Γιατί κλείνουμε τα κινητά μας στο αεροπλάνο;

Γιατί κλείνουμε τα κινητά μας στο αεροπλάνο;

«Παρακαλούμε κλείστε τα κινητά σας», είναι μία φράση που ακούγεται σε χιλιάδες πτήσεις καθημερινά ανά τον κόσμο και με την οποία οι περισσότεροι επιβάτες συμμορφώνονται ακόμη κι αν δεν είναι σίγουροι ότι πρέπει να το κάνουν.

Aπό τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν σήματα που μπορεί να διαταράξουν τα συστήματα πλοήγησης στην καμπίνα του πιλότου και να προκαλέσουν μέχρι και πτώση του αεροπλάνου. Κατά πόσο αληθεύει αυτό;

Οι υπεύθυνοι αεροπλοϊας ισχυρίζονται ότι τεχνικά αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά στην πραγματικότητα είναι περισσότερο μία κίνηση πρόληψης. Η κινητή τηλεφωνία είναι πιθανόν να επηρεάσει κατά τη διάρκεια της πτήσης αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπλοίας όμως προτιμά να παίρνει μέτρα ασφαλείας ακόμη κι αν είναι λίγο υπερβολικά, αφού δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Όπως λένε οι ειδικοί: «Τα κινητά τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα της παρενόχλησης στα συστήματα πλοήγησης, αλλά σίγουρα σε μικρό βαθμό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τουλάχιστον δύο σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται με τέτοιες παρεμβολές. Το ένα είναι η πτώση του αεροπλάνου της Crossair στην Ελβετία το 2000 και το δεύτερο στη Νέα Ζηλανδία το 2003».

Βέβαια, παρά την προτροπή πριν την πτήση, έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιβατών δεν συμμορφώνονται με την υπόδειξη, είτε λόγω αδιαφορίας είτε από τεμπελιά. Αν λοιπόν είχε διαπιστωθεί ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρό θα είχαν ληφθεί ήδη πολύ αυστηρά μέτρα. Παρόλα αυτά, «Σκεφθείτε αν σε μία πτήση υπάρχουν ανοιχτά 50 κινητά που αναζητούν πύργους λήψης σήματος με όλη τους την ισχύ, προκαλείται μία τεράστια μόλυνση ραδιοκυμάτων. Οπότε, από τεχνικής πλευράς, είναι πιθανή η παρεμβολή στα όργανα του πιλοτηρίου».

Και κάτι ακόμη: Υπάρχει κι ένας κοινωνικός παράγοντας για το κλείσιμο των κινητών τηλεφώνων. Σκεφθείτε, λένε, να υπάρχουν οι μισοί επιβάτες που να μιλάνε στα κινητά τους εν ώρα πτήσης, όταν οι υπόλοιποι θέλουν να κοιμηθούν ή να ησυχάσουν. Τι θα κάνει το πλήρωμα για να χωρίσει μία ομάδα εξαγριωμένων επιβατών ενάντια της άλλης; Δεν είναι λοιπόν μόνο θέμα τεχνικής ασφάλειας… αλλά και κοινωνικής γαλήνης!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.