίας Μανάκι, για να μας καθοδηγήσει βήμα-βήμα σε μια γευσιγνωσία ελαιολάδου.
Φρουτώδες στη μύτη, πικρό στη γεύση και πικάντικο στην επίγευση: Αυτά είναι τα στοιχεία που, όπως μάθαμε, πρέπει να αναζητάμε σε ένα καλό ελαιόλαδο – κι εγώ, εδώ, θα σταθώ στο πρώτο, στα αρώματα. Ντομάτα και χόρτο, μαζί με φρούτα, αναδύθηκαν από το κουπάκι με το μονοποικιλιακό τους ελαιόλαδο, αφού θερμάνθηκε πρώτα στην παλάμη μου. Ένα έχω να πω: Μπράβο στο Μανάκι και μπράβο στη Μαριάννα.
Η ευωδιά αυτού του ελαιολάδου ήταν σαν να συνόψιζε την αίσθηση του ελληνικού καλοκαιριού, των απλών παραδοσιακών γεύσεων και των πιο αγαπημένων οικογενειακών τραπεζιών.
Το οινοτουριστικό στολίδι της Νεμέας
Περίπου 45 λεπτά διαρκεί η διαδρομή από το Λουτράκι στη Νεμέα, τη γη του Αγιωργίτικου, και επόμενος δικός μας σταθμός το οινοποιείο Σεμέλη.
Όποιος δεν έχει τύχει να το επισκεφθεί, το πρώτο που χρειάζεται να μάθει είναι ότι βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο Κούτσι, μια υποπεριοχή της Νεμέας, σε υψόμετρο 650 μ., απ’ όπου εποπτεύει πλαγιές κατάφυτες με αμπέλια, αντικρίζοντας στο βάθος τον Κορινθιακό.
Ο εν λόγω κόλπος, όπως μας εξήγησε ο οινολόγος του Semeli Estate, Γιάννης Φλεριανός, στέλνει στα αμπέλια το ευεργετικό του αεράκι και, μαζί με τη θερμοκρασία που πέφτει το βράδυ και το λευκό χώμα με την υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο, δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για την παραγωγή κρασιών ευχάριστων, νόστιμων και -σημαντικό- value for money. Οκτώ από αυτά τα γευτήκαμε σε μία οινική δοκιμή στον κομψό εσωτερικό χώρο.
Επισκέψιμο οινοποιείο γαρ, το Semeli Estate διακρίνεται για την πρωτοποριακή σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του, την ατμόσφαιρα και τη φιλοξενία του και αξίζει να το επισκεφθεί κανείς ακόμα και αν δεν τον έλκουν οι τανίνες.
Επιστρέφοντας, ωστόσο, στο οινικό κομμάτι, η επίσκεψή μας συνοδεύτηκε από μία είδηση για τους περισσότερους εξ ημών: Σχετικά πρόσφατα, στην γκάμα του Semeli Estate εντάχθηκε το πρώτο ελληνικό κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, για όσους η τάση no and low μιλάει στην καρδιά τους.
Πρόκειται για το Low, μια σειρά με 50% λιγότερο αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες, που επί το παρόντος περιλαμβάνει δύο κρασιά: Το λευκό, που παντρεύει Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιά, και το ροζέ που δημιουργείται από τις ποικιλίες Merlot και Grenache Rouge.
Οι καραβίδες τραγουδούν στον Κορινθιακό
Ο Κορινθιακός δεν στέλνει μόνο αέρα στα αμπέλια. Αυτός ο ημίκλειστος κόλπος μεταξύ του Ισθμού της Κορίνθου και του Ιονίου πελάγους διαθέτει μια ασυνήθιστα υψηλή βιοποικιλότητα, με πλούσια βοσκοτόπια για εκατοντάδες είδη ψαριών και ασπόνδυλων. Ανάμεσα στα τελευταία, ξεχωρίζουν οι καραβίδες.
Πιο μικρόσωμες από καραβίδες άλλων θαλασσών μεν, δεν υπολείπονται όμως καθόλου σε νοστιμιά. Τουναντίον, τις λες και λουκούμι, γεγονός που έχει κάνει μέχρι και Ιταλούς σεφ να τις αναζητούν για τα μενού τους.
Οι ντόπιες καραβίδες, λοιπόν, υπηρετούν με το ζουμί και τη σάρκα τους τη γαστρονομία της περιοχής. Μόνες τους, στα κάρβουνα, με λεμόνι και ελάχιστο ελαιόλαδο, ή σε τρυφερά ενσταντανέ με ζυμαρικά, κάνουν την εμφάνισή τους σε μενού διαφόρων εστιατορίων.
Ενδεικτικά, καραβιδομακαρονάδα επέλεξε να μας παρουσιάσει ο Σπύρος Καρβούνης από το εστιατόριο Βαρκαλάς, στο πλαίσιο του live cooking, σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στην παραλία Λουτρακίου.
Φρέσκες καραβίδες Κορινθιακού με λιγκουίνι σε σάλτσα ντομάτας ήταν και ένα από τα πιάτα που απολαύσαμε στο εστιατόριο Φραγκιάς, δίπλα σε άλλες θαλασσινές και μη γεύσεις με τοπικό χαρακτήρα, όπως η φάβα Φενεού με ανθό κάππαρης, η κολοκυθοτυρόπιτα με τραχανά «Βλάχα» ή η πεσκανδρίτσα στιφάδο στη γάστρα, τις οποίες συνοδεύσαμε με κρασιά του οινοποιείου Αθανασίου.
Θαλασσινά αρώματα είχαν, επίσης, οι συνταγές που δύο ακόμα σεφ ετοίμασαν μπροστά στα μάτια μας στην παραλία του Λουτρακίου, με τον ήλιο να δύει στο βάθος και να μην ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις: Στα κινηματογραφικά κάδρα τής θάλασσας ή στις αχνιστές κατσαρόλες και στα τηγάνια που είχαν πάρει φωτιά.
Ο Δημήτριος Φαρμάκης, chef του εστιατορίου Ευ Ζην, αξιοποίησε ολόκληρο τον μπακαλιάρο για να μας παρουσιάσει αροζέ μπακαλιάρο Κορινθίας με crispy κόκκαλα, γιαχνί σταφίδες και κάππαρη Κορινθίας, πουρέ νεροκρέμμυδου και μαγιονέζα με αβγά ορτυκιού Κορινθίας.
Ο διακεκριμένος head chef Κωνσταντίνος Βασάλος, από την άλλη, ταξίδεψε από την πατρίδα του τη Σίφνο, για να μας μαγειρέψει μπακαλιάρο με κορινθιακή σταφίδα, πράσο, φάβα και πετιμέζι, ενώ σε γήινους τόνους κινήθηκαν ο executive chef Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, από το εστιατόριο Πιπέρι, με τη μοσχοβολιστή τηγανιά του και το δίκτυο Experience Perachora με το τραχανώτο μανιταριών.
Τοπικά προϊόντα εν δράσει… Λουκούμι στο Λουτράκι!
Όταν ακούς «Λουτράκι», το λουκούμι δεν είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό. Κι όμως, μετά τη διήμερη εμπειρία τού Taste of Loutraki έχει γίνει για μένα. Γιατί;
Καθώς απολαμβάναμε τη θέα στις πισίνες και στους κήπους της Club Hotel Casino Loutraki από το Admiral Bar και, μαζί, δημιουργίες με παραδοσιακά προϊόντα τής Κορινθίας από τον chef Κώστα Ζουμπουρλή, έφτασε μπροστά μου ένα πιατάκι με λουκούμι Γερανείων δίπλα σε ένα κρεμέ σοκολάτας και ένα ποτηράκι με βανίλια Γερανείων σε ροδόνερο.
Ήταν η πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, που και τα δύο αυτά παραδοσιακά γλυκίσματα μού ξύπνησαν γευστικές και μη αναμνήσεις, παραπέμποντας σε μια εποχή αθωότητας και ανεμελιάς.
Αφήστε, δε, που την επόμενη ημέρα ο bartender Nίκος Λάλος του Anassa The Bar έφτιαξε κοκτέιλ με πρώτη ύλη τα λουτρακιώτικα λουκούμια (το Corinthian Negroni), δίνοντάς τους σύγχρονη και κοσμοπολίτικη χροιά.
Μήπως να φάμε «κορινθιακό» πρωινό;
Γενικώς, το Taste of Loutraki ανέδειξε όχι μόνο τον ποικιλία των ποιοτικών ντόπιων προϊόντων, αλλά και το πώς -εύλογα- η αξιοποίησή τους μπορεί να αναβαθμίσει τη γαστρονομική προσφορά, δίνοντάς της βάθος γεύσης, τροφοδοτώντας τη με συναίσθημα και καθιστώντας την, εντέλει, πόλο έλξης.
Ένα τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα, το κορινθιακό brunch που συνέθεσε ο head chef του Wyndham Poseidon Loutraki Hotel, Χάρης Σπυρόπουλος, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης γευσιγνωσίας.
Στραπατσάδα με ντομάτες Βελίνας, ζηρειοτύρι με ελιόψωμο, τραχανόπιτα με φέτα Ζήρειας, φασόλια βανίλια Φενεού στον φούρνο με πιπεριές και ντομάτα, κολοκυθόπιτα με σταφίδες και καρύδια, γλυκό τριαντάφυλλο από το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στη λίμνη Δόξα και άλλα πολλά, δεν αποτέλεσαν απλώς αυθεντικές, γευστικές προτάσεις πρωινού.
Μου πυροδότησαν, κυρίως, τη διάθεση περαιτέρω εξερεύνησης και ανακάλυψης του τόπου μέσα από τα προϊόντα και τις γεύσεις του – κι αυτό είναι κέρδος για όλους, εμού συμπεριλαμβανομένης.
Λίγα λόγια για το Taste of Loutraki
Το Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival είναι μια συνδιοργάνωση του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου, του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου «Ο Ξένιος Ζευς» και του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ενώ τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η εταιρεία τουριστικού marketing Respond on Demand.
Τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου-Περαχώρας.
Στόχος του, η ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής ταυτότητας και των προϊόντων της κορινθιακής γης, εξ ου και πυρήνας του είναι τα μενού με βάση τα τοπικά προϊόντα που έχουν εμπνευστεί οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εστίασης, τα οποία προσφέρονται σε ειδική τιμή κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης στο τοπικό κοινό και τους επισκέπτες.