Στον ονειρικό κόσμο του Christian Dior
Στον ονειρικό κόσμο του Christian Dior
Στον ονειρικό κόσμο του Christian Dior
Στον ονειρικό κόσμο του Christian Dior
Σχέδιο του Christian Dior για το μοντέλο Londres, Υψηλή Ραπτική, φθινόπωρο/ χειμώνας 1950, © Christian Dior // Φόρεμα από χαρτί στο ατελιέ του Dior - δείγμα φορέματος από toile de jouy στη συλλογή της Maria Grazia Chiuri, Υψηλή Ραπτική φθινόπωρο/ χειμώνας 2018, Φωτό © Sophie Carre Dior He?ritage collection, Παρίσι.
Στον ονειρικό κόσμο του Christian Dior
Στον ονειρικό κόσμο του Christian Dior
Στον ονειρικό κόσμο του Christian Dior
Στον ονειρικό κόσμο του Christian Dior
Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος που δόθηκε σε αυτή την πολυαναμενόμενη έκθεση: «Christian Dior: Designer of Dreams». Το εξαιρετικό μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου υποδέχεται τους επισκέπτες του με τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει στην Αγγλία για τον οίκο Dior.
Από τη Δέσποινα Σάμψων
Η έκθεση διασχίζει την ιστορία από το 1947 μέχρι σήμερα, και παρουσιάζει την επιρροή του ευφυούς σχεδιαστή αλλά και την πορεία των έξι καλλιτεχνικών διευθυντών που τον διαδέχτηκαν μετά τον θάνατό του.
Η έκθεση – η μεγαλύτερη στον τομέα της μόδας, μετά από εκείνη του Alexander McQueen το 2015 – έχει την υπογραφή της επιμελήτριας μόδας Oriole Cullen και της σκηνογράφου Nathalie Crinière κι έχει ήδη παρουσιαστεί στο Παρίσι, στο Musée des Arts Décoratifs.
Ωστόσο, στο Λονδίνο η επιμελήτρια φρόντισε να ανανεώσει το ενδιαφέρον τού κοινού ενισχύοντας τα εκθέματα σε ποσοστό 50% με καινούργιο υλικό από την υψηλή ραπτική.
«Κάθε τουαλέτα ή απογευματινό φόρεμα είναι χειροποίητο και μέσα σε αυτά τα 70 χρόνια του οίκου, βλέπουμε τις υψηλές στιγμές δημιουργίας καθώς και την εξαιρετική φαντασία των σχεδιαστών. Τα φορέματα μιλούν από μόνα τους σε μία παρουσίαση που η καρδιά της χτυπάει στους ρυθμούς της μόδας».
Χωρισμένη σε έντεκα ενότητες, η έκθεση περιλαμβάνει το περίφημο “The New Look” (με έμφαση στα κλασικά σχέδια όπως το σακάκι Bar), την “The Dior Line” (τα 10 καθοριστικά looks του σχεδιαστή από το 1947 έως το 1957) αλλά και μια νέα εγκατάσταση αφιερωμένη στη σχέση του σχεδιαστή με την Αγγλία.
«Μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί ποτέ», λέει η Oriole Cullen για την εκτεταμένη έρευνα που έκανε από την εποχή που ο νεαρός Christian από την Νορμανδία, στα 21 χρόνια του, ήρθε σε επαφή με την Αγγλία για να βελτιώσει τα αγγλικά του.
Ουσιαστικά τα χρόνια εκείνα είναι ταυτισμένα με την ελευθερία και τον έρωτα για εκείνον. Οι μεγαλειώδεις κατοικίες με τους τεράστιους κήπους, τα Βρετανικής κοπής υπερωκεάνια – ακόμα και το φαγητό της δεκαετίας του ’50 αποτέλεσε μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Και αγάπησε τις Αγγλίδες – αγάπησε τον τρόπο που φορούσαν τόσο τα τουίντ τους όσο και τις τουαλέτες τους», προσθέτει η επιμελήτρια της έκθεσης.
Ανάμεσα στις πελάτισσές του η πριγκίπισσα Μαργαρίτα που είχε φροντίσει να περάσει από την μπουτίκ του οίκου του αλλά και όλη η βασιλική οικογένεια για την οποία οργάνωνε ιδιωτικές επιδείξεις και ήταν φυσικά απίστευτα περήφανος.
Μετά την πρώτη του επίδειξη στο ξενοδοχείο The Savoy το 1950, ο ίδιος παρουσίασε τις δημιουργίες του στη βασίλισσα της Αγγλίας, την αδερφή της και σε μια σειρά άλλων μελών στη γαλλική πρεσβεία. Κανένας δεν είχε πει στα μοντέλα τον λόγο που θα πήγαιναν εκεί για να μην διαρρεύσει η πληροφορία. Οι ίδιες πίστευαν ότι ήταν καλεσμένες σε γεύμα. Μάλιστα, το φόρεμα που σχεδιάστηκε για τα γενέθλια των 21 χρόνων της αγαπημένης του πριγκίπισσας Μαργαρίτας εκτίθεται και αυτό εδώ.
Εκτός από τις δημιουργίες του θα υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του σχεδιαστή. Ένα πορτρέτο του από το 1920 δείχνει ένα νέο ζωντανό άνθρωπο που δεν έχει σχέση με την γκρι φιγούρα που μας έχει μείνει πια από τις μετέπειτα φωτογραφίες του.
Ένα παλιό μεταλλικό αστέρι, το τυχερό του αστέρι, που βρήκε τυχαία στον δρόμο έξω από τη Βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι και θεώρησε γούρι που κράτησε για όλη του τη ζωή. Λέγεται ότι ήταν προληπτικός και συμβουλευόταν ένα μέντιουμ. Πίστευε στα σημάδια και τα σύμβολα.
Εκτός από τον κόσμο του ίδιου του σχεδιαστή, η έκθεση τονίζει το έργο των διαδόχων του – από τον εμβληματικό Yves Saint Laurent, τον Marc Bohan,τον αξέχαστο Gianfranco Ferré, φυσικά τον John Galliano,το νεότερο Raf Simons και τη νυν καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri.
Ο τομέας της ομορφιάς που φέρει την υπογραφή του μεγάλου αυτού ονόματος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαδρομής του οίκου και επίσης περιλαμβάνεται στην έκθεση.
«Ο Dior ενδιαφερόταν για τα αρώματα, τα οποία θεωρούσε σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του», επιβεβαιώνει η Oriolle Cullen αναφέροντας τους συνεργάτες του, τον παιδικό του φίλο Serge Heftler-Louiche και την αδερφή του, Catherine, που δούλευαν στον τομέα των αρωμάτων.
Η έκθεση “Christian Dior: Designer of Dreams” θα διαρκέσει από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 14 Ιουλίου, 2019 στο V&A’s Sainsbury Gallery.