Άγνωστα αρχιτεκτονικά θαύματα!

Τέμενος Sheikh Lotfollah, ένα αληθινό αριστούργημα αρχιτεκτονικής που έχει αναγνωρισθεί ως η επιτομή της αρμονίας
Τέμενος Sheikh Lotfollah, ένα αληθινό αριστούργημα αρχιτεκτονικής που έχει αναγνωρισθεί ως η επιτομή της αρμονίας
Η εσωτερική του διακόσμηση είναι εκπληκτικής τέχνης
Το παλάτι του κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι διαθέτει περίπου 3.100 δωμάτια και καλύπτει 330.000 τ.μ.
Ένας από τους χαρακτηριστικούς πολυελαίους που κοσμούν τα δωμάτια, η πολυτέλεια ξεχύλιζε σε κάθε βήμα! +5
Προβολή Φωτογραφιών
Τέμενος Sheikh Lotfollah, ένα αληθινό αριστούργημα αρχιτεκτονικής που έχει αναγνωρισθεί ως η επιτομή της αρμονίας

Ξεχάστε την Ακρόπολη, το Κολοσσαίο, το Σινικό Τείχος ή το Ταζ Μαχάλ! Υπάρχουν μερικά εντυπωσιακά χτίσματα στον κόσμο που παραμένουν σχεδόν άγνωστα στο πλατύ κοινό και τελείως εκτός των τουριστικών προορισμών. Ας δούμε κάποια από αυτά. 

ΙΡΑΝ: Τέμενος Sheikh Lotfollah

Ένα αληθινό αριστούργημα αρχιτεκτονικής που έχει αναγνωρισθεί ως η επιτομή της αρμονίας! Βρίσκεται στην πλατεία Naghsh-i Jahan στην πόλη του Ισφαχάν και πρόκειται ίσως για το πιο εκλεπτυσμένο μουσουλμανικό τέμενος, το οποίο χτίσθηκε μεταξύ του 1603 και 1619.

Το τέμενος φαίνεται ότι δεν ήταν για δημόσια χρήση, αλλά μόνο για τις γυναίκες του χαρεμιού του σεϊχη, γι’ αυτό άλλωστε δεν έχει εξωτερικούς μιναρέδες, ενώ ταυτόχρονα έχει απίστευτης ομορφιάς μωσαϊκά και διακόσμηση.

Τα χρώματα των μωσαϊκών του θόλου του μάλιστα, αλλάζουν χρώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, από κρεμ μέχρι ροζ, ενώ στο εσωτερικό, οι τοίχοι και τα ταβάνια είναι στολισμένα με εκπληκτικής τέχνης μωσαϊκά, ενώ τα ανοίγματα σε συγκεκριμένα σημεία επιτρέπουν ένα μοναδικό παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Το Παλάτι του Kοινοβουλίου 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, το βαρύτερο και το ακριβότερο δημόσιο κτίριο παγκοσμίως! Το παλάτι που έχτισε ο Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι είναι τόσο τεράστιο, ώστε είναι αδύνατον να φωτογραφηθεί ολόκληρο!

Χτίσθηκε το 1984, σε νεοκλασικό ρυθμό και διαθέτει 12 ορόφους και 8 υπόγεια, εκτείνεται σε μία έκταση 330,000 τ.μ. και διαθέτει περίπου 3.100 δωμάτια, ενώ στοίχισε στον ρουμανικό λαό περίπου 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Για να χτισθεί κατεδαφίστηκε περίπου το 1/5 του κέντρου της πόλης, εξαφανίστηκαν από τον χάρτη όλες οι παλιές ιστορικές συνοικίες της πόλης, 30 εκκλησίες και περίπου 30.000 σπίτια…

ΜΑΛΙ: Το Μεγάλο Τέμενος του Djenne

Χτίσθηκε το 1907 και πρόκειται για το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό δημιούργημα από λάσπη στον κόσμο. Όλη η κατασκευή έχει γίνει από λάσπη και άργιλο που έχει ψηθεί στον ήλιο και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα επιτεύγματα, γι’ αυτό έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Ουνέσκο το 1988. Οι τρεις μιναρέδες του διακοσμούνται από δέσμες φοίνικα και κάθε χρόνο επισκευάζονται, όπως και ολόκληρο το κτίριο, κατά τη διάρκεια ενός τοπικού φεστιβάλ από τον Απρίλιο ώς τον Μάιο για να μην καταρρεύσει.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Το Φρούριο Derawar

Ένα φρούριο εκπληκτικών διαστάσεων, που μοιάζει να «αναδύεται» μέσα από την έρημο σε έναν αξιοθαύμαστο κύβο. Οι 40 προμαχώνες ενώνονται σε μία περίμετρο περίπου 1.500 μέτρων και σε ορισμένα σημεία το ύψος των τειχών φτάνει τα 20 μέτρα. Να σκεφθεί κανείς ότι είναι τόσο άγνωστο ακόμη, ώστε ακόμη και οι Πακιστανοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του! Δεν είναι τυχαίο, αφού η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Εκτός ότι χρειάζεται να έχετε οδηγό και τζιπ για να περάσετε στην έρημο Cholistan, πρέπει και να προμηθευτείτε ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές για να μπείτε.

ΙΝΔΙΑ: Το πηγάδι Chand Baori

Βρίσκεται στην περιοχή του Ρατζαστάν, αλλά δεν αποτελεί σημείο επίσκεψης των τουριστών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το Chand Baori είναι ένα πηγάδι με βάθος 13 ορόφων από λαξευμένες διπλές σκάλες σε βάθος 30 μέτρων, όπου σχηματίζεται μία «πισίνα» από σμαραγδένια νερά.

Τα 3.500 συμμετρικά σκαλοπάτια δημιουργούν την αίσθηση ενός «ζαλιστικού» λαβύρινθου που δίνουν την αίσθηση ότι το μονοπάτι δεν τελειώνει ποτέ και είναι τα πιο βαθιά και μεγάλα του είδους τους στον κόσμο και δημιουργήθηκαν μεταξύ 800-900 μ.Χ.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.