Χίος: Εξορμήσεις με πολιτιστικό και γευστικό ενδιαφέρον!

Ο ατμοσφαιρικός παραδοσιακός οικισμός των Μεστών
Ο ατμοσφαιρικός παραδοσιακός οικισμός των Μεστών
Στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς
Στο Πυργί με τα περίφημα ξυστά…
Στα γραφικά δρομάκια των Μεστών με τις καμάρες και τα σκεπαστά… // Στο «Αργέντικον» με τους μαγευτικούς κήπους και τα αρχοντικά +5
Προβολή Φωτογραφιών
Ο ατμοσφαιρικός παραδοσιακός οικισμός των Μεστών

Το τριήμερο των εκδηλώσεων του «3ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Νησί της Μαστίχας», που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διατήρησης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Χίοι εν Χορώ», αρχές Σεπτεμβρίου, εκτός από χορούς και τραγούδια, μας επεφύλασσε και αξιόλογες ξεναγήσεις στο νησί… Με ανεβασμένη διάθεση και τρελή επιθυμία να ανακαλύψουμε τις πιο όμορφες γωνιές της Χίου, αφήσαμε τους ανθρώπους της να μας «ταξιδέψουν» στην κρυφή γοητεία της…

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Ο καιρός ήταν με το μέρος μας… Λαμπρός ήλιος, όχι πολλή ζέστη και ένα γλυκό θαλασσινό αεράκι μας συντρόφευαν στις εξορμήσεις μας στο νησί… Ξεκινήσαμε τις ξεναγήσεις μας με τη σημαντική Νέα Μονή Χίου, στα δυτικά του νησιού, που είναι φωλιασμένη σε κατάφυτη κοιλάδα. Ιδρύθηκε το 1042 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο, εκεί όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Τα ψηφιδωτά της είναι εξαιρετικής τεχνικής. Η περιήγηση στους χώρους της ήταν εμπειρία!

Στη συνέχεια, σταματήσαμε στην Ποτοποιία Χίου Στουπάκη, για να δοκιμάσουμε ένα λικεράκι «Ομηρικό» με άρωμα μαστίχας, που εμπλουτίζεται από τις διακριτικές γεύσεις της φράουλας, της μέντας, του τριαντάφυλλου και του μανταρινιού (παράγεται από τη μοναδική ποικιλία που καλλιεργείται στον Κάμπο της Χίου). Φυσικά, ήταν ευκαιρία να δοκιμάσουμε και το ξεχωριστό ούζο Καζανιστό της Ποτοποιίας Στουπάκη, εκλεκτό απόσταγµα που φυλάει στην καρδιά του το χιώτικο γλυκάνισο.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν για όλους μας η επίσκεψη στο γεμάτο αναμνήσεις Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, όπου ο κ. Γιάννης Κολλιάρος, πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς», μας μίλησε με περηφάνια για τη δημιουργία και για τα εκθέματά του. Εδώ παρακολουθήσαμε δρώμενα με χιώτικη ντοπιολαλιά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», καθώς και αναπαράσταση του Νυφικού Κεφαλόδεσμου της Καλλιμασιώτικης ενδυμασίας.

Στα φημισμένα Μαστιχοχώρια…

Αναμφίβολα, δεν νοείται ταξίδι στη Χίο χωρίς να επισκεφθεί κανείς τα ονομαστά Μαστιχοχώρια της. Προστατευμένα από τους γύρω λόφους, ξεπετάγονται ανάμεσα στον κάμπο με τα μαστιχόδενδρα, τους σχίνους (της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia),  που το «δάκρυ» της ρητίνης τους κρυσταλλώνεται μόνο σε τούτη τη γωνιά της γης (στο νότιο μέρος της Χίου) και γίνεται η περίφημη μαστίχα, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, τα αιθέρια έλαια και το μοναδικό της άρωμα.

Πηγή πλούτου για το νησί (αφού αποτελεί μοναδικό προϊόν στον κόσμο), η εκμετάλλευση της μαστίχας απέφερε σημαντικότατα κέρδη, βοήθησε τους κατοίκους της Χίου σε δύσκολους καιρούς, χάρη στη γνώση και στην εμπειρία τους για την καλλιέργειά της, να κερδίζουν ιδιαίτερα προνόμια και ελευθερία από τους εκάστοτε κατακτητές τους. Για να προστατευθούν δε, τόσο οι ίδιοι όσο και το πολύτιμο προϊόν τους από τους πειρατές που λυμαίνονταν την περιοχή, μετέτρεψαν τα χωριά τους σε απόρθητα κάστρα.

Ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Νότιας Χίου είναι η Βέσσα, με τα στενά δρομάκια και τα σκεπαστά της.Στην απλόχωρη πλατεία του χωριού τα τραπέζια είχαν στρωθεί για μας, για ένα παραδοσιακό γεύμα με «χερίσια» ζυμαρικά και κόκκινη σάλτσα με κομμάτια από κοτόπουλο και ψιλοκομμένες πιπεριές, το οποίο ετοιμαζόταν μπροστά στα μάτια μας!

Τα τηγάνια έπαιρναν φωτιά από το κρασί και η κόκκινη πεντανόστιμη σάλτσα δενόταν με τα παραδοσιακά ζυμαρικά, φτιαγμένα με μυστική σπιτική συνταγή… Μια τοπική δράση με διοργανωτές τον Νίκο Κωνσταντουλάκη και τον Μιχάλη Παπαλιώδη. Στα δρομάκια του χωριού αναζητήσαμε και το εργαστήριο ζυμαρικών «Το Χιώτικο Κελλάρι», για να προμηθευτούμε καλούδια για το σπίτι μας (Στριφτάρια χιώτικο μανταρίνι, τραχανάς ντομάτα – γιαούρτι, στριφτάρια με παντζάρι και πολλά άλλα…).

Κατηφορίζοντας πιο νότια, επισκεφθήκαμε το Πυργί, που λέγεται και «Ζωγραφιστό χωριό», εξαιτίας των περίτεχνων μοτίβων στις προσόψεις των σπιτιών του (μάθαμε από παλιό τεχνίτη πώς φτιάχνονταν τα πλακάκια με ξυστό). Είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και χρονολογείται από το 1089. Χαρακτηριστικά είναι και τα ματσάκια με τα Πυργούσικα ντοματάκια που στολίζουν τα μπαλκόνια και τους τοίχους. Στο πρώτο στενό της πλατείας βρίσκεται ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων του 14ου  αι., ο οποίος θεωρείται αντίγραφο του καθολικού της Νέας Μονής Χίου.

Επόμενη στάση μας τα Μεστά, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά Μαστιχοχώρια της Χίου. Στην πλατεία του χωριού, το «Λιβάδι», χτυπά η «καρδιά» του. Εδώ μπορεί να ξαποστάσει κανείς, απολαμβάνοντας ντόπιους μεζέδες, να δοκιμάσει τη σούμα (δυνατό ποτό από απόσταξη σύκων) ή να χαρεί λουκουμάδες κι ένα «υποβρύχιο» με γεύση… μαστίχας! Στην πλατεία δεσπόζει ο μεγαλειώδης Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1868), αφιερωμένος στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, το μεγαλύτερο κτίσμα σε όλη τη Χίο. Όμως, ο ναός με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο πρωτοχριστιανικός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με μοναδικής ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στο εντυπωσιακό Μουσείο Μαστίχας Χίου…

Στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων, σε κοντινή απόσταση από το Πυργί,  επισκεφθήκαμε και το υπερσύγχρονο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, που εγκαινιάστηκε πέρυσι στο νησί και κλείνει μέσα του όλη την ιστορία της μαστίχας και των ανθρώπων που την καλλιεργούσαν από το χθες ως το σήμερα…(Πληροφορίες: 22710-72212).

Στα αρχοντικά του Κάμπου…

Από τις πιο φημισμένες περιοχές του νησιού είναι ο Κάμπος, με τα μοναδικά αρχοντικά και τους ολάνθιστους κήπους. Γύρω τους υψώνονται ψηλοί μαντρότοιχοι με την περίφημη θυμιανούσικη πέτρα, ακοίμητοι «φύλακες» της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας, αλλά και των πολύτιμων δέντρων του κτήματος από τους ανέμους, τη σκόνη και το δυνατό κρύο. Στον χώρο της αυλής περίτεχνες στέρνες και μαγγανοπήγαδα χρησίμευαν για το πότισμα των κήπων.

Σε τούτο το ταξίδι είχαμε την τύχη να διαβούμε την επιβλητική πόρτα του Κτήματος «Αργέντικον», για να πάρουμε μια γεύση από τη γοητεία του… Περπατώντας στις βοτσαλωτές αυλές του, θαυμάζουμε τα περίτεχνα μαγγανοπήγαδα και τις στέρνες από πεντελικό μάρμαρο, καθώς και τις παραδοσιακές αρχοντικές κατοικίες του. Σήμερα, ανακαινισμένο ολοκληρωτικά, με σεβασμό στην παράδοση, ζει μια καινούργια εποχή, φιλοξενώντας στις σουίτες του όσους αναζητούν σ’ ένα ταξίδι πρωτόγνωρες εμπειρίες, ηρεμία και ζεστή φιλοξενία (www.argentikon.gr).

Λίγα βήματα πιο κάτω από το «Αργέντικον» ανακαλύψαμε και το Citrus – Άρωμα Μνήμης, ένα κατάφυτο κτήμα – πολυχώρο, 12 στρεμμάτων, πλημμυρισμένο από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές και κίτρα, που δημιουργήθηκε το 2008. Σκοπό του έβαλε να μας ξαναθυμίσει αρώματα και γεύσεις των φημισμένων εσπεριδοειδών του νησιού, να μας ενημερώσει για το μακρύ ταξίδι τους στο χρόνο στο Μουσείο Citrus, αλλά και να μας ξετρελάνει με τις απίθανες γεύσεις των γλυκών του…(www.citrus-chios.gr)


Ανακαλύπτοντας την πόλη και το λιμάνι…

Για το τέλος του ταξιδιού αφήσαμε τη βόλτα μας στην πόλη της Χίου… Η παραλία του λιμανιού είναι το πλέον ζωντανό σημείο, με εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια, αλλά μαγαζιά με τουριστικά είδη. Λίγο πίσω από την παραλία αναπτύσσεται το κέντρο της σύγχρονης πόλης με σπίτια νεοκλασικού ρυθμού και επιρροές από τη γειτονική Σμύρνη.

Δείτε Επίσης
Μέζαπος: Ένα γραφικό ψαροχώρι με γαλαζοπράσινα νερά και θρύλους για χαμένους θησαυρούς

Επισκεφθήκαμε τη Βιβλιοθήκη Κοραή και το Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών Φιλίππου Αργέντη, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στεγάζονται στο εντυπωσιακό κτίριο δίπλα στη Μητρόπολη. Στη βοτσαλωτή αυλή βρίσκεται και ο ανδριάντας του Αδαμάντιου Κοραή.

Έπειτα, συνεχίσαμε για μια χαλαρή βόλτα με τα πόδια στο Δημοτικό Κήπο με τους φοίνικες και ξεκινήσαμε για να ανακαλύψουμε τη γοητεία του ατμοσφαιρικού Κάστρου, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεσαιωνική και τη Νεώτερη Ιστορία, ως κέντρο πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Ιουστινιάνι, με θησαυρούς από βυζαντινές εκκλησιές, παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά, βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα.

Φυσικά, κάναμε και τις βόλτες μας για ψώνια στην «Απλωταριά», απολαμβάνοντας ένα παγωτό χωνάκι από το κατάστημα «Κρίνος», που φτιάχνει το καλύτερο σπιτικό παγωτό με τοπικές γεύσεις, όπως μαστίχα, μανταρίνι, φιστίκι… Πριν φύγουμε, αγοράσαμε φυσική μαστίχα, γλυκά κουταλιού, λικέρ, «Μασουράκια» (τυλιχτό μπακλαβαδάκι), αμυγδαλωτά και λουκούμια με βάση τη θαυματουργή μαστίχα, από τα ζαχαροπλαστεία της πόλης, για να πάρουμε μαζί μας κάτι από τη γεύση της Χίου.

Αξίζει να δείτε στη Χίο:
•    Τη Νέα Μονή Χίου.
•    Το Μουσείο Εσπεριδοειδών «Citrus», στον Κάμπο.
•    Τα Μεστά με την ατμόσφαιρα καιρών αλλοτινών και το λιμάνι των Μεστών.
•    Το Πυργί, τους Ολύμπους, τη Βέσσα, την Καλαμωτή και τα Αρμόλια.
•    Την περιοχή του Κάμπου με τα επιβλητικά αρχοντικά.
•    Τη Βιβλιοθήκη Κοραή, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βενετσιάνικο Κάστρο (όλα στην πόλη της Χίου).
•    Τα χωριά Ανάβατος και Αυγώνυμα.
•    Τη Βολισσό και την Αγία Μαρκέλλα.
•    Τα Καρδάμυλα και τον Ναγό.
•    Τη φανταστική παραλία Μαύρα Βόλια.

Πώς θα πάτε:

Στη Χίο μπορείτε να φθάσετε: Αεροπορικώς, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ακτοπλοϊκώς, με πλοία της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά (8 ώρες).

Πού θα μείνετε:

«Argentikon Luxury Suites» (Κάμπος): 22710-33111, 31465.
«Golden Sand» (Καρφάς): 22710-32080.
«Χίος Χανδρής» (Λιμάνι): 22710-44401-3
«Εrytha Hotel Resort» (Καρφάς): 22710-32311
«Sunrise Hotel» (Αγία Ερμιόνη, Θυμιανά): 22710-32455
«Grecian Castle Hotel» (Χίος): 22710-44740.
«Εργάνη studios» (Μεστά): 22710-76390, 6940 686035 (Μαριάννα Φιλοπούλου).

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.