Helsinki Biennial ’21: Tέχνη, βιωσιμότητα και οικολογική συνειδητοποίηση
Η Μπιενάλε που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στο Ελσίνκι, παρουσιάζει σύγχρονη Τέχνη παγκόσμιας ακτινοβολίας με στόχο τη βιωσιμότητα και την οικολογική συνειδητοποίηση.
Η πρώτη Helsinki Biennial πραγματοποιείται στο μοναδικό περιβάλλον του νησιού Vallisaari και έχει ξεκινήσει από τις 12 Ιουνίου για να ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Παρουσιάζει 41 διεθνείς καλλιτέχνες ή ομάδες καλλιτεχνών τόσο από τη Φινλανδία όσο και από ολόκληρο τον κόσμο.
Τα έργα στο Vallisaari εκτίθενται κατά μήκος ενός σηματοδοτούμενου μονοπατιού σε εξωτερικούς χώρους, μέσα σε ιστορικά κτίρια, κελάρια πυρίτιδας και κενά κτίρια κατοικιών. Ο τίτλος της Helsinki Biennial “The Same Sea”, (Η ίδια θάλασσα) υπενθυμίζει ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους και επομένως αλληλοεξαρτώνται, πράγμα που γίνεται ολοένα και πιο εμφανές με την οικολογική κρίση που βιώνει ο πλανήτης.
Η Helsinki Biennial 2021 άνοιξε τις πύλες της, καθόλου τυχαία στις 12 Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζεται η ίδρυση της πόλης. Το δε νησί Vallisaari βρίσκεται μόλις 15 λεπτά με σκάφος από το κέντρο του Ελσίνκι, έχοντας τη δική του ιστορία και μία έντονη σχέση με την οικολογία. Το νησί φιλοξενούσε στο παρελθόν του κυνηγούς, πιλότους, ψαράδες αλλά και πολλούς Ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικό προσωπικό της Φινλανδίας με τις οικογένειές τους. Οι τελευταίοι κάτοικοι του νησιού το εγκατέλειψαν το 1996 και ο τόπος ήταν έρημος μέχρι την άνοιξη του 2016. Λόγω των κατοίκων του και επειδή υπήρξε θέατρο μαχών, το νησί προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές του. Τα περισσότερα δέντρα είχαν καταστραφεί και παντού υπήρχαν απομεινάρια βομβών και μαχών. Σήμερα, η πλούσια ιστορία του αποτελεί έμπνευση των καλλιτεχνών της Biennial.
«Βρισκόμαστε στην αιχμή τεράστιων αλλαγών και αυτό καθορίζει το κοινό μας μέλλον, παντού, σε όλο τον κόσμο. Ο τίτλος της Helsinki Biennial “The Same Sea”, αναφέρεται σε αυτήν την κατάσταση, η οποία μπορεί να αφορά όλους, αλλά επηρεάζει διαφορετικά μέρη, με διαφορετικούς τρόπους. Όπως και η θάλασσα, είναι ένα περίπλοκο ασταθές σύνολο, που παρακάμπτει όλα τα όρια και φαίνεται διαφορετικό ανάλογα με την προοπτική», δήλωσαν οι επιμελητές της έκθεσης.
“Είναι δηλαδή μια οπτική διασύνδεσης” προσθέτουν, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πράγμα και δράση έχει αντίκτυπο σε κάτι άλλο, αλλά υποστηρίζει και το σύνολο. Η θάλασσα είναι η γέφυρα που μας συνδέει με την κεντρική τοποθεσία της έκθεσης, το νησί Vallisaari, το οποίο ήταν κάποτε θαλάσσιο φρούριο, βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης του Ελσίνκι και έχει μοναδική φυσική και πολιτιστική αξία. Οι καλλιτέχνες έχουν κληθεί να έρθουν στο Vallisaari και να δημιουργήσουν νέα προσωρινά έργα τέχνης ή να εκθέσουν ήδη υπάρχοντα, με στόχο να σχολιάσουν το μήνυμα του θέματος της διοργάνωσης αλλά και να ξεκινήσουν διάλογο», τονίζουν.
«Πιστεύουμε ότι η τέχνη έχει τεράστιες δυνατότητες και μια σημαντική αποστολή στην εποχή μας. Έχει μια μοναδική ικανότητα να επεκτείνει τον τρόπο σκέψης μας και να εμπλουτίζει τη φαντασία μας. Μπορούμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο μέσω της τέχνης με πολλούς τρόπους και η τέχνη μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για συζήτηση, κατανόηση και ενσυναίσθηση στον κοινό κύκλο της ζωής μας. Η θάλασσα μας θυμίζει το γεγονός ότι συνυπάρχουμε σε έναν πλανήτη, όπου όλα επηρεάζουν τα πάντα και ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται καθοριστικά από όλους τους άλλους γύρω μας και το περιβάλλον μας!»